Helin için kadınlar eylemde
Pendik'te katledilen 17 yaşındaki Helin için kadınlar bir araya geldi, kadın cinayetlerine dur demek bir arada olma ve birlikte mücadele etme çağrısı yapıldı.

Lise çıkışında kendisini takip eden Mustafa Yetgin tarafından pompalı tüfekle öldürülen 17 yaşındak Helin Palandöken için Helin'in hem yaşadığı, hem vurulduğu yer olan Pendik’in Aydınlı Mahallesinde kadınlar bir araya geldi, eylem düzenledi. HDP Kadın Meclisinin çağrısıyla düzenlenen, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinden ve mahalleden pek çok kadının katıldığı eylemde kadın katliamları lanetlenirken birlikte mücadele vurgusu yapıldı.
AKP hükümetinin kadın düşmanı ve kadın erkek ayrımcılığını körükleyen politikalarını eleştiren kadınlar, müftülük yasasına izin vermeyeceklerini söyledi.

KADIN CİNAYETLERİ AKP-SARAY İKTİDARININ POLİTİKALARININ SONUCU
HDP Tuzla Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada; “Helin’i katleden bir erkek olsa da bu cinayet ve ötekilerin AKP ve saray iktidarının kadın düşmanı, cinsiyetçi, kadın bedeni üzerinden siyaset yapan, erkek egemen politikalarının sonucudur. Kadın örgütleri yıllardır ‘kadın cinayetleri politiktir’ derken tam da bunu kastetmişlerdir. Artık Türkiye’de kadın düşmanı politikalar yaşamımızın her yanını kuşatmış ve en temel hakkımız olan yaşam hakkımızı elimizden almakla tehdit etmektedir. Evde, sokakta, işyerinde, otobüste bu tehdidin ete kemiğe bürünmüş aktörü erkeler tarafından şiddete maruz kalabiliyor, öldürülebiliyoruz.

İktidar, muhafazakar makbul kadın modelini dayatıyor. Kadın ve erke eşitliği yok sayan söylemiyle bu eşitliğin fıtrata aykırı olduğunu beyan ediyor. Bu anlayışla yapılan sadece toplumda kadın biçimlendirmesi değil, elbette kendileri var edip sistemlerinin devamlılığını sağlarken bir taraftan da kadının özgürlük alanı kesin biçimde sınırlandırmaktadırlar.
Bizim üzerimize düşen; bu şiddet ve kıyımlara karşı yine sokaklarda alanlarda ve her nerede olursa olsun sesimiz yükseltmektir. Şiddet ve cinayet kurbanı kadınlara sözümüz var.


BİZİM BAĞRIMIZA, HELİN’İN EVİNE ATEŞ DÜŞTÜ ARTIK YETER!
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan ise kadın cinayetlerine dur demek için tüm kadınlara bir araya gelme çağrısı yaparak şöyle konuştu; “Bizim bağrımıza, Helin’in evine ateş düştü. Biz artık bu acıları kaldıramıyoruz, katlanamıyoruz. Dün Helin’i toprağa verirken korkunç acılar yaşadık. Çünkü artık kadın şiddetinin lise çağlarına düştü. Ve müftülüklere nikah yetkisi verilmesi ile bu kadına şiddetin artık 9 yaşına düşeceğini daha bugünden görmemiz gerekiyor.

O SİZİN YASALARINIZ BU DA BİZİM KARARIMIZ
Kadınlara yönelik şiddet karşısında kılı kıpırdamayanlar, hangi zihniyetle müftülerin nikah kıymasını istiyor acaba? Biz bunu burada bir kez daha soralım; daha fazla Helin’lerin katledilmesine izin vermeyeceğiz. Biz sizin yaptığınız yasalara da güvenmiyoruz, inanmıyoruz. Sokaktayız, biz daha fazla bir araya geleceğiz mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Önümüzdeki hafta gündeme gelecek yasa için de diyoruz; susmayacağız. Siz yasaları yaparken biz oturmayacağız, o sizin kararınız, bu da bizim kararımız, biz mücadele ederek kazanacağız.


Helin'in cenazesi dün kadınların omzunda toprağa verilmişti.


İlgili haberler
Lise öğrencisi Helin göz göre göre katledildi

Pendik’te Helin Palandöken, Mustafa Yetgin tarafından öldürüldü, yanındaki iki arkadaşı ise yaraland...

Helin’in cenazesi kadınların omuzlarında: Bir tek...

Pendik’te öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in cenazesi kadınların omuzlarında toprağa veril...

Helin ve annesi ‘mücadele’ demişti şimdi sıra bizd...

Okuduğu lisenin önünde pompalı tüfekle öldürülen Helin’in yaşamını, çocukluğunu annesinin arkadaşı A...