Üniversite öğrencileri: Gençler geleceksizlik yüzünden intihar ediyor
Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Elif Zamir Khan ve yaşamına son veren bütün öğrenciler için basın açıklaması yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Elif Zamir Khan’ın yurt odasında yaşamına son vermesine ilişkin TTB Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) basın açıklaması yaptı. Gençlerin geleceksizlik, güvencesizlik ve yoksulluk yüzünden intihar ettiklerini belirten TÖK üyesi Erener Türe, “Okumaya çalıştığımız kentlerde barınamıyoruz, nitelikli beslenemiyoruz. Baskı ve mobbing ile inşa ettiğiniz düzeninizde yaşayamıyoruz” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Heykel Önünde gerçekleştirilen açıklamada TÖK adına konuşan Erener Türe, geçen iki haftada Eskişehir’de iki, Çanakkale’de bir öğrencinin intihar ettiğini belirterek, “Bartın’da bir arkadaşımız intihar girişiminde bulundu; Aydın’da Zeren Ertaş KYK’nin ihmali sonucu öldürüldü. Geçtiğimiz iki yılda Hacettepe yurdunda kalan iki arkadaşımız hayatını kaybetti. Hemşirelik öğrencisi Hasan Can Çoban, rektörlüğün ihmalleri yüzünden öldürüldü; dün akşamsa tıp öğrencisi Elif Zamir Khan yaşamına son verdi” dedi.

İntiharların bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Türe, “Gençlerin geleceksizlik ve güvencesizlik yüzünden, yoksulluk yüzünden, AKP yüzünden intihar ettiklerini biliyoruz. Okumaya çalıştığımız kentlerde barınamıyoruz, nitelikli beslenemiyoruz. Baskı ve mobbing ile inşa ettiğiniz düzeninizde yaşayamıyoruz. Rektörlüğe soruyoruz; öğrencilerin her hareketini kameralarla takip eden, bütün demokratik alanlarını gasbeden, en ufak bir sözünde soruşturmalarla sindirmeye çalışan sizler, soruşturma açmak için bizlere bu kadar kolay ulaşabiliyorken psikolojik danışma birimlerinizle neden bizlere ulaşamıyorsunuz” diye konuştu.


‘MÜCADELE EDECEĞİZ’

“İnsanları sağaltmak için yemin etmiş olan bizlerin sağlıklı değilken şifa dağıtmamızı nasıl bekleyebiliyorsunuz” diye soran Türe şöyle devam etti: “Stajdan staja koşturduğunuz, emeğini sömürdüğünüz, mesai saatlerine hapsettiğiniz öğrencilerden fazlasıyız ve sağlıksızlık üreten düzeninize başkaldırıyoruz. Susmayacağız, korkmayacağız, bizi yüz yüze bıraktığınız karanlığa karşı beraber mücadele edeceğiz. Yaşamak ve yaşatmak için birlikte mücadele edeceğiz”


HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ: ÖĞRENCİLERİN YAŞAM ŞARTLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN ADIM ATIN
Hacettepe Üniversitesi öğrenciler de Beytepe Kampüsü yemekhanesi önünde eylem yaptı. Güvencesiz ve belirsiz bir geleceğin gün geçtikçe büyüdüğünü ifade eden öğrenciler, “En küçük biriminden en yüksek muhatabına kadar bizim çağrımız bir an önce öğrencilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için adım atılmasıdır. Bizler insan onurumuz incitilmeden, haklarımız ve ihtiyaçlarımız gözetilerek yaşamak istiyoruz” dedi.
Öğrenciler “Ölmeye değil, okumaya geldik’, ‘İnsanca yaşamak istiyoruz’, Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’, ‘Karanlığa teslim olmayacağız’ sloganları attı. Yapılan açıklamada, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri olarak ortak bir acı etrafında toplanıldığı ifade edilerek, “Henüz Zeren’in acısıyla yüzleşememişken dün gece okulumuz öğrencilerinden İzzah Elif Zamir Khan’ın acı haberiyle bir kez daha sarsıldık. Bu ay içerisinde artık kaçıncı kaybımız saymaya içimiz el vermezken arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin canlarının bir sayı veya bir haber başlığı olarak görülmekten öteye götürülememesi karşısında derin bir üzüntü içerisinde olmakla beraber fazlasıyla öfkeliyiz de” denildi.
“İhmallerle, duyarsızlıkla ve görmezden gelinerek yoğrulmuş bu düzen içerisinde hayata tutunmaya çalışan bizler sesimizi duyurmak için daha kaç defa ‘ölmek istemiyoruz’ diye haykırmak zorunda kalacağız” ifadelerinin yer aldığı açıklamada öğrencilerin birbirlerine kenetleneceği ve talepleri için geri durmayacakları belirtildi.
‘GÜVENCESİZ VE BELİRSİZ BİR GELECEK GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR’
Alım gücünün giderek düşmesiyle öğrencilerin akademik ve gelecek kaygılarının perçinlendiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Belki de hepimiz var olup olmadığından bile emin olmadığımız geleceklerin ihtimalleri için dirsek çürütüyoruz. Bu umutsuzluk ve kaygılar içerisinde birçoğumuz en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Önlemlerin alınmadığı yurtlarda can veriyoruz. Bir yandan okumanın bir yanda yaşamanın kaygısıyla karşı karşıyayız. Beslenmek ve barınmak bile karşılanmaz hale gelmiş durumda. Güvencesiz ve belirsiz bir gelecek gün geçtikçe büyüyor. Kendimizi bulacağımıza, geliştireceğimize inandığımız üniversite yıllarımız geçim sıkıntısı ve her gün içine sürüklendiğimiz umutsuzluklar coğrafyasında heba olup gidiyor. Bizler bir kitap almak, sinemaya gitmek, bir konsere katılmak gibi günlük temel ihtiyaçlarımıza ulaşmak için bir veya birkaç öğün yemeğimiz arasında seçim yapmak zorunda kalıyoruz. Üstelik ne uğruna diye sorguladığımızda tutunabileceğimiz geleceğe dair güvencelerden de çokça uzağız.”
Açıklamada, “Binlerce sıra arkadaşımızı okumak ile çalışmak arasında gidip gelirken, üç öğün bile beslenemezken herhangi bir ihtiyacını karşılayamıyorken kaç genç daha bu girdaptan çıkamasın istiyorsunuz? Öğrencilerin taleplerinin görmezden gelindiği, istek ve ihtiyaçlarının yok sayıldığı, karar alamadığı, özgürce davranamadığı üniversiteleri kabul etmiyoruz. En küçük biriminden en yüksek muhatabına kadar bizim çağrımız bir an önce öğrencilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için adım atılmasıdır. Bizler insan onurumuz incitilmeden, haklarımız ve ihtiyaçlarımız gözetilerek yaşamak istiyoruz” denildi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hacettepe Üniversitesi öğrencisi yaşamına son verd...

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi İzzah Elif Zamir Khan’ın yurt odasında cansız bedeni...

'Üniversitelerdeki psikolojik destek merkezleri ye...

Eskişehir'de 5 gün içinde iki üniversite öğrencisinin intihar etmesi üzerine Eskişehir'den üniversit...

Eskişehir’de 5 gün sonra bir üniversiteli genç dah...

Mükrime Hatun Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümü öğ...