HDP’li Güzel, Diyarbakır’da giderek artan erkek şiddetini Aile Bakanı Yanık’a sordu
Diyarbakır’da 2021’in ilk 9 ayında en az 9 kadın katledilmesini Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Semra Güzel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Erkek şiddetinin her geçen gün arttığı, önleyici politikaların uygulanmadığı, şiddetin teşvik edildiği şu günlerde Diyarbakır’da da kadına ve çocuğa yönelik erkek şiddeti artmaya devam ediyor. Diyarbakır’da 2021’in ilk 9 ayında en az 9 kadın erkekler tarafından katledildi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması talebiyle Meclise soru önergesi verdi.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddet vakaları her geçen gün artığını belirten Güzel, şunları ifade etti: “Basına yansıdığı kadarı ile 2021’in ilk 8 ayında Türkiye genelinde en az 208 kadın katledildi. Diyarbakır ilinde de kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerinin her geçen gün arttığı, alınan önlemlerin yetersiz olması sebebi ile erkek şiddetinin artarak yaşandığı gözlemlenmektedir. Basına yansıdığı kadarı ile erkekler tarafından işlenen suçlar şu şekildedir;

■ Ocak 2021 tarihinde bir kadın erkek şiddeti ile katledilmiş, bir çocuk istismar edilmiştir.

■ Şubat 2021 tarihinde bir kadın katledilmiş, bir çocuk istismar edilmiştir.

■ Mart 2021 tarihinde iki kadın katledilmiştir.

■ Nisan 2021 tarihinde bir çocuk “şüpheli” olarak yaşamını yitirmiştir.

■ Mayıs 2021 tarihinde bir kadın katledilmiştir.

■ Haziran 2021 tarihinde iki kadın ve bir çocuk katledilmiştir.

■ Temmuz 2021 tarihinde bir kadın katledilmiştir.

■ Ağustos 2021 tarihinde iki çocuk istismar edilmiştir.

Son olarak 16 Eylül 2021 ayında Diyarbakır Lice’de Gurbet Fida isimli kadın eşi Ali Fida tarafından katledilmiştir.”

Diyarbakır’da basına yansıdığı kadarı ile 2021 yılının ilk 9 ayında en az 9 kadın ve bir çocuk erkekler tarafından katledilmiş, bir çocuk “şüpheli” bir şekilde yaşamını yitirmiş, en az beş çocuk erkekler tarafından cinsel saldırıya maruz kaldığını anlatan Güzel, “Bununla birlikte Diyarbakır’da yargı organlarına bu yıl içerisinde intikal eden kimi veriler şu şekildedir; 75 kadın taksirle yaralandı, 23 kadın hürriyetinden yoksun bırakıldı, 56 kadın intihara teşebbüs etti, 47 kadın cinsel tacize maruz kaldı, 10 kadın cinsel saldırıya uğradı” dedi.

‘DİYARBAKIR’DA 2021 YILI İÇERİSİNDE KAÇ ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL SALDIRI SUÇU İŞLENMİŞTİR?’

Güzel, konuyla ilgili Bakan Yanık’a şu soruları sordu;

1- Diyarbakır’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddet Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Diyarbakır’da giderek artan kadına ve çocuğa yönelik şiddete dair bir çalışmanız var mıdır? Bu şiddetin sebeplerinin neler olduğu ve bu sebeplerin giderilmesine dair politikalarınızı içeren çalışmalarınız nelerdir?

3- Kimi cinayet haberlerinin basına yansımadığı göz önüne alınarak, Bakanlığın elindeki verilere göre Diyarbakır ilinde 2021 yılında şimdiye kadar toplamda kaç kadın ve kaç çocuk erkekler tarafından katledilmiştir?

4- Cinsel taciz ve cinsel saldırı suçlarının çok yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu konuya dair ne gibi girişimleriniz söz konusu olacaktır? Mevcut çalışmalarınız nelerdir?

5- İntihar teşebbüsünde bulunan kadınların intihar etme sebeplerine dair bir çalışmanız var mıdır? Bu intiharların erkek şiddeti ile olan bağına dair bir çalışmanız mevcut mudur?

6- Diyarbakır’da bulunan sığınaklarda şu anda toplam kaç kadın kalmaktadır? 2021 yılı içerisinde kaç kadın sığınakta kalmak için başvuru yapmıştır?

7- Diyarbakır’da bulunan belediyelerin kadına yönelik şiddeti önlemek için ne gibi politikaları olduğu, politikalarının olup olmadığı Bakanlığınızın takibi dahilinde midir?

8- Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün çalışmaları nelerdir? Bu çalışmaların yetersiz olduğu göz önüne alınarak yeni politikalar ve çalışmalar için adım atılacak mıdır?

9- Diyarbakır’da 2021 yılı içerisinde kaç çocuğa yönelik cinsel saldırı suçu işlenmiştir?

10- Çocuklara yönelik cinsel saldırı suçunun önlenmesi için ne gibi çalışmalarınız mevcuttur?


İlgili haberler
Malatya Demokratik Kadın Platformu: Kadın cinayetl...

Malatya Demokratik Kadın Platformu,üst üste yaşanan kadın cinayetlerine karşı tepki göstermek amacıy...

Şüpheli ölümlere ‘intihar’ etiketi yeni kadın cina...

Pandemiyle birlikte şüpheli kadın ölümlerindeki artış dikkat çekecek boyuta ulaştı. Pek çoğu cinayet...

Bir kadın cinayetinde daha indirim uygulandı: Ayşe...

İstinaf Mahkemesi, "canavarca hisle öldürme" kararını bozuldu ve Ayşe Tuba Arslan'ı öldüren Yalçın Ö...