Genel-İş üyesi kadınlar, kadın cinayetlerine karşı siyah balonlar uçurdu
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu ve Eskişehir KESK üyesi kadınlar yaptıkları açıklama ile iktidara seslenerek kadın katliamlarına karşı acil önlem alınmasını istedi.

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu kadın cinayetlerine karşı Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganların atıldığı açıklamaya Meslek Fabrikasında hakları için eylem yapan emekçiler de katıldı.  

Genel iş 2 kolu Kadın Komisyonu adına basın açıklamasını Zeynep Zarıçlar okudu.

Zarıçlar, öldürülen kadınları hatırlatarak başladığı sözlerine, "Hükümetin muhafazakârlık tutumuyla kadınları eve kapatama arzusu, erkek egemen bir ülke inşa etme çabası, kadına yönelik şiddete göz yuması, failleri aklaması ve şiddete teşvik eden tutumu, kadına zulmün hız kesmeden devam etmesine sebep olmakta" diye devam etti.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN’

Hükümetin kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yerine bunu örtbas ettiği sürece şiddetin ve ölümlerin süreceğini söyleyen Zarıçlar, "İstanbul Sözleşmesinin iç hukuktaki yansıması olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Engellenmesine dair Kanunun uygulanması bakımından karşılaşılan sorunlar hala mevcudiyetini korumaktadır. 6284 sayılı kanun, uygulayıcılarının pasif ve özensizliği ile işlevsiz ve kâğıt üstü bir kanun haline getirilmek istenmektedir" dedi. Son olarak mücadele vurgusu yapan Zarıçlar, "Yaşam hakkımızın elimizden alınmaması için, Hükümetin derhal 6284 Sayılı Yasayı ve İstanbul Sözleşmesini uygulanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Açıklama ardından öldürülen kadınların fotoğraflarının olduğu siyah balonlar uçuruldu.


ESKİŞEHİR


KESK’Lİ KADINLAR: ŞİDDETE KARŞI POLİTİKASIZLIK DEĞİŞMİYOR

Eskişehir’de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikaların üye ve yöneticisi kadınlar aynı gün içinde katledilen Aylin Sözer, Selda Taş, Vesile Dönmez ve Betül Tuğluk için açıklama yaptı.

KESK’li kadınlar adına açıklama yapan Latife Doğan “Her gün bir kere daha katlediliyoruz. İstanbul’da Aylin Sözer, Malatya’da Selda Taş, Gaziantep’te Vesile Dönmez, İzmir’de Betül Tuğluk… Bu kadınlar aynı gün ülkenin farklı noktalarında yakılarak, vurularak, vahşice katledildiler. Eski sevgilileri tarafından, eşleri tarafından, oğulları tarafından… Kadınlar her gün, her gün yeniden katlediliyor bu topraklarda. Faillerin isimleri değişiyor, yakınlık dereceleri değişiyor fakat sistematik olarak uygulanan, her zerremizde hissettiğimiz şiddete karşı politikasızlık değişmiyor” diyen Doğan; kadınların isyan ettiğini, “artık yeter bu son olsun” dediğini ancak her seferinde bir öncekinden daha vahşice işlenen bir katliamla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

İstanbul Sözleşmesinin uygulanması halinde birçok kadın katliamının engellenebileceğini vurgulayan Doğan şunları söyledi: “İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı yasa tartıştırılmasaydı, kadın cinayetlerinin önlenmesi için tüm bu yasal normlar etkin çalıştırılsaydı ve eksiklerinin giderilmesi yönünde tüm kadın örgütleri ile beraber samimi bir ortak çalışma gerçekleştirilseydi bugün her şey çok farklı olabilirdi. Bizler bu topraklarda yakılarak, boğularak, parçalarımıza ayrılarak, her gün yeniden daha da vahşice katledilen kadınlarız, isyan ediyoruz, yeter artık diyoruz.”

Latife Doğan kadınlar olarak şu talepleri dile getirdi: 

* İstanbul Sözleşmesini, 6284 sayılı yasayı tartışmaktan vazgeçin!

* Kadın cinayetlerinin, şiddettin her türünün önlenmesi için acil eylem planı hazırlayın!

* Kadınların özgür olduğu, eşit yaşadığı, şiddete ve ayrımcılığa maruz kalmadığı güvenli bir hayatı inşa etmek için somut politikalar üretin!

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMEP Çanakkale İl Örgütü: Şiddete, zorbalığa ve eş...

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü üyesi kadınlar, TJA ve HDP Kadın Meclisi ve CHP Bornova İlçe Kadın...

EMEP: Kadın cinayetlerine karşı acil önlem için de...

Emek Partisi, bugün üç kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, iktidardan kadın cinayetlerini adeta teşv...

Akademisyen Aylin Sözer katledildi, üniversite top...

İstanbul Aydın Üniversitesinde görevli olan Dr. Aylin Sözer, Kemal Delbe isimli erkek tarafından boğ...