Hacettepe Üniversitesi'nde artan taciz şikayetlerinin ardından soruşturma başlatıldı
Hacettepe Üniversitesinde pek çok kadının Petrika Gavri adlı şahıs tarafından taciz edildiğini belirtmesinin ardından şahıs hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde aynı şahıs tarafından taciz edilen birçok kadın, üniversite yönetimine şikayette bulundu. Kadınlara tacizde bulunan şahsın kampüse alınmayacağı yönünde Rektörlüğün bildirimde bulunmasına rağmen şahsın yine kampüste görülmesi üzerine çok sayıda öğrenci topluluğu gerekli soruşturmanın başlatılıp işlem yapılmasını istedi. Rektörlükten konuya dair herhangi bir açıklama yapılmamasının ardından görüştüğümüz üniversite yetkilileri, şahıs hakkında soruşturma açıldığını açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsünde artan taciz şikayetleri öğrenci topluluklarını harekete geçirdi. Öğrencilerin Instagram üzerinde açtıkları “@hacettepe_itiraff’” adlı sayfada yaşadığı taciz olayını paylaşan bir kadın öğrenci, bir şahsın yol sormak için yanına geldiğini, sonrasında ise kendisini karanlık ve kimsenin olmadığı bir yere götürdüğünü anlattı. Durumdan endişelendiği için arkadaşlarına haber verdiğini ancak Petrika Gavri adlı şahsın telefonunu alarak uçak moduna aldığını belirten öğrenci, şahsın kendisini alıkoyduğunu söyledi. Şahsın okulda uzun süredir olduğunu ve herkesin onu tanıdığını, ona hiçbir şey olmayacağını belirtmesinin de kendisini endişelendirdiğini söyleyen öğrenci, şahsın kendisine “Şu gün şurada şunu giymişsin, sabahları koşuya çıkıyorsun” dediğini dile getirdi.

‘BİRDEN FAZLA ŞİKAYET EDİLDİ, OKUL BİR ADIM ATMADI’

Yaşananları öğrenci yurdu ve giriş kapısındaki güvenlik görevlilerine anlatan öğrenci, güvenliklerin de yıllardır aynı kişiyle ilgili benzer suçlamalarla birden fazla kez şikayet olduğunu, şahsın 9 yıldır okulda bulunduğunu ve hakkında onlarca suçlama bulunmasına rağmen okul yönetiminin bu konuda hiçbir adım atmadığını söylediğini aktardı.

Yaşananlardan sonra kadın öğrenci rektörlüğe dilekçe verdiğini ve bu sırada Rektörle birebir görüştüğünü, Rektör'ün Petrika Gavri adlı şahsın bir daha kampüs içerisine alınmayacağının garantisini verdiğini söylemesine rağmen şahsın kampüste olduğunun birden çok kişi tarafından beyan edildiğini söyledi.

AYNI ŞAHIS BİRÇOK KADINI TACİZ ETTİ

Taciz mağduru kadın öğrencinin sosyal medyadaki paylaşımının ardından birçok Hacettepeli kadının da aynı şahıs tarafından benzer tacizlere maruz kaldığı ortaya çıktı. Kadın öğrenci, kendisini taciz eden Petrika Gavri adlı kişinin olayı anlattığı metinde ise “Üşüdüğü için onu kimsenin olmadığı bölüme soktum”, “O da sorularıma cevap verdi, benimle konuştu” gibi bahanelerin arkasına saklanmaya çalıştığını ifade etti.

Başka bir kadın öğrenci de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu tacize tepki gösterdiği için aynı kişi tarafından tehdit edildiğini söyledi. Evrensel'e konuşan öğrenci, “Twitter üzerinden bu taciz vakasına ses çıkardığım için Petrika Gavri'nin hedefi haline geldim. Bu olaydan dolayı bana tehditkar bir şekilde mesajlar atarak sosyal medya üzerinden hedef göstermeye, ona iftira attığımı, her şeyin benim yüzümden olduğunu söylemeye başladı. Onlarca kadın Gavri tarafından rahatsız edildiğini dile getirirken Gavri'nin feminist kadınları yaftalayan söylemleriyle birlikte kadınlar hedef haline gelmeye devam ediyor” dedi.

‘GÜVENLİ KAMPÜSLER İÇİN YETERLİ ÖNLEMLER ALINMALI’

Kadınların aynı şahıs hakkında taciz şikayetlerinin artması üzerine Hacettepe Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu başta olmak üzere 13 öğrenci topluluğu #HacettepeTacizeSessizKalma etiketiyle bir açıklama yayınladı. Açıklamada öğrenciler, “Güvenli kampüsler için yeterli önlemlerin alınmasını, güvenliğin tacizlerin önüne geçecek işlevsellikte olmasını, rektörlüğün olaya dair soruşturma başlatarak sürece dahil olmasını ve sürecin şeffaf bir şekilde işletilmesini, tüm bu süreç içerisinde Petrika Gavri adlı şahsın kampüse girişinin engellenmesini talep ediyoruz” dedi.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILDI’ AÇIKLAMASI

Öğrenci topluluklarının açıklaması ve sosyal medyada paylaşılan tepkilere rağmen üniverite yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi. Bunun üzerine görüştüğümüz Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü, süreçle Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün ilgilendiğini ifade etti. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen ise olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını belirterek, “Olay dosyasının gelmesinin ardından hızla soruşturma heyeti kurduk. Hızlı bir şekilde süreci sonuçlandırmak istiyoruz. Bu süreçte taraflar dinlenecek ve sonucuna göre gerekli görülen işlem yapılacak” dedi.


İlgili haberler
Hacettepe öğrencilerinden tacize karşı açıklama: G...

Hacettepe Üniversitesi öğrenci toplulukları, Beytepe kampüsünde yaşanan taciz olayına dair açıklama...

Hacettepe Üniversitesinde 23 topluluktan ortak bil...

Hacettepe Üniversitende 23 öğrenci topluluğu ortak bildiri yayımlayarak çocuk istismarına tepki göst...

Hacettepe Üniversitesi öğrencisi Fatma’yı şiddete...

Şiddete ve tacize maruz kalan Fatma’nın ikinci duruşmasında sanık Alp Kopuz’un tutuklanma talebi yin...