IAWRT, Afganistan'daki kadın gazetecileri korumak için daha güçlü önlemler çağrısında bulundu
Uluslararası Kadın Radyo ve Televizyon Çalışanları Derneği (IAWRT), uluslararası toplumu, Afganistan'daki kadın gazeteciler ve medya çalışanları için harekete geçmeye çağırdı.

IAWRT, uluslararası toplumu, kadın gazeteciler ve medya profesyonelleri başta olmak üzere, kadınların ve kız çocuklarının hakları için dayanışmaya çağırdı.

Afganistan'daki kadın gazetecilere ve medya uzmanlarına yönelik tehditler ve saldırıların ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesinden bu yana son aylarda keskin bir şekilde arttığını ifade eden IAWRT, “Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) göre, ölüm tehditleri alan, birçoğunu yeraltına iten veya ülkeyi tamamen terk eden uzun bir gazeteci listesi var” dedi.

“Azalan güvenlik durumu, ifade özgürlüğüne ilişkin son yirmi yılda elde edilen başarılara ciddi bir tehdit oluşturuyor ve artık Taliban yönetimi altındaki baskıcı bir geçmişe geri dönmekten korkan kadın ve kız çocukları için on yıllardır güçlükle kazanılan ilerlemeyi geri itmekle tehdit ediyor” diyen IAWRT, açıklamaya şöyle devam etti:

“Hayatları tehlikede olan ve bir kez daha Taliban devraldığında hikayeleri asla anlatılamayacak birçok gazeteci ve kadın sosyal aktivist var. Bunlar, temel haklar için savaşan statükoya meydan okuyan, ancak terör saldırıları sırasında geride bırakılan cesur kadınlar.”

‘AFGANİSTAN’DA KADIN GAZETECİLERİN GÜVENLİĞİ GARANTİ EDİLMELİ’

IAWRT Başkanı Violet Gonda dayanışma çağrısında bulunurken taleplerini de şöyle sıraladı.

• Mevcut liderlik, Afganistan'daki kadın gazetecilerin, medya profesyonellerinin ve aktivistlerin güvenliğini garanti etmelidir.

• Dünyanın dört bir yanındaki kadın örgütleri, Afganistan'daki kadın gazetecilerin, medya çalışanlarının ve aktivistlerin özgürlüğü için dayanışma çağrısında bulunmalıdır.

• Uluslararası toplum, Afgan gazeteciler ve medya profesyonelleri, özellikle kadınlar ve bakmakla yükümlü oldukları yaşlılar ve küçük çocuklar dahil aileleri için vizeleri derhal kolaylaştırmalıdır.

• Havalimanında ve şehirde hızla kötüleşen durum ışığında, hava yoluyla kaldırılan Afgan sivillere evlerinden havalimanı terminal binasına ulaşana kadar koruma sağlanmalıdır.

• Uluslararası toplum, Afganistan'da barışa aracılık etme konusundaki angajmanını sürdürmelidir.

Fotoğraf: Evrensel 

İlgili haberler
Afgan gazeteci Malala Maiwand öldürüldü

Afganistan'da gazeteci ve kadın hakları savunucusu olan Malalai Meyvand, ülkenin doğusundaki Nangarh...

Afgan Kadın Haber Ajansı Başkanı Homeira Saqib: 'T...

Afgan Kadın Haber Ajansı’nın Başkanı Homeira Saqib Afganistan’da yaşananları Ekmek ve Gül’e anlattı.

Afganistanlı gazeteci Mariam, Taliban sonrası duru...

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesiyle ülkede yaşayan kadınlar ve çocuklar can g...