Gaziantep Demokratik Kadın Platformu: Feray'ın katili aramızda
Mersin’de 3 yıl önce Polis Memuru Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen Feray Şahin, ölümünün 3’üncü yılında anıldı. Yeşilsu Parkı’nda açıklama yapan kadınlar, ‘Gerçek adalet nerede?’ diye sordu.

Mersin’de 3 yıl önce kaldığı evde Polis Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen Feray Şahin, ölümünün 3’üncü yılında Gaziantep’te anıldı. Yeşilsu Parkı’nda bir araya gelen Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Mersin Toros Üniversitesi iç mimarlık bölümü son sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Feray Şahin için adalet istediklerini vurguladı. “Bugün, 23 yaşındaki Feray Şahin’in, Mersin’de üniversite son sınıfta okurken yaşadığı evde o sırada polis olan Fatih Burak Aykul tarafından katledilişinin 3’üncü yıl dönümü. Feray’ın ailesi ve kadın örgütleri tam 3 yıldır öldürülen Feray için adalet arıyor. Tıpkı öldürülen diğer kadınların yakınları gibi” diyen Platformun açıklaması şöyle devam etti:   

“Mersin’de 19 Eylül 2017 tarihinde yaşadığı evde öldürülen Feray’ın katili duruşmalarda Feray’ın arkadaşı olduğunu iddia etmiş olmasına rağmen ne Feray ‘ın ailesi ne akrabaları ne komşuları ne de okul arkadaşlarından hiç kimse tarafından tanınmamaktadır. Katil bu iddiasını ispatlayacak somut tek bir delil sunamamıştır.

Katil, cinayeti işledikten sonra delillerin önemli bir kısmını yok ederek, cinayete kaza süsü vermiş ve yalanlarıyla mahkemeyi yanlış yönlendirmiştir. Ancak soruşturma sürecinde toplanmayan, yok edilen ve karartılan deliller, yargılama sürecinde mahkeme tarafından talep edilmemiş, sorgulanmamış, değerlendirilmemiş, gereği yapılmamıştır. Cinayetle ilgili bu eksiklikler giderilmemiş, aydınlatılmamış, çünkü mahkeme gerçeği aramak yerine tüm kadın cinyetlerinde olduğu gibi katili kurtarma kaygısı ile hareket etmiştir.

‘KATİLE ÖDÜL GİBİ CEZA VERİLDİ’

Ailenin ısrarı sonucu Adli Tıp Kurumu’nun, Feray’ın uzak atış ile öldürüldüğünü ve katilin DNA’sının Feray’ın tırnakları arasından çıktığını rapor etmesine rağmen, Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi, bu cinayeti taksirle insan öldürme suçu kapsamında değerlendirmiş ve savcının hazırladığı mütalaayı uygun bularak, katile 5 yıl 3 ay gibi komik bir ceza vermiştir.

Takım elbiseli, kravatlı duruşmaya gelen katile, mahkemenin verdiği ödül gibi ceza katili cesaretlendirirken, aile başta olmak üzere tüm kamuoyunun vicdanını yaralamış ve güveni sarsmıştır. Verilen karar sonrası katil, bir buçuk yıl cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak 4 Ocak 2019 tarihinde tahliye edilmiştir. Feray’ın dosyası Şubat 2019’dan bu yana Yargıtayda bekletiliyor.

‘SORUYORUZ; GERÇEK ADALET NEREDE?’

Türkiye’de her yıl ortalama 450 kadın öldürülüyor. Bunun en önemli sebebi ise iktidarın kadın politikaları, erkek egemen yargı ve cezasızlıktır. Mahkemelerde çıkan ödül gibi cezalar, katillere cesaret veriyor, kadın cinayetlerinin artmasına yol açıyor. Takım elbise giydiği için indirim alan, serbest kalan erkekler, gözünü kırpmadan kadınları acımasızca öldürmeye devam ediyor. Erkekler bu cesareti “haksız tahrik indirimi” uygulayan adalet sisteminden alıyor. Çünkü sonuçta kadınlar değil, katiller korunuyor. Kadına yönelik şiddete karşı etkili politikalar üretilmiyor. Hükümet, ilgili bakanlar, yargı bu konuda somut adımlar atmıyor, sorumluluk almıyor.

İnsan öldürmenin kazası mı olur? İnsan öldürmenin iyi hali mi olur? İnsan öldürmenin bahanesi mi olur?

Katiller cinayetin üzerini örtmek için çok rahat yalana başvuruyor. “Sevgiliydik, karımdı, aldatıyordu, geçim sıkıntımız vardı” gibi bahanelerle erkek yargıya sığınıyorlar.

Kadınların yaşam alanlarına yönelik saldırılara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Kadın düşmanı politikalarla kadınların mücadele ederek kazandığı haklarına saldırılar bugün 6284 sayılı yasaya, güvencelerimizden biri olan İstanbul Sözleşmesi’ne ve Nafaka Hakkına saldırı şeklinde önümüze çıkıyor. Bizler yaşamak istiyoruz, bizler hayatı istiyoruz dedikçe, kadına şiddet her geçen gün artıyor ve onlarca kadın hayatını kaybediyor.

Bu ülkede yaşayan kadınlar her an, evde, sokakta, iş yerinde, okulda erkek şiddeti ile karşı karşıya kalıyor. Bizler en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyor ve isyanımızı haykırıyoruz.

“Yeter artık” diyoruz. Kadın cinayetlerini önleyici politikalar geliştirilsin ve şiddeti önlemeye dair var olan yasalar uygulansın. Kadın cinayetlerinde “haksız tahrik indirimi, “iyi hal indirimi ” gibi uygulamalardan vazgeçilsin.

Katiller değil, kadınlar korunsun.

Cinayeti, şiddeti, tacizi meşrulaştırmayın.

Yaşanan cinayetlere sessiz kalmayın.

Bizler yaşamak istiyoruz.

Yeter artık Duygu’lar, Sezay’lar, FERAYlar öldürülmesin.

Fatih Burak Aykul Tutuklansın

Feray Şahin için Adalet”


İlgili haberler
Kızım Feray’ın katili de birçok katil gibi maalese...

3 yıl önce Özel Harekatçı Fatih Aykul tarafından öldürülen Feray Şahin için adalet hala sağlanmadı....

Kadınlar ‘Feray Şahin için adalet’ diyerek bir ara...

Özel harekat Fatih Aykul tarafından geçtiğimiz yıl katledilen Feray Şahin’in ölüm yıldönümünde Antep...

Feray Şahin’in Annesi: Elbet bir gün sesimizi duya...

Feray Şahin’in ölümü üzerinden 2 yıl geçti. Feray’ı öldürdüğü Adli Tıp raporuyla kanıtlanan zanlı is...