EŞİK gönüllülerine Meclise giriş yasağı getirildi: TBMM kadınların, yurttaşların Meclisidir
EŞİK gönüllüsü kadınların, 20 Ocak’ta TBMM’de yaptıkları açıklama sonrası Meclise girişi yasaklandı. EŞİK gönüllüsü Avukat Yelda Koçak sözlerini her yerde söylemeye devam edeceklerini belirtti.

Medeni Yasa’da yapılmak istenen değişikliklere karşı Meclisteki siyasi partilerle görüşmeler yürüten Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK üyesi kadınlar sosyal medya hesaplarından, 20 Ocak 2022 tarihinde kürsüden seslenmelerinden sonra Meclise giriş yasağı aldıklarını duyurdu. Kadınlar “Hakim erkek sesin karşısında kadınlar tüm zeminleri kullanacaklar. Hayatlarımızdan, haklarımızdan mücadelemizden vazgeçmiyoruz!” derken, Meclise giriş yasağı üzerine CHP Grup Başkan Vekili

Özgür Özel ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Meclis Başkanı Musfata Şentop’a seslenen Özel de “Bu kürsüye özgürleştirmek varken bu kürsüyü yasaklamak Meclis'in kuruluşunun 102’inci yılında Meclis’i kuran iradeye meydan okumaktır” dedi.

AV. YELDA KOÇAK: YASAĞI KABUL ETMİYORUZ, CEVABIMIZI HER YERDE VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

EŞİK gönüllülerine getirilen Meclis yasağına dair Ekmek ve Gül’e konuşan EŞİK gönüllüsü Avukat Yelda Koçak, “Türkiye Büyük millet Meclisi, adı üstünde halkın Meclisi, halkın kürsüsü olmasına rağmen bu Mecliste milletvekilleri dışında yurttaşların basın açıklaması yapmasına izin vermiyorlarmış. Ancak biz 20 Ocak’ta Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüleri olarak Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş’tan randevu alarak Meclis kürsüsünden basın açıklaması yapmak istediğimizi anlattık. O da böyle bir olanak sağladı. Sesimizi Meclis kürsüsünden duyurmamızın şöyle bir anlamı vardı. Çünkü biz aynı tarihlerde Meclise henüz sunulmamış olan 6. Yargı Paketiyle ilgili, kadın örgütleriyle değil, Diyanet ve kadınların haklarına karşı oluşturulan erkek platformlarıyla toplantılar yaptıklarını öğrenmiştik. Esasında Medeni Kanun’u ilgilendiren toplantılara Diyanet’in davet edilip kadın örgütlerinin davet edilmesi hukuki bir garabetken, 300’ü aşkın kadın örgütünden oluşan EŞİK gönüllüleri olarak orada basın açıklaması yaptığımız için bugün bize Meclise giriş yasağı koyulduğunu öğrendik.

Bu yasak tamamen Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, hukukuna, Meclis tüzüğüne aykırı bir yasaktır. Orası halkın kürsüsüdür, halkı oluşturan kadınların, yurttaşların Meclisidir ve bu Mecliste kadınların sesinin kısılmasını kadınlara yer verilmemesini asla kabul etmiyoruz. Biz sesimizi sokakta da fabrikada da direniş alanlarında da üniversitelerde de mahallemizde de Mecliste de çıkaracağız, her yer siyaset alanımızdır, her yerde sözümüzü söyleme hakkımız var. Bu hakkı kimse engelleyemez. Meclis, girişimizi yasaklayan Meclis başkanının değil bizim Meclisimizdir. Bu yasağı kabul etmiyoruz. Bugün bu yasağı koyanlar kadınlara da yurttaşlara da hesabını verecektir. Bu yasak kadınlara ‘Sizin sözünüzü Mecliste istemiyoruz.’ söylemidir. Meclise girişimizi yasaklayanlara her yerde cevabımızı vermeye devam edeceğiz.”

Fotoğraf: Eşitlik İçin Kadın Platformu

İlgili haberler
EŞİK laiklik ilkesinin kabulünün yıldönümünde açık...

Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK laiklik ilkesinin kabul edilmesinin yıl dönümünde açıklama yaparak...

EŞİK: Kapalı kapılar ardında bu kez de nafaka hakk...

'Tüm kadınlar ve çocuklar Medeni Kanun koruması dışında bırakılmaya çalışılıyor.'

EŞİK: 6. yargı paketinde yapılmak istenenleri görü...

EŞİK yaptığı 6. yargı paketiyle birlikte gündeme gelecek nafaka hakkına ilişkin açıklama yaptı: Hakl...