Ev işçisi kadın darbedildi, yerlerde sürüklendi
Ev işçisi Saime Harmancı, alamadığı maaşını istediği için firma yetkilisinin kendisini yerlerde sürükleyerek darp ettiğini söyledi.

Etiler’de bir evde komisyoncu firma aracılığıyla ev işçiliği yapan ev işçisi Saime Harmancı, 7 Ekim günü ev sahibi ve firmadan emeğinin karşılığını isteyince darp edildiğini iddia etti.

ANF’ın haberine göre ev işçisi olarak çalışan Saime Harmancı, Etiler’de bulunan aracı şirket D. İ.K. aracılığı ile bir eve gönderildi. Firma komisyon olarak ev sahibinden 4 bin 500 TL aldı. Çeşitli nedenlerle bir ayın sonunda işten ayrılmak isteyen Harmancı, ev sahibinden ve aracı firmadan ücretini alamadı. Aracı firmaya giden Harmancı’nın iddiasına göre, maaşını ödemeyeceğini belirten firma yetkilileri, kendisini sürükleyerek firmanın banyosunda darp etti.

‘İŞVEREN MAAŞIMI VERMEDİ’
Harmancı, olay günü yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Beş yıldır aracı bir firma ile çalışıyorum. Bu firma evlerine yardımcı isteyen ailelerle çalışmama öncülük ediyor. Yaklaşık bir ay önce de 4 bin 500 TL komisyon karşılığında D.H. isimli kadın işvereninin yanına çalışmaya gönderdi. Ev işleri bana ağır geldiği için işten ayrılmak istedim. Aracı firma ile konuştum. 7 Ekim günü D.H. hanımla görüştüm ve işten ayrılacağımı söyledim. O da bana, ‘kime komisyon kazandırdıysan, maaşını da ondan al’ diyerek beni işten çıkardı.

‘BANYODA DARPEDİLDİ’
Harmancı, “Firmaya gittim ve firma yetkilisi E.Ö.’dan maaşımı istedim, beni saatlerce bekletti. Tuğba E.’ye ‘maaşımı verin de gideyim’ dediğimde üstüme yürüdü, boğazımı sıktı, maaşımı vermeyeceğini söyledi. Tuğba E., kollarımı tırmaladı, beni banyoya sürükledi. Beni banyoya atmasıyla yüzüm banyoda bulunan duş kabinine çarptı. Burnum kanadı, gözüm morardı, kaşım şişti ve dengemi yeniden kaybederek düştüm ve can havli ile çantamda bulunan biber gazı spreyini odaya sıktım. Kimsenin yüzüne sıkmadım. Çalışmadı da biber gazı. Tek başıma evlerde çalıştığım için 10 yıl önce almıştım, kendimi korumak adına. Kurum sahibi Ebru Ö. olay sırasında oradaydı ancak hiçbir müdahalede bulunmadı. Dava açtım” ifadeleriyle yaşadıklarını anlattı.

FİRMA REDDETTİ
Ev işçilerinin iş bulmak için başvurdukları aracı firmalardan olan D.İ.K. firma yetkilisi E. Ö. İse şahitlerinin olduğunu, Saime Harmancı’nın söylediği gibi bir şiddet olayının yaşanmadığını iddia etti.

EVİD-SEN: İNSANLIK DIŞI UYGULAMALARA MARUZ KALIYORUZ
Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) yaptığı bir basın açıklaması ile Saime Harmancı’nın yaşadığı darp olayına müdahil olacaklarını belirterek, ev işçisi kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Sendika, “Nadira Kadirova ev hizmetleri için çalışan kadınların durumunun ne kadar vahim ve acı olduğunu bir kez daha görünür kıldı. Her gün en az bir ev işçisi şiddete maruz kalıyor. Buna karşı bir cezai yaptırım uygulanmadığı için ev işçisi kadın arkadaşlarımıza bu şiddet artarak devam ediyor. Ev hizmetleri çalışanları, kötü çalışma koşulları, kayıt dışı koşullara ek olarak cinsel taciz, istismar, şiddet gibi insanlık dışı uygulamalara da maruz kalıyor” dedi.

İlgili haberler
İspanya’da ev işçisi kadınlar haklarının peşinde

İspanya’da ev işlerinde çalışan yaklaşık 601 bin işçinin 528 bini kadın. Ev işçisi olarak çalışan ka...

Ev işçisi kadın sildiği camı beğenmeyip kendisini...

Antalya’da ev temizliğine giden Sevda Karakuş sildiği camı 5 kez sildirip yine de beğenmeyen ve kend...

Nadira Kadirova’nın hatırlattığı: Göçmen ev işçisi...

Nadira’nın ölümüyle ilgili aydınlatılmayan tüm gerçeklere ise bu sistemdeki kadın davalarından maale...