Kadın vekiller: Kız çocuklarının eğitimden dışlanmasına izin vermeyeceğiz
Kız ve erkek okulları açmanın önünde kanuni bir engel olmadığını savunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e muhalefet partilerinin kadın milletvekillerinden yanıt geldi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Yeşil Sol Parti Milletvekili Mehmet Zeki İrmez’in karma eğitim ve kız okullarına ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta kız ve erkek okulları açmanın önünde kanuni bir engel olmadığını savundu. Muhalefet partilerinden kadın milletvekilleri iktidarın adım adım eğitimde gerici ve ayrımcı politikaları uygulamaya çalıştığına dikkat çekerek karma eğitimi başta kadınlar olmak üzere tüm halk kesimleriyle birlikte savunma çağrısı yaptı.

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, Bakan Tekin’in yanıtının eğitimdeki piyasacı, gerici ve ayrımcı politikaların bürokrasiyle ifade ediliş biçimi ve bir niyet beyanı olduğunu belirtti. AKP’nin iktidara geldiği tarihten bu yana, kız çocuklarının eğitim sisteminden adım adım uzaklaştırıldığına dikkat çeken Karaca, “Öğrencilerin nişanlanmasının/evlenmesinin önünü açan yasal düzenlemeler, 4+4+4 sistemi ve devamındaki her türlü gerici eğitim politikası; kız çocuklarını okullardan alıp evlere hapsetmenin adımlarıydı” dedi.

Bakan Tekin’e çocukları ayırmaya gerek duyulan imkan ve zorunlulukların neler olduğunu soran Karaca, “Bugün kız çocuklarının okula gönderilmesinin önündeki en büyük engel olan yoksulluğu engellememiz, devletin her çocuktan sorumlu olduğuna vurgu yapan politikaları tartışmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.

‘KIZ ÇOCUKLARININ HAYATINA TAHAKKÜM KURMAKTIR’

Kız çocuklarının eğitimde devamlılığını sağlamanın devletin temel görevi olduğunu ifade eden Karaca “Ailelerin kız çocuklarını okuldan almasının önüne geçme sorumluluğunu taşıyanlar sorunun kaynağını giderecek adımlar atmadan sorunu derinleştirecek uygulamalara imza atamaz. Böylesi bir uygulama, kız çocuklarının hayatlarına tahakküm kurmak demektir. Bir sonraki adımın kız çocuklarını istismarcılarla evlendirme olması kaçınılmazdır. Bilimsel olarak da gerekliliği tartışılmaz olan karma eğitim, ülkenin başta kadınlar olmak üzere tüm halk kesimiyle birlikte savunulması ve uğruna mücadele edilmesi gereken vazgeçilmez temel bir meseledir. Bakan Tekin’e de onun temsil ettiği gerici fikir birliklerine de geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

‘ASIL NİYET LAİKLİKTEN UZAKLAŞMAK’

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer de karma eğitimin ortadan kaldırılmaya çalışılmasının iktidarın zihniyetinin bir dışa vurumu olduğunu söyleyerek “Bakanın daha önce de şeriatı öven bazı söylemleri olmuştu. Dolayısıyla böyle bir anlayışın bu ülkenin en önemli bakanlıklarından birinde olması endişe verici. Karma eğitim ayrışmanın önüne geçebilecek bir model. Yani pedagojik olarak faydalı. Buradaki asıl niyetin ülkeyi laiklikten uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz” dedi.

‘EN BÜYÜK ENGEL KADINLAR’

TİP Milletvekili Sera Kadıgil ise “Bakan Tekin ve diğer Orta Çağ sevdalıları büyük bir yanılgı içindeler. Harem-selamlık okulların açılmasının önünde büyük, hem de çok büyük bir engel var; o da biz kadınlar. Kanunu, Anayasa’yı engel kabul etmediklerini anladık. ‘Milli ve manevi değerler’ ajitasyonlu anayasa değişikliği çığırtkanlığı yapanlar da, Maarif Vakfı gibi ‘paralel bakanlıklar’a devasa bütçeler verenler de, çocuklarımızı tarikatlara mahkum edenler de, Taliban’la arasında ‘Zihniyet farkı olmayanlar’ da iyi bilmelidir ki; yerleştirmeye çalıştığınız sistemin önündeki en büyük engel kadınlar” diye konuştu.

‘KIZ ÇOCUKLARI OKULA GİTMESİN DEMEKTİR’

Yeşil Sol Parti Milletvekili Beritan Güneş de Bakan Tekin’in ifade ettiği kız okulları ihtiyacının izahını isteyerek “Bu bir tarikatın, bir cemaatin ya da yaratılmak istenilen yeni Türkiye’nin sosyolojisinin ihtiyacı mıdır? Yoksa çocukların ve ebeveynlerin ihtiyacı mıdır? Asla kabul edilebilir bir şey değil. Bunun bir adım ötesi ‘Kız çocukları okula gitmesin’ demektir. Tıpkı Afganistan’da olduğu gibi. Türkiye halkları, Türkiye’nin Afganistan’a dönüştürülmeye çalışılmasına asla geçit vermeyecek. Bunun adım adım örülmeye çalışıldığını çok iyi biliyoruz. Mücadelemiz sürecek” dedi.

Fotoğraf:Evrensel

İlgili haberler
#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek Hakkımızdan Vazgeçmiyo...

Eğitimin her kademesinde okullarda #1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek için kadınlar, emekçiler, gençler sos...

Esenyalı’da kadınlar boş beslenme çantalarıyla oku...

"Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" demek için Esenyalı Kadın Dayanışma Der...

Beslenme çantasında çoğunlukla poğaça bazen tost

Karlıktepe Ekmek ve Gül Grubu, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle imz...