İzmir’de İstanbul Sözleşmesi’ni savunan kadınlar hakim karşısına çıktı
5 Ağustos’ta Alsancak ÖSYM önünde yapılan ‘İstanbul Sözleşmesi’ eyleminde gözaltına alınan kadınların yargılandığı dava görüldü. Kadınlar İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

İzmir’de, İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine karşı 5 Ağustos 2021 tarihinde Alsancak ÖSYM önünde yapılan eylemde gözaltına alınan 18 kadının yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İzmir Adliyesi 44. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

“Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenlemek” ve “Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek” suçlarından yargılanan kadınların bir kısmı duruşma hazır bulundu.

Pandemi gerekçesiyle izleyiciye kapalı yapılan duruşmada kimlik tespitinden sonra ifadelere geçildi.

‘YAŞAM HAKKINI SAVUNMAK YARGILANAMAZ’

İfadesini veren kadınlar, yaşam hakkını savunmanın yargılanamayacağını söyledi. Kadın örgütlerinin çağrısı ile eylem yapıldığını belirten kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmanın meşru olduğunu ifade etti. Eylem esnasında ve gözaltına alırken polis şiddetine mazur kaldıklarını aktaran kadınlar, “Yargılanması gereken yaşamlarına sahip çıkan kadınlar değil bu şiddeti uygulayanadır” dedi. Duruşma 13 Mayıs tarihinde ertelendi.

‘SÖZLEŞMEYİ SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR’

Duruşma öncesi İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Sözleşmeyi savunmak suç değildir”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganları atan kadınlar adına açıklamayı Didar Gül okudu.

“İstanbul Sözleşmesini uygulayın” demekten hiç vazgeçmediklerini ifade eden Gül, “İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için yüzlerce, binlerce kadının katledilmesine uyandık her sabah. Pınar’ı, Ceren’i, Emine’yi ve adını meydanlarda isyanımızla haykırdığımız kadınları kaybettiğimizde sözleşmenin etkin uygulanması için mücadele ettik, ediyoruz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
“Yürüyüşümüzün önüne barikatlar kuruldu. Yaşamak için, haklarımız için yürümemiz engellenmeye çalışılırken işkence ile gözaltına alındık. Darp edildik, hakarete uğradık, pandemi olmasına rağmen saatlerce gözaltı aracında polis şiddetiyle karşı karşıya kaldık” diyen Gül gözaltına alındıkları süreci anlattı.
Sokaklarda olduğu gibi İstanbul Sözleşmesi’ni mahkemelerde de savunmaya devam edeceklerini söyleyen Gül, “Tek bir kişi daha eksilmemek, ölmemek, taciz-tecavüz korkusuyla yaşamamak için İstanbul Sözleşmesi’ni geri kazanmaya ve etkin bir şekilde uygulatmaya kararlıyız” diye konuştu.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
İzmirli kadınlar kararlı: ‘İstanbul Sözleşmesi Yaş...

İzmir’de kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, Vazgeçmiyoruz’ kampanyasıyla kazanılmış haklarının k...

İzmirli kadınlar kararlı: İstanbul Sözleşmesi'ne s...

İzmir Alsancak'ta düzenlenen forumda bir araya gelen kadınlar, AKP iktidarına ‘Kadınların şiddetsiz...

İstanbul Sözleşmesi açıklamasına polis müdahalesin...

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nin, İstanbul Sözleşmesi’nin 10’uncu yıl dönümüne ilişkin Taksim’de ya...