‘İntihar algısı ile cinayetin veya alıkoyma suçunun üstü mü örtülüyor?’
HDP’li vekilden Gülistan Doku ile ilgili soru önergesi: ‘Kamuoyunda intihar algısı yaratılarak cinayetin veya zorla alıkoyma suçunun üstü mü örtülmeye çalışılıyor?’

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Gülistan Doku'ya ilişkin yürütülen soruşturmaya ilişkin soru önergesi verdi. Gülüm soru önergesinde "Kamuoyunda intihar algısı yaratılarak cinayetin veya zorla alıkoyma suçunun üstü mü örtülmeye çalışılıyor?" diye sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Dersim'de şüpheli şekilde kaybolan ve aradan aylar geçmesine rağmen bulunamayan Gülistan Doku hakkında yürütülen soruşturma hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi verdi.

Gülüm, 5 Ocak 2020'den bu yana haber alınamayan Gülistan Doku'nun tüm bilgi ve belgelerde zorla kaybedildiğini gösterdiği halde dosyasının aylarca intihar şüphesi üzerinden yürütüldüğünü, ailesinin ve kadınların mücadelesi sonucunda dosyanın cinayet üzerinden yürütülmeye başlandığını belirtti.

'DOSYANIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENMEKTEDİR'

Doku ailesinin avukatı Ali Çimen'in Bianet'e yaptığı açıklamayı da örnek veren Gülüm şu ifadelere yer verdi:

"Doku ailesinin avukatı Ali Çimen'in Bianet aracılığı ile kamuoyuna paylaştığı bilgilere göre Gülistan'ın bulunması için etkin araştırma ve soruşturma yapılmamakta, Gülistan'ın akıbeti açısından kritik önemi olan birçok talep savcı tarafından gerekçesiz reddedilmekte, dosyanın üstü örtülmek istenmektedir.

Zira şüpheli olduğu için hakkında tutuklanması gerektiren deliller olmasına rağmen Zeınal Abarakov gözaltına dahi alınmamış, Gülistan'ın telefonuna ait sinyal bilgilerinin BTK'dan (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) sorgulanması, yurt odasındaki SIM kartının incelenmesi, PTS (Plaka Takip Sistemi) kayıtları gibi tüm soruşturmalarda yapılan rutin işlemler için bile büyük bir hukuk mücadelesi verilmiştir.

Gülistan Doku ile ilgili soruşturma genişletilmemiş, yapılan çalışmalar esas olarak su altındaki arama faaliyetleriyle sınırlı tutulmuştur. Oluşturulmak istenen bu algının tek gerçek dayanağı ise Gülistan'ın telefon sinyalinin 5 Ocak 2020 tarihinde saat 12.21'de Uzunçayır Baraj Gölü üzerindeki Dinar Köprüsü üzerinde kesilmiş olmasıdır. Oysa sinyal kesildikten iki saat sonra Gülistan'ın bir aracın kamerasına takıldığı bilinmekte, dahası saat 16.40 civarında görgü tanıkların ifadeleri bulunmaktadır.

Öte yandan, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri Gülistan'ın barajda olmadığına dair tutanak tutmuş, dalgıçlar Gülistan'ın su altında olmadığını belirtmiştir. Fakat Valilik ve Savcılık makamı ısrarla Gülistan'ın baraj gölünde olduğunu savunmuştur. 06/07/2020 tarihinde ise Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, su altında yapılan arama çalışmalarının İçişleri Bakanlığı talimatıyla durdurulduğunu açıklamıştır."

Bianet'te yer alan habere göre; HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm bu bağlamda şu soruları yöneltti;

- 5 Ocak'tan bu yana haber alınamayan Gülistan Doku'nun akıbetine ilişkin yürütülen soruşturma hangi aşamadadır?

- 5 Ocak günü saat 11.30 ve 24.00 arası Dinar Köprüsü üzerindeki görüntüler, bilirkişiye neden esas kayıtlarıyla değil, üçüncü-dördüncü kopya kayıtlarıyla gönderilmiştir? Gülistan'ın intihar edip etmediğinin anlaşılabileceği bu görüntülerin esas kayıtları için bugüne kadar neden beklenmiştir?

- Gülistan Doku dosyası açısından kritik önemi bulunan iki görüntü vardır. Bunların birinde, şüpheli Zeınal Abarakov'un 4 Ocak günü sokakta Gülistan'ı darp etmesidir. Diğeri ise Gülistan'ın kaybolduğu 5 Ocak günü saat 11.00 civarında Zeınal'ın çalıştığı kafenin önünde Gülistan ile yaptıkları konuşmadır. Bugüne kadar ilgili güvenlik kameraları neden incelenmemiş, ikinci görüntünün dudak okuması yapılmamıştır?

- Gülistan'ın telefonuna ait sinyal bilgilerinin BTK'dan sorulması, yurt odasında bulunan SIM karta ilişkin HTS kayıtlarının incelenmesi, şüpheli Abarakov'un hesap hareketlerinin kontrol edilmesi gibi tüm soruşturmalarda yapılan rutin işlemler hangi gerekçeyle yapılmamıştır?

- Üniversite görevlisi iki ayrı tanığın ifadelerinin ardından 5 Ocak günü 16.41'den sonraki PTS kayıtlarının önemi anlaşılmasına rağmen aile avukatının talepleri niçin reddedilmiştir?

- Soruşturmaya dair etkili inceleme 06/07/2020 tarihine kadar neden su altı arama faaliyetleriyle sınırlı tutulmuştur? AÇSHB Tunceli Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Özdemir Aktaş'ın Gülistan'ın ailesine, "çevreye itibar etmeyin, hiçbir gruba bulaşmayın, sessiz kalın, Valiye güvenin, Gülistan'ı sudan çıkartacak" dediği doğru mudur? Vali, savcı ve yetkililer Gülistan'ın suda olduğundan nasıl emin olunmuştur?

- Abarakov'un tutuksuz yargılanmasının gerekçesi nedir? Delillerin korunması ve şüpheli veya sanığın kaçmasını önlemeye yönelik kanun hükümleri (CMK m.100) Zaynal Abakarov için geçerli değil midir?

- Abarakov'un telefon incelemesinde "M." adlı kişiyle yaptığı Rusça yazışmaların "özel" kabul edilerek raporlandırılmadığı anlaşılmıştır. Bu yazışmaların Gülistan'ın kaybolması ile ilgili ipucu taşımadığından nasıl emin olunmuştur?

- Doku soruşturmasını şüphelinin üvey babasının görevlisi olduğu asayiş şube tarafından yürütüldüğü ve bu nedenle Zeınal Abarakov'un dosyayla ilgili tüm bilgilere önceden ulaşabildiği ve delilleri kararttığı iddialarına ilişkin hangi incelemelerde bulunulmuş ve hangi işlemler yapılmıştır?

- Kamuoyunda intihar algısı yaratılarak cinayetin veya zorla alıkoyma suçunun üstü mü örtülmeye çalışılıyor?

İlgili haberler
İçişleri Bakanlığı Gülistan Doku’yu arama çalışmal...

Dersim’de şüpheli şekilde kaybolan ve 184 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’yu arama...

Dersim’de Gülistan Doku için düzenlenen eyleme kat...

Dersim’de kendisinden haber alınmayan Gülistan Doku’nun bulunması için düzenlenen eyleme katılan 5 ü...

Gülistan Doku soruşturmasında kamera görüntüleri i...

Gülistan Doku soruşturmasında kamera görüntüleri incelenirken, şüpheli Zainal Abarakov görüntüleri t...