İzmir'deki ilk kadın protestosu metro duvarına resmedildi
Türkiye tarihlerinde ilk olarak kayıtlara geçen İzmir'de 1828 yılında ekmek zammına karşı kadınların yaptığı protesto eylemleri İzmir Metrosu’nun duvarlarına resmedildi.

Türkiye tarihlerinde ilk olarak kayıtlara geçen kadın protestosu İzmir Metrosu’nun duvarlarına yansıdı. İzmir'de 1828 yılında ekmek zammına karşı kadınların yaptığı protesto eylemleri, Üçyol Metro İstasyonu'na sprey ve akrilik boya kullanılarak resmedildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü’nde görevli heykeltraş Esen Kesecioğlu, “İlk kez metro istasyonlarından birinde, Üçyol Metro İstasyonu'nda mural yapıyoruz. Bu duvar kubbeli, beton yapısıyla duvar resmi yapmaya çok elverişliydi. Bu metro istasyonu günlük olarak 25 bin kişiyi ağırlıyor. Yolcular gelip geçerken çok ilgililer. Bundan sonra metro istasyonlarında çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


Eseri uygulayan mural ve grafiti sanatçısı Ahmet Sedat Tünay ise 3 gün boyunca sürdüğü bilinen protestonun mural çalışması için anlamlı bir konu olduğunu söyleyerek benzer çalışmaların süreceğini ifade etti. Eserin tasarımı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı çalışanlarından Hakan Başer tarafından yapıldı. Başer ve Tünay tarafından sprey ve akrilik boya kullanılarak duvara uygulandı.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi kayıtlarına göre 1826 yılında İzmir'de ekmeğin zamlanmasına büyük tepki gösteren kadınlar 3 gün boyunca sokakları işgal etti. Bu protesto eylemleri sonunda ekmeğe yapılan zam geri alındı.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi


İlgili haberler
Kadınlar İzmir ve Denizli’den seslendi: İstanbul S...

İzmir ve Denizli’de kadınlar, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye...

İzmir'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi için mücadel...

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz’da geçerliliğini tamamen kaybedeceğine...

İzmir Barosu, TİHEK Başkanının çocuk evliliklerini...

İzmir Barosu, TİHEK Başkanı Süleyman Arslan’ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu’...