Diyarbakır’da 8 Mart paneli
Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) 8 Mart etkinlikleri kapsamında ‘1325 Kadınlar, Barış, Güvenlik’ konulu panel düzenledi. Panelde başarılı barış süreçlerinde kadınların önemine dikkat çekildi.

Sabancı Üniversitesi Akademisyenlerinden Ayşegül Betül Çelik, Eski CHP Milletvekili, Gazeteci Melda Onur ve Fatma Bostan Ünsal’ın panelist olarak katıldığı etkinliğe DAKAP bileşenleri, Gazeteci-Yazar Nurcan Baysal ve çok sayıda kadın katıldı.

Panel’de konuşan Ayşegül Betül Çelik, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun 1325 sayılı kararına değinerek, BM üyesi her ülkenin bu kararı hayata geçirmek için eylem planı yapması gerektiğine dikkat çekti. 1325 sayılı karara detaylı olarak değinen Çelik, “Bu kararla kadınlar ve kız çocukları savaştan farklı etkilenir ve barış sürecine katılmaları önemlidir der” diye konuştu. Çelik, “Dünyada 73 ülkenin ulusal eylem planı var fakat bu planları harekete geçirmek için bütçe ayırmıyor. Bu karara uymamanın önündeki en önemli etken ataerkil düşünce” dedi.

‘KADINLAR BARIŞTA BAŞARILI’
Kadınların barışta başarılı olmalarının nedenlerini örneklerle anlatan Fatma Bostan Ünsal ise, BM kararına rağmen barış masasında kadınların olmadığını dile getirdi. Barış sürecinde kadınların başarılı olmasının nedenlerinden bahseden Ünsal, “Kadınlar herkesi kapsayacak bir dil bulabiliyor ve savaşta yaşadıklarını hikayeleştirerek geniş kesimlere erişebiliyor” diye ifade etti. Başarılı olan barış süreçlerine değinen Ünsal, “Başarılı barış süreçlerinin hepsinde kadınların katılımı etkili olmuştur. Türkiye kadın hareketi bu anlamda uluslararası hareketin bu alandaki çalışmasına dikkat etmeli ve uluslararası yardımın bu süreçlerde etkili olabileceğini göz ardı etmemeli” dedi.

‘KADINLAR SOSYAL HAKLARINI KORUMALI’
Son olarak konuşan Melda Onur da, “Barışı savaş zamanında konuşmak zordur, risklidir ama barış sürecinde bunu başaranlar el üstünde tutulur. Kadınlar barış ellerinden gittikten sonra değerini anladı ve bunun üzerine konuşmaya başladı. Kadınların barış mücadelesi hiç azımsanamayacak düzeyde vardır. Güvenlik politikalarında karar verenler kadınlar olsaydı silah alımı yerine eğitimi desteklenirdi” dedi. Toplumsal barışa değinen Onur, sosyal hakların önemine değinerek, “Bölgenin can yakıcı sorunlarından biri ana dilde eğitim ve bu sosyal bir haktır. Barış olur ama barış masasına oturan kadın bunu korumalı” dedi. Panel soru cevap kısmının ardından sonlandırıldı.

İlgili haberler
GÜNÜN ŞARKISI: Baloya gitme Sindirella, haydi 8 Ma...

Nar Kadın Dayanışması’ndan kadınlar 8 Mart'a çağrı videosu niteliğinde ‘İsyana kat-caz kahkaha’ adlı...

8 Mart’a doğru rakamlarla Türkiye’de kadın gerçeği

Kadınlar işsiz, yoksulluk had safhada, güvencesizlik diz boyu, şiddet aldı başını gidiyor, kadınlar...

GÜNÜN VİDEOSU: 8 Mart’ın doğuşu

8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü, işçi sınıfının mücadele ile kazandığı tarihi günlerden bir...

GÜNÜN AFİŞLERİ: Dünyanın dört bir yanından sendika...

Dünyanın dört bir yanında kadınlar 8 Mart'a hazırlanıyor! Farklı ülkelerden ve küresel ölçekteki sen...

Ankara 8 Mart’ında polis saldırısına uğrayan Selma...

Şiddete, savaşa, OHAL’e ve sömürüye karşı Ankara’da taleplerini dile getirmek için 8 Mart eylemi yap...

Malatyalı kadınlar 8 Mart’a hazır

Malatyalı kadınlar 8 Mart kapsamında etkinliklerini sürdürüyor. Önce kahvaltı sonra film gösterimind...