İzmir’de çalıştay: Çocuklar için yeterli, dengeli ve güvenli gıda lazım
İzmir’de düzenlenen “Çocukların Beslenme Hakkı” çalıştayında yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat süreçlerinin azaldığı, öğrenme güçlüğü çektikleri vurgulandı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV), Tabip Odası Prof. Dr. Orhan Süren Konferans Salonu’nda “Çocukların Beslenme Hakkı” çalıştayı düzenledi. 11 Şubat’ta yapılması planlanan çalıştay, 6 Şubat Maraş depremi nedeniyle ertelenmişti.

Çocukların beslenme alışkanlıkları ve okul öncesi dönem yetişkinlik için temel oluşturan alışkanlıklarının masaya yatırıldığı çalıştayda, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat süreçlerinin azaldığı, öğrenme güçlüğü çektikleri vurgulandı.

'YETERSİZ BESLENME ÖĞRENMEYİ ETKİLİYOR'

Açılışta ilk olarak konuşan GıdaMO İzmir Şube Başkanı İ. Uğur Toprak, okul öncesi dönem yetişkinlik için temel oluşturan pek çok alışkanlığın geliştirildiği bir dönem olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerinin dikkat sürelerinin kısaldığını belirten Toprak, “Algılamalarının azaldığını, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektiklerini, okul devamsızlık sürelerinin uzadığını ve okul başarılarında azalma olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, beslenme yetersizliği, çocukların fiziksel büyüme ve gelişme süreçlerinin yanı sıra zihinsel gelişimini de olumsuz etkiler” dedi.

'RUHSAL SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR'

Depresyon, anksiyete ve diğer ruhsal sağlık sorunlarına sebep olabileceğini vurgulayan Toprak, “Bunlarla birlikte, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu sık hastalanmalara yol açıp ilerleyen yaşlarda kronik hastalıkların riskini artırabilir. Anemi, obezite, diyabet ve osteoporoza neden olabilir. İnsanların temel gereksinimi olan gıdanın ve suyun eşit ve adil dağıtılmadığı bir dünya güvenli değildir. Gelin çocuklarımıza güvenli bir dünya bırakmak için mücadeleyi büyütelim” diye konuştu.

'YETERLİ GIDAYA ULAŞILAMIYOR'

Ülkede yaşanan ekonomik krizin büyük bir gıda krizine yol açtığını belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Şen, son 3 yılda gıda fiyatlarının 3 kat arttığını, yeterli gıdaya ulaşımın daha da zorlaştığını dile getirdi. Özellikle yaşamın ilk 2 yılında olmak üzere büyüme çağı boyunca yeterli gıdaya ulaşmanın tüm yaşamı ve tüm toplumu etkileyen bir faktörü olduğu ifade eden Şen, “Bir insan hakkı olan yeterli gıdaya onurlu bir şekilde ulaşma hakkını savunmak zorundayız” dedi.

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) Eğitim Koordinatörü Ayzin Akgün, “Birlikte yaşamanın imkanlarını genişletecek ve geliştirecek çalışmalar, araştırmalar yapmak vakfımızın önemli hedeflerinden biridir” dedi.

Çalıştay Dr. Bülent Şık’ın, “Gıda Krizi, Çocuk Yoksulluğu ve Beslenme” ve Prof. Dr. Türkan Günay’ın, “Çocukluk Çağında Beslenme Yetersizliği” sunumlarıyla devam etti.

'OKULLARDA BİR ÖĞÜN SAĞLIKLI YEMEK'

Ülkedeki beslenme sorunundan en çok çocukların etkilendiğini belirten Dr. Bülent Şık, “çocuklar için okullarda bir öğün sağlıklı yemek” kampanyasını önemsediğini söyledi. Dünyada birçok ülkede okul çağındaki çocuklar için beslenme programları uygulandığını söyleyen Şık, “Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler bu programı uygulamaya çalışıyor. Bu programların başarılı olması çok önemli. Bu programın başarısı da tamamen kamu kaynaklarının nerede kullanılacağıyla ilgili” dedi.

'BESLENEMEYEN ÇOCUKLARDA SAĞLIK SORUNLARI ORTAYA ÇIKIYOR'

Son bir yıl içinde gıda fiyatlarının 3-4 kat arttığını ifade eden Şık, "Bu artış yoksul, gelir desteğinden yoksun, işsiz ve güvencesiz kesimlerin sağlıklı beslenmesi üzerine çok ciddi bir problem oluşturuyor. Ama bu problemin en çok mağdur ettiği kesimin de çocuklar olduğunu belirtmeliyim. Özellikle 5 yaş altı çocuklardaki beslenme yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarının önümüzdeki yıllarda çok ciddi bir artış göstereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'ÇOCUKLUKTA İLK 8 BİN GÜN ÇOK ÖNEMLİ'

Şık'ın ardından Prof. Dr. Türkan Günay, “Çocukluk Çağında Beslenme Yetersizliği” sunumunu gerçekleştirdi. Çocukların dörtte üçünün okullarda olduğunu belirterek sözlerine başlayan Günay, "Çocukluk döneminde ilk 8 bin gün çok önemlidir. Sağlıklı bir toplum oluşturmak istiyorsak ilk bin gün en önemli bölümdür” dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ GİZLİ AÇLIK ÇEKİYOR'

Yetersiz, dengesiz tek yönlü beslenen çocukların okulda ve toplumdaki başarısının da etkilendiğini vurgulayan Günay, “Her sekiz çocuktan biri sağlıklı beslenebiliyor. Çocuklarımız gizli açlık çekiyor. Bu da çocuklarda hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Beslenmeye bağlı yetişkin dönemde 5 kişiden biri obez. Çocukluk döneminde yapılmayan yatırımlar hastalık olarak bir ömür boyu devam ediyor” diye konuştu.

Çalıştayın öğleden sonraki oturumu Çalıştay Masaları oluşturularak, “Çözüm Önerileri” çalışmalarıyla devam etti. Çalıştayın sonunda çalışma gruplarının görüşlerinden oluşan sonuç bildirgesi yayımlanacak.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül