Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi: ‘Sesimizi her yerden yükselteceğiz’
Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi'nden Elif Sinem Arıkan ve Avukat Elif Yetigin: ‘19 Haziran’da Maltepe’de İstanbul Sözleşmesine sahip çıkalım!’

‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen kadınlar 19 Haziran’da ve 1 Temmuz’da sokakta olacak. Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi'nden Elif Sinem Arıkan ve Avukat Elif Yetigin ile hazırlıklarını ve taleplerini konuştuk.

AKP iktidarının uzun zamandır gündeminde olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı son bir yıldır yoğun biçimde itirazlarını ifade ettiklerini belirten Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi üyesi ve Eğitim Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan, "20 Mart’ta gece yarısı tek adamın kararıyla sözleşmeden çekildiğinin resmî gazetede ilanından sonra da hepimizin bildiği üzere bu kararı tanımadığımıza ilişkin sesimizi daha da genişleyerek duyurmak için çeşitli platformlarda yan yana gelmenin koşullarını yarattık. EŞİK, Kadın Koalisyonu gibi çatı örgütlenmelerin bileşenleri olarak ülkenin dört bir yanından itirazımızı yükselttik" dedi.

Şiddete karşı önleyici ve koruyucu mekanizmaların etkili biçimde kullanması ve bu sorumluluğu yerine getirmesi beklenen devletin tam tersine kazanılmış haklara göz diktiğini belirten Arıkan, "2021’in ilk altı ayında 112 kadın öldürülmüş, 79 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmişken, şiddet tüm yakıcılığı ile her yıl yüzlerce arkadaşımızı aramızdan alırken, şiddete karşı önleyici, koruyucu mekanizmaları etkili biçimde kullanma sorumluluğunu yerine getirmesi beklenen devletin bırakın bu asli sorumluluğu yerine getirmeyi kazanılmış haklara da göz dikerek kadınların güvencesi olan kazanımlarına göz dikmesinin açık bir ifadesi olarak gördüğümüz çekilme kararı kabul edilemezdir" dedi.

Çekilme kararının ardından yaşananları hatırlatan Arıkan, "24 Mart'ta Erdoğan, AKP’nin kongresinde 'Kadınlarımızın haklarını vicdanlarda değil kağıtlarda arayanlara söyleyeceklerimiz var' diyerek kadınlara şiddetten korunma teminatı veren uluslararası sözleşmeleri, anayasayı, yasaları; kısacası hukuk düzenini savunanları bir kez daha karşısına almış, 26 Mart'ta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bilecik Belediyesi’nin İstanbul Sözleşmesi billboardlarının polis ve öğretmenleri zan altında bıraktığını bahane ederek soruşturma açtıklarını duyurmuş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak atanan Derya Yanık, mecliste pandemi döneminde şiddetteki artışın tolere edilebilir olduğunu söylemiştir. Siyasal iktidarın kadın ve LGBTİ+lara karşı muhafazakar söylemiyle üzerimizdeki baskı daha yoğun biçimde hissedilmeye başladı. Kadınların ve LGBTİ+ların yaşamlarının, haklarının, emeklerinin, bedenlerinin üzerinde tahakkümü derinleştiren ataerkil kapitalizmin siyasal iktidar eliyle günden güne güçlendiriliyor. Buna karşı kadınların ve LGBTİ+ların mücadelesi de yeni yollar, yöntemler, bir araya gelme pratikleri bularak sesini her yerden yükseltmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.


‘EŞİT, ÖZGÜR BİR DÜNYAYI BİRLİKTE KURACAĞIZ’

Çekilme kararına karşı eylemlerinin süreceğini vurgulayan Arıkan, "22 Mart’ta Türkiye’nin sözleşmeden çekilmek üzere Avrupa Konseyine başvurusu ardından sözleşmenin 80. Maddesine göre sözleşmeden çıkış için gerekli olan 3 aylık süre başladı. Buna göre; 1 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmış olacak. Yaklaşan 1 Temmuz’a kadar hemen her ilde çekilme kararına karşı eylemliliklerimiz sürecek" dedi. 19 Haziran Mitinginin kadın mücadelesi tarihinde yerini alacağını ifade eden Arıkan, "19 Haziran’da İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz Mitingi’nde birçok ilden kadınlarla buluşarak haklarımız, hayatlarımız, birbirimiz için İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğimizi yorulmayan kararlılığımızla bir kere daha haykıracağız. Bu miting, derinleşen yoksulluk, eşitsizlik, baskı ve tahakküme karşı kadınların bir arada, dayanışmayı büyütme yönündeki azim ve kararlılığının vücut bulmuş eylemliliklerinden birisi olarak Türkiye kadın mücadelesi tarihinde yerini alacaktır. Bizler geceleri, sokakları, meydanları terk etmeden birbirimizden aldığımız güçle elde ettiğimiz kazanımlarımızı da aynı kararlılıkla savunacak; eşit, özgür bir dünyayı birlikte kuracağız" diye konuştu.


‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Avukat Elif Yetigin ise, "Bir gece ansızın kadınların kazanılmış haklarına saldıran kararname ile güne uyandık. Kadınlarla iktidar arasında ölüm kalım savaşı olan İstanbul Sözleşmesinin yaşaması, yaşatılması için yürürlüğe girdiğinden bu yana mücadelemiz sürüyor. En çok da son 1 yıldır sözleşmeden çekilmek isteyen iktidara karşı bir mücadele yürütüyor kadınlar ülkenin dört bir yanında. Bu mücadelenin bir parçası da Kocaeli’de yaşayan kadınlar. Kadınlar nasıl bir gece de çıkan kararnameye karşı hemen sokakları doldurduysa yine de 19 Haziran ve 1 Temmuz’a giden süreç de dahil olmak üzere yine sokaklarda olacağız" dedi. Sokakları "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" diyerek dolduracaklarını söyleyen Yetigin, "İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmak demek işyerinde mobbinge, evde şiddete, sokakta tacize, hayatın her alanında eşitsizliğe, sesimizin kısılmasına karşı çıkmak demektir. Bu nedenle 19 Haziran ve 1 Temmuz bizim için sokakları ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz’ diyerek dolduracağımız gün olmalıdır. Buradan hem 19 Haziran İstanbul Mitingine hem de 1 Temmuz’da kadınları bulundukları sokakta, işyerlerinde, mahallesinde İstanbul Sözleşmesine sahip çıkmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

İlgili haberler
19 Haziran’da ‘İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyo...

İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz Mitingi Hazırlık Grubundan Özgül Kapdan, mitingin hazırlık sü...

19 Haziran’da ‘Vazgeçmiyoruz’ sözümüzü büyütelim!

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı İstanbul Maltepe’den “Haklarımızdan, hayatlarımızdan...

Adana Kadın Platformu: 19 Haziran İnönü Parkı'nda...

Adana Kadın Platformu tüm kadınları 19 Haziran'da saat 18.00’de İnenü Parkı’nda ‘İstanbul Sözleşmesi...