Çocuk istismarı 3 kat arttı! Davaların neredeyse yarısı cezasızlıkla sonuçlandı
Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor. Bu, günde 21 çocuk demek! Artık yeter!

Her gün çocuk istismarı haberleriyle sarsılıyoruz. Rakamlar Türkiye’de çocuk istismarının giderek yaygınlaştığını ve çocuk istismarını önlemek için adım atması gereken yetkililerin bu artış karşısında hiçbir somut önlem önerisini dikkate almadıklarını hatta istismarın fark edilmesi ve önlenmesi için yapılacakları engellediğini görüyoruz!

İŞTE KORKUNÇ RAKAMLAR:
- Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı.
- Adli sicil kayıtlarına göre son 5 yılda çocuk istismarı dava sayısında yüzde 50 oranında artış var.
- Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3’üncü sırada. Her 6 erkek çocuktan 1’i cinsel istismara uğruyor. Uğrayanların yüzde 70’i 18 yaş altı. 11 yaşından küçüklerin oranı, yüzde 70.
- TÜİK verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’de işlenen suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işlenirken çocuğa şiddet ve cinsel istismar öne çıkıyor. Cinsel suça maruz kalan çocuk verilerine göre, 2015 yılında İstanbul bin 324 ile birinci, İzmir 736 ile ikinci, Adana ise 528 ile üçüncü sırada.
- İzmir’de 2015 yılında çocuğa şiddet ve cinsel istismar başvurusu 715 iken, 2016 Nisan ile 2017 Nisan aylarında başvuru sayısı 3 bin 100’e çıktı.
İzmir Barosu Genel Sekreteri ve Çocuk Hakları Merkezi Sorumlusu avukat İlke Erol, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi’ne gelen başvuruların sadece 2016 Nisan ayı ile 2017 Nisan ayı içerisinde 3 bin 100’e ulaştığını söylüyor, yani 1 yıl içinde çocuk istismarında 3 kat bir artış meydana gelmiş!
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 verileri suç mağduru çocuk sayısının yılda 122 bini geçtiği, bunların yüzde 10 oranında cinsel suçlar olduğunu gösteriyor.
- Adalet Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davası açılıyor, bu davaların yüzde 45’i mahkumiyetle sonuçlanmıyor!
- Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel olarak istismar edildiğini ortaya koyuyor.
- Türkiye’de kadınların yüzde 45’i, erkeklerin yüzde 10’u çocukluklarında en az bir kez cinsel istismara maruz kalmış.
- Saldırganların yüzde 60’ı ise çocukların tanıdıkları biri.


Bu rakamlar buzdağının yalnızca görünen yüzü; çünkü istismar olgularının çoğu gizli kalıyor ve araştırmalar net gerçekliği veremiyor.

- Uluslararası kuruluşların raporları çocuk istismarındaki seneden seneye artışı açık bir biçimde ortaya koyuyor. ECPAT 2015 yılı Türkiye Raporuna göre; çocuklar, Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturuyor. Türkiye’deki cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara karşı işleniyor. Türkiye, cinsel istismar amacıyla insan ticareti ve çocuk evlilikleri nedeniyle, Küresel Kölelik Endeksi’nde modern köle sayısında da Avrupa’da birinci konumunda yer alıyor.

İZMİR’DE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI BROŞÜR
MİLLİ EĞİTİM TARAFINDAN ENGELLENMİŞTİ

Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği, 2016 yılında İzmir'de öğretmenler arasında bir araştırma yapmış, araştırma öğretmenlerin yüzde 41'inin çocuk cinsel istismarıyla karşılaştığını, yüzde 30'unun üç ve üzeri cinsel istismar olgusuyla karşı karşıya kaldıklarını ortaya koymuştu. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 84'ü çocuk istismarına karşı eğitim istediğini söylemişti.
Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Canan Arıtman, çocuk istismarı konusunda çocukların eğitimi için karikatürlü bir broşür hazırlayıp 2012 yılında İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı'ya sunduklarını ancak müdürün dağıtıma izin vermediğini anlatmıştı.

EN ÇOK İHBAR REHBER ÖĞRETMENLERDEN
AMA REHBER ÖĞRETMENLER DEVREDEN ÇIKARILIYOR

En çok ihbarlar rehberlik öğretmenlerinden geliyor. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, bir süredir rehberlik öğretmenleri ile ilgili yönetmelik değişikliği üzerinde çalışıyor. Taslak, rehber öğretmenlerin sadece rehberlik derslerinde öğrencilerle bir araya gelmesini, öğretmenlerin boş saatlerinde ise psikoloji, sosyoloji derslerine girmesini ya da nöbet tutmasını öngörüyor. Yani Yönetmelik, rehber öğretmenlerin boş saatlerinde öğrencilerle birebir görüşmesinin önüne geçiyor. Bu da çocuk istismarının en çok fark edildiği ve ihbar edildiği okulların rehberlik birimlerinin devre dışı kalması anlamına geliyor.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehber öğretmenlere yönelik yönetmelik değişikliği, rehber öğretmenlerle öğrenci arasındaki ilişkiyi koparacağından artık istismar vakaları öğretmenler tarafından belirlenemeyecek. 

2017’NİN İLK 5 AYINDA 182 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI!

Eğitim Sen, 2016-2017 Eğitim-Öğretim Yıl Sonu Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu şu bilgiyi ortaya koyuyor:

2016 yılında Ensar Vakfı’nda 45 erkek çocuğunun cinsel istismara uğramasının ardından, Adıyaman’da 30 öğrencinin cinsel istismara uğraması ile çocuk istismarının geldiği boyut ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı çocuk istismarını önlemek için politikalar geliştirmediği gibi konuyla ilgili istatistik tutmaya bile gerek duymuyor. Kadın örgütlerinin yaptığı istatistikler ve mahkemelere yansıyan olaylar neticesinde, MEB’in cinsel istismarı meşrulaştıran politikaları sonucu, 2017 yılının ilk beş ayında 182 çocuğun cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. Türkiye’de AKP’nin iktidarda olduğu 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Tüm bu verilere karşın hükümet, çocuklara yönelik istismarı önleyecek tedbirleri almamıştır. 




İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

800 çocuk istismarı dosyası Türkiye'nin özeti!

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencileri, 800 çocuk istismarı dosyasını inceleyerek...

İstismara kalbi dayanmayan minik Yağmur’u istismar...

İstismara uğrayan ve duruşmada sanıkla karşılaşacak olmasının stresiyle kalp krizi geçiren Yağmur'u...