Kadınlar pembe trambüs değil eşitlik istiyor
Kadınlar için ayrımcılığın yeni hali pembe trambüsler. Malatya’da yeni eğitim öğretim yılı ile başlayacak uygulamaya kadınlar karşı çıkıyor. Çözümleri ise eşitlik.

Malatya Demokratik Kadın Paltformu da pembe trambüs uygulamasına karşı çıkıyor. Malatya Demokratik Kadın Platformu Üyesi Işılay Demirtaş Demirel uygulamanın kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıracağı görüşünde. Pembe trambüslerin kadınlar açısından büyük bir ayrımcılık olduğunu söyleyen Demirel, “Kadınları kamusal alanda uzaklaştırmak, anayasal hakkımız olan seyahat özgürlüğünü kısıtlamadır uygulamaya konulan. Bu sorunu çözmenin yolu kadınları gözeten kent ve ulaşım politikaları kadınları kentin eşit parçası olarak görülmesiyle mümkündür. Belediye öncelikle sokak aydınlatmalarını yeterince yaparak kadınlara güvenilir bir hayat sağlamalı,sığınma evlerinin kapasitesini artırmalıdır.
AKP belediyeleri ve ikitdar politikaları ile ‘Kadınlar için pozitif ayrımcılığı hayata geçiriyoruz’ diyerek gerçek çözümden uzaklaşılıyor. Ulaşım probleminde trambüs sayısını artırmak yerine kadınlar üzerinde ayrımcı politikalarını hayata geçirmeye çalışıyorlar” diyor.

TRAMBÜSTEN İNDİKTEN SONRA TACİZ ÖNLENECEK Mİ?
Demirel, pembe trambüs uygulamasının kadına yönelik tacizi önleyecek bir uygulama olmayacağı değerlendirmesi yapıyor. “Trambüs çıkışından sonra kadınların maruz kalacağı tacizi önleyebilecek midir? Tabii ki hayır” diyen Demirel, pembe trambüsü kullanmayan kadınlar tacize uğradığında bu durumun ‘haksız tahrik indirimi’ sebebi olacağını düşünüyor. Pembe olmayan trambüse binen kadınların farklı değerlendirileceğini, kadınların daha çok tacize açık hale geleceğini söylüyor.


ÇÖZÜM: HER ALANDA ‘EŞİTLİK’
Demirel, bu uygulamaların kadınları toplumsal hayattan uzaklaştırmak olduğunu ifade ediyor. “Bu uygulama kadınları toplu taşımada tecrit etmek, seyahat özgürlüğünü kısıtlamak, toplumsal alandaki varlığını tehdit haline getirmek, cinsiyetçi geri düşünceyi güçlendirmektir.”
Malatya Demokratik Kadın Platformu olarak hükümetin uyguladığı ayrımcı kadın politikalarına karşı mücadelerini sürdürdüklerini vurguluyor Demirtaş. Bundan sonra da mücadele edeceklerini dile getirerek devam ediyor: “Çeşitli zamanlarda basın açıklamaları, imza kampanyaları standlar, mitingler paneller gibi etkinlikler yaptık. Bu olayla ilgili de gündeme ilişkin öncelikle kadın içinde bilgilendirme, bunun yanlışlığını ortaya koyma,kitleleri duyarlı hale getirmektir. Bu kapsamda çeşitli eylem ve etkinliklerimizi önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz. Bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz, itiraz ediyoruz. Pembe trambüse binmiyoruz.
Kadınlar bu uygulamaları çözüm olarak tabii ki de görmüyorlar. Kadınları koruma adı altında ayrımcı uygulamalara maruz bırakmak, tacizciyi değil tacize uğrayanı tecrit etmektir. Kadınlar şiddetin he türünü iyi tanır. Tacizin sadece taşıma araçlarından gelmediğini iyi biliriz. Biz kadınlar yaşamın tüm alanlarında ekonomik, sosyal ve politik alanda hak eşitliğini savunuyoruz. Kadının toplumda görünür olması, doğallaşması sorunun çözümüdür. Kadınların eşit yurttaşlık haklarını sokakta, evde, okulda, iş yerinde, yolda, ulaşımda kullandıkları yaşam tarzıyla yaşanır bir ülke için mücadele ederek başaracağımıza inanıyoruz.” 

İlgili haberler
5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

‘Ama kadınlar da pembe otobüs istiyor'culara bir ç...

Sevda Karaca, kadınların ‘koruma’ adı altında ayrı vagon, otobüs, trambüs gibi ayrımcı uygulamalarla...

Pembe trambüste belediye ısrarcı, kadınlar tepkili

Pembe trambüs, pembe taksi, ayrıcalıklı vagon... Kadınlara dayatılan bu uygulamalar, çözümü değil da...