Esenyalı’da kadınlar boş beslenme çantalarıyla okul önünden seslendi
"Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı" demek için Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği basın açıklaması yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla, Ergenekon İlkokulu önünde kadınlar boş beslenme çantalarıyla Okullarda #BirÖğünÜcretsizSağlıklıYemek hakkı için bir araya geldi.

MEB’in anaokullarında ücretsiz yemek hakkını kaldırmasına, eğitim öğretim yılı başlarken hükümet kanadından “beslenme öğütleri” verilmesine tepki gösteren kadınlar, “Hangi bütçeyle, asgari ücretle mi, yoksulluk sınırının altındaki ücretlerimizle mi çocuklarımızın karnını doyuracağız? Biz çocuklarımız açlıktan bayılmasın diye mücadele ediyoruz” diye seslendi.

Okuldan çıkan çocuklar ve veliler de kadınlara alkışlarla destek verdi. Basın açıklaması yapan kadınlara yaklaşan bir çocuk, “Keşke bedava olsa, en kötü tosta 35 lira veriyoruz” diye konuştu.

“OKUL KATLANAN SORUNLARLA BAŞLADI”

“Bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır” sloganları atan kadınlar, tüm kadınları birlikte mücadeleye çağırdı. Basın açıklamasını yapan Eylem Volkan Koşar, yeni eğitim-öğretim yılının birçok sorunla başladığını söyleyerek, “Defterinden, kalemine, kıyafetinden, servisine ve yemeğine kadar bir öğrencinin bütün ihtiyaçlarına gelen zamlar sonrası eğitim giderlerini karşılamak neredeyse olanaksız hale geldi. Bir öğrencinin sadece kırtasiye ve kıyafet masrafları en az 3 bin lirayı bulurken asgari ücretle geçinen aileler için çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılamak da, beslenme çantalarını doldurmak da artık lüks oldu” dedi.


DERNEĞE OKUL İHTİYACI İÇİN BAŞVURANLARIN SAYISI 500’Ü BULDU

Her yıl okul ihtiyaçları yardımları yapan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine bu yıl başvuruların arttığını söyleyen Koşar, “Derneğimizin dayanışma ağına sadece okul ihtiyaçları için başvuran kadınların sayısı, geçim yükünün artması ile birlikte katlanarak büyümeye devam ediyor. Bu yıl 500 öğrencinin okul ihtiyaçları için dayanışma ağımıza başvuruda bulunuldu” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ OKULU BIRAKMAK ZORUNDA KALMASIN”

Derinleşen yoksulluk nedeniyle çocukların eğitime ulaşamaz hale geldiğini söyleyen Koşar, 1 milyon çocuğun eğitimin dışında kaldığını belirtti, okul ve beslenme masraflarının bu oranı etkilediğini vurguladı. İktidara ve kadınlara seslenen Koşar “İktidar tarafından bütçeden eğitime ayrılan pay her yıl azalırken, patronlara uygulanan vergi teşvikleri ise sürekli artıyor. Okullara yeterli bütçe ayırmayanlar eğitimin yükünü de bizim omuzlarımıza bırakıyor. Bizleri yoksulluğa mahkum edenlere, eğitime bütçe ayırmayarak çocuklarımızın ücretsiz eğitim hakkını elinden almak isteyenlere karşı birlikte mücadele etmezsek belki de bizim çocuğumuz da eğitim masraflarını karşılayamayacağımız için okulu bırakmak ve çalışmak zorunda kalacak” diyerek mücadeleye çağrı yaptı.


“BİR ÖĞÜN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI YEMEK HER ÇOCUĞUN HAKKI”

2022 Eylül ayında sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim her çocuğun hakkı diyerek Ekmek ve Gül tarafından başlatılan kampanya için Esenyalı’da da okul önlerinde, pazar başlarında açtıkları stantlar ve yaptıkları çalışmalarla binlerce kadından imza topladıklarını hatırlatan Koşar, “Ülkenin her yerinde kadınların, veli derneklerinin, sendikaların yürüttüğü kampanya ses getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı 2022- 2023 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde ana okullarında ücretsiz bir öğün yemek vermek zorunda kaldı. Yeni eğitim döneminde ise, kadınların mücadelesiyle okul öncesinde anaokullarında verilen ücretsiz bir öğün yemeği ‘Sadece deprem bölgesindeki çocuklara verilecek’ diyerek ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği olarak, bütün velileri tüm çocuklarımızın hakkı olan parasız, laik ve bilimsel eğitim için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. Okula boş beslenme çantasıyla giden ya da sadece ekmek arası ekmek yemek zorunda kalan, sıralarda açlıktan uyuyakalan, bayılan çocukların olduğu gerçeği ortadayken, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi ve sağlıklı büyümeleri için eğitime bütçeden daha çok kaynak ayrılsın! Okul öncesi veya anasınıfı gibi şartlara bağlı kalmaksızın tüm devlet okullarında ayrım yapılmaksızın tüm çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlansın!” dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
DİSK/Gıda-İş: Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek her...

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca MEB'e sordu: Okul ö...

Yayın Kurulu Üyemiz ve EMEP Milletvekili Sevda Karaca, okul öncesi eğitimde geçtiğimiz yıl başlatıla...

Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...