İlk kez sahneye çıkan kadın işçiler: Hayatımızdaki dayanışmayı sahneye taşıdık
Doğaçlama oyun ile 25 Kasım’da sahneye çıkan Genel-İş İzmir 2 No’lu Kadın Komisyonu, ‘Kadınların emek vereceği alanlara ihtiyaç var’ diyerek, şimdiden 8 Mart’ı örgütlemeye başladıklarını söyledi.

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında ilk kez sahneye çıkıp doğaçlama bir oyun sergiledi. Deneyimlerini aktaran kadınlar, “Kadınların emek vereceği alanlara ihtiyaç var” derken, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için de iş yerlerini gezerken tiyatro atölyesinde de çalışmaların başlayacağını söyledi.

‘BİZ SAHNEDEYKEN KADINLAR DAYANIŞMALARINI GÖSTERDİ’

Metro Tramvay Baştemsilcisi Sevgi Bilir, 25 Kasım’daki sahne deneyiminden sonra geri dönüşlerin, çok değerli olduğunu ve kadınların bir araya gelmeye fazlasıyla ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördüklerini söyledi.

Sosyal Projeler Başkanlığında Temsilci ve Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Disiplin Kurulu Üyesi Şule Alpsoy, 2 haftalık bir çalışmaya katıldığını belirterek, dayanışmanın önemine değindi. Alpsoy, “Kadınlar tarafından kabul görülmek, bir başka dayanışma. Biz sahnedeyken seyreden kadınların bakışları bunu gösteriyordu” dedi.


‘İŞÇİLER ARASINDAKİ DAYANIŞMANIN KÜÇÜK ÖRNEĞİ’

Sosyal Projeler Başkanlığında çalışan Gülcan Kaya da “Sahneye çıktığında eksiği, yanlışı ya da unuttuğun repliği bir arkadaşın tamamlar. Bunlar emekçiler arasında rekabetin olmadığını dayanışmanın olduğunun göstergeleridir. İşçiler arasındaki dayanışmanın küçük bir örneğiydi tiyatro” dedi. 25 Kasımlarda genellikle ziyarete gelenlerin çiçekler dağıtarak kendilerini ön planda tuttuğunu söyleyen Kaya, “Oysa bu oyunla kadınların direkt içinde yer aldığı bir şey oldu. Aslında Sendika, Kadın Komisyonuyla birlikte kadın işçilerle iletişimi arttırdı” diye konuştu.

İdari İşler Baştemsilcisi Ebru İvgen ise, sahneye çıkmanın yalnızca bir oyun olmadığını kendilerine çok önemli şeyler kattığını söyleyerek, “Yaşıyor gibisin. Yaşamımızdaki dayanışma sahnede de vardı” dedi.


‘KADINLARIN İÇİNDE YER ALACAĞI ALANLAR YARATILMALI’
Kültürpark Şube Müdürlüğünde çalışan Türkan Yıldız da kadınların bir araya gelmeye hevesli olduklarını söylerken, İZSU Güvenlik Temsilcisi Mehtap Özdemir ise, kadınların buna ihtiyacının olduğunu, birlikte üretmenin değerini bir kez daha anladıklarını belirtti.
Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Mali Sekreteri Zeynep Zarıçlar da Kadın Komisyonunu kurduklarından beri ortaya farklı şeyler koymaya çalıştıklarını, sadece basın açıklamalarıyla değil, iş yerinde kadınlarla bir araya gelerek onların içinde yer aldığı alanlar yaratmayı önemsediklerini söyledi.
Yaratıcı Drama Eğitmeni Evin Doğan Kor ise, “Sendikalı olmak benim için deneyim, sendikada emekçi kadınlarla kurulmuş birbirini destekleyerek ilerlemek ise başka bir deneyimdi. Hızlıca ekibi kurduk ve çok kısa zamanda bunu yaptık. Doğaçlamanın özünde de dayanışma var ve seyirci de bunun içinde. Bizi yönlendiren onlardı” dedi.
Son olarak 8 Mart’a giderken de hazırlıklarının olduğunu söyleyen kadınlar, “İş yeri, iş yeri gezerek yeniden kadınlarla buluşacağız. Kadınların öne çıkan talepleri etrafında yine çağrılarımız olacak. Ayrıca yeniden bir oyun oynamaya çalışacağız” dedi.

Fotoğraflar: Dilek Omaklılar/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İşçi kadınlar 25 Kasım için sahneye çıkacak

25 Kasım’da eylem ve etkinliğe katılacak kadın çalışanların ücretli izinli sayılmasını fırsata çevir...

Birbirimiz için, iyi ki varız, var olacağız!

Bu sene yine öfkemiz çok kez yükseldi, çok kez üzüldük, çok kez moralimiz bozuldu ancak hep umudu bi...

Bornova’da işçi kadınların 25 Kasımı: Bu eylemin h...

Bornova Belediyesi işçisi kadınlar 25 Kasım hazırlıklarına erkenden başladı, kadın işçi komitesi bir...