Depremzede öğrenciler yüz yüze sınava çağrılıyor: ‘Kalacak yerimiz, bilet alacak paramız yok’
Malatya’da İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Bölümünün final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı: ‘Zorunlu staj için geldiğimizde bile çadırlarda kaldık. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli’

Malatya’da Maraş merkezli depremler sonrası şehirde yaşanan büyük yıkımlar nedeniyle İnönü Üniversitesi YÖK’ün de kararıyla online eğitim kararı verdi. Eğitime bir süredir online devam eden depremzede üniversite öğrencilerinin sınav takvimi açıklanırken YÖK kararına rağmen İnönü Üniversitesi, Hemşirelik Bölümünün final sınavlarını yüz yüze yapma kararı aldı. Kalacak yeri olmayan ve bilet fiyatlarını karşılayamayacağını belirten öğrenciler, “Zorunlu staj için geldiğimizde bile çadırlarda kaldık. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli” diyerek karara tepki gösterdi.

‘STAJA GELDİK, ÇADIRLARDA KALDIK’

Hemşirelik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Berna, Bingöllü. Deprem öncesi yurtta kalıyormuş. Memleketi Malatya’ya yakın olduğu için bilet fiyatlarını karşılayabileceğini söylüyor ama uzak illerden gelen sınıf arkadaşlarının bileti karşılayamayacağını ifade ediyor. Berna, daha önce staja geldiklerinde sorunları şöyle aktarıyor: “Dekanlık yapılacak sınavlar için yurt ayarlayacağını söyledi ama hâlâ resmi bir açıklama yapılmadı. Biz uygulamalı derslerimiz için staja geldik. Bazılarımız çadırda, bazılarımız yurtta kaldı. Çadırlarda kalan arkadaşlarımız çok fazla sorun yaşadı. Tuvalete gitmek için fakültelere gitmek zorunda kaldılar. Duş problemi vardı, duş bile alamayan arkadaşlarımız oldu. Kahvaltı saatinde stajda olduğumuz için üniversitenin Mediko Sosyal Tesislerinde verilen yemekleri yiyemediğimiz için sürekli cebimizden karşıladık.”

‘MADDİ, MANEVİ ZORLUK ÇEKİYORLAR’

Yeniden böyle bir bütçe ayıracak durumlarının olmadığını belirten Berna, “Biz sınavların yüz yüze yapılmasını istemiyoruz. Çok uzak şehirlerden gelen arkadaşlarımız var, evi yıkıldığı için başka şehirlere taşınan arkadaşlarımız var. Maddi manevi zorluk çekiyorlar. Böyle bir durumda yüz yüze yapılacak olması sınavlar biz öğrencilere ekstra zorluk. İlla yüz yüze yapılacaksa yol masrafımız ve konaklama sorunumuz çözülmeli” dedi.

‘DESTEK OLMAK YERİNE MAĞDURİYET YAŞATIYORLAR’

Deprem sonrası uygulamalı staja geldiklerinde sorun yaşayanlardan biri de Rojda. Hemşirelik Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Rojda da Diyarbakırlı. Yüz yüze sınav kararı alınmasının yanlış olduğunu, staja geldikleri süreçte yaşadıklarıyla açıklıyor Rojda: “Okul bize destek olacağı yerde, bir de bize mağduriyet yaşattı. Deprem öncesi yurtta kalıyordum, şu an kalamıyorum. Yol ücretine dair bir destek gelmezse, kendi cebimden karşılamak zorunda kalacağım.”

‘YÖK KARARI UYGULANSIN’

Final sınavına geldiklerinde, konaklama probleminin üniversite tarafından çözülmeyeceğini belirten Duygu ise “Konaklamaya dair üniversiteden tek bir yetkili açıklama yapmıyor. Bizler YÖK’ün online eğitim kararında sınavların da online olması kararını öne sürdüğümüzde ise bize uygulamalı derslerin sınavlarının yüz yüze yapılabileceği söylendi. Bunun dışında dekanlığımız hangi yola başvurursak vuralım kararından dönmeyeceğini de belirtti. Bir an önce YÖK’ün kararı uygulansın ve bizleri mağdur etmesinler. Çünkü bize öncesinde final sınavlarımızın online yapılacağı bilgisi hocalarımız tarafından verilmişti. Çoğumuz da buna göre planlar yaptık. Zaten staj için geldiğimizde bizleri çadırlara yerleştirerek yeterince mağdur ettiler. Karardan vazgeçilmemesi durumunda yurtların ve ulaşımın sağlanmasını istiyoruz” dedi.

‘SINAVLAR ONLINE OLSUN’

Büşra da deprem sonrası staja geldiğinde 2 hafta çadırda kaldığını, birçok sorunla karşılaştığını, bu yüzden sınavın online olması gerektiğini söylüyor. Büşra, “Mayıs ayında hava koşulları göz ardı edilerek zorunlu staja çağrıldım. Kalacağım bir yurt dahi ayarlanmadı. 2 hafta çadırda kalıp uygulamaya katıldım. Uygulamanın son günlerinde hocalarımız ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı bize tüm üniversite geneli final sınavlarının online bir şekilde yapılacağını belirtti. Ancak birkaç gün önce dekanımızın almış olduğu kararla yalnızca cerrahi dersimizin final sınavının yüz yüze yapılacağını öğrendik” diye konuştu.

‘EĞİTİMDE EŞİTLİK İSTİYORUZ’

Yalnızca bir saat sürecek bir sınav için ülkenin dört bir yanından 800 küsur öğrencinin Malatya’ya çağırılmasının yanlış olduğunu söyleyen Büşra, “Henüz acılarımız taze iken sadece Hemşirelik Fakültesi öğrencilerine yapılan bu haksızlığı kabullenemiyoruz. Deprem bölgesi olmayan illerimizde bile finaller online yapılmaktayken bizim üniversitemizin yüz yüze yapma kararını kabul etmiyor, eğitimde eşitlik istiyoruz. Yüzlerce Hemşirelik Bölümü öğrencileri yurt, ulaşım sorunları sebebiyle mağduriyet yaşayacak. Bir an önce alınan bu karardan vazgeçilmesini istiyorum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Av. Birsen Baş Topaloğlu: ‘Verilerin sızdırılması,...

Bir internet sitesinde milyonların özel bilgilerinin yayılmasının kadınları nasıl etkileyeceğini İst...

İzmir’den sendika ve dernek temsilcisi kadınlar: B...

Yeni kabinenin, Meclisin kadınlar açısından ne ifade ettiğini İzmir’deki sendika ve dernek temsilcis...

Ücretsiz, sağlıklı yemek için mücadelemiz sürmeli

MEB, ikinci yarı yılda okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasına başladı. Uygulama hem aileler hem...