Makel’de alamadıkları ücretleri soran işçiler işten atıldı!
Makel’de ücretlerinin ödenmesini isteyen işçiler işten atıldı. Atılan işçilerden Funda Ergün, ‘Herkes kendi işinin gücünün, ekmeğinin derdinde. Hakkımın peşine düşeceğim’ dedi.

Ev ve işyerleri için elektrik bağlantı sistemlerinin üretildiği Makel fabrikasında 5 Mayıs’ta ödenmesi gereken ikramiye verilmedi, son aylarda olduğu gibi ücretler de geciktirildi. Bunun üzerine 35 işçi insan kaynaklarına çıkarak açıklama yapılmasını istedi. Patronun bu talebe yanıtı ise “İş saatinde maaşları sorarak huzursuzluk yarattınız” diyerek 4 işçiyi işten atmak oldu. İşten atma gerekçesi olarak İş Kanunu’nun “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gerekçesinin yer aldığı 25’inci maddesi ileri sürüldüğü için, işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları verilmedi, işsizlik ödeneğine başvurularının da önü kesildi.

3 yıldır Makel’de çalışan Funda Ergün de yaşadıklarını şöyle aktardı: “İkramiye ve ücretlerin ne zaman yatacak diye bir hafta arayla soruyorduk. Bir toplantı yaptılar ‘İşimize daha çok yoğunlaşalım, dedikodu yapmayalım’ dediler. Biz de tepki göstererek ‘Maaşımızın ne zaman yatacağını sormamız dedikodu mu oluyor’ dedik. Pazartesi günü ben işe biraz geç gitmiştim. O gün karşı montaj ekibinden 35 kişi insan kaynaklarına gidip ‘Cuma günü neden paramız yatmadı’ diye sormuş. O günün ertesinde 3 kişiyi işten çıkardı. Akşamında da beni işten çıkardılar. Ben arkadaşlarımı kışkırtıyormuşum, çalışmıyormuşuz. Böyle bir şey yok. 7 kişiye ürün yetiştiren bir insanım. Akşama kadar verdikleri sayının karşılığını ben veriyorum Herkes kendi işinin gücünün, ekmeğinin derdinde.”

Biri 15 yaşında lisede, biri ilk okul 4. Sınıfa, biri de daha okul çağında olmayan 3 çocuğu olduğunu anlatan Ergün, “Kayınpederim felçli, hiçbir geliri yok. O da bizim yanımızda kalıyor kaynanamla birlikte. Kaynanam çocuklara bakıyor, eşimle ikimiz de çalışıyoruz. Eşimde benim gibi asgari ücret alıyor. Her ayın 8’inde 1700 lira ev kredisi ödüyorum, ayrıca kredi kartlarına borcum var. İkramiyem yatmadığı için kredi kartı borcu 4 bin lira oldu. Benim doğal olarak maaşımın ne zaman yatacağını sormam gerekiyor. Hakkımın peşine düşeceğim” dedi.

16 YILDIR EVLİYİM YALNIZCA 1 KERE TATİLE GİDEBİLDİK
Zor bir sürecin kendisini beklediğini dile getiren Ergün, “Çocuklarımın istediklerini zaten alamıyordum. Büyük oğlum aşağı yukarı her şeyi anlıyor. Biraz daha bana destek oluyor. Ama küçükler bunu bilmiyor. ‘Anne bana şunu alacak mısın?’ diyorlar. Dolayısıyla insan ister istemez kötü oluyor. 16 yıldır evliyim. Yalnızca 1 kere tatile gidebildik. O da çocuklar çok istediği için. Ve halen borcu bitmedi, kredi kartıyla gittiğimiz için.”

Eve giren paranın yetmemesi nedeniyle hafta sonları ek işe gittiğini anlatan Ergün, “Çünkü yetişmiyordu. Faturalar, çocukların masrafları. Büyük çocuğum Beylikdüzü’de çıktı okulu. Mecbur servise verdim. Hafta sonu da çocuklarla hiçbir şey yapamıyorum. Çünkü çalışmak zorundayım. Ek iş olarak bir firmada etiket yapıştırmaya, ürün değiştirmeye gidiyordum. Temizliğe bile gittiğim oldu. Ekonomideki kötüye gidiş nedeniyle günlük işler de bitti. Şu anda günlük iş de arıyorum o da yok” diye konuştu.

HER GEÇEN GÜN DAHA FAZLA İŞ İSTİYOR
Fabrika yönetimi çıkardığı işçilerin işini fabrikadaki işçilere yüklediğini aktaran Ergün şunları söyledi: “Panelden ilk 90 adet istiyorlar, sonra 100’e, en son 140’a, 160’a kadar çıktı. Ben lehim yapıyorum kablolara. İlk başlarda 150 adet istemişlerdi, sonra 250’ye, sonra 500’e, sonra 700’e çıktı. Şu anda 1200 istiyorlardı. Üretim elamanıyım ancak aynı zamanda tamir işine de bakıyordum. Yoğun bir çalışma var.”

Makel’den önce UNO’da çalıştığını anlatan Ergün, “Orası sendikalıydı. 3 ayda bir tam maaş ikramiyemiz vardı. İzne çıkarken izin paramız, erzak ve kömür paramız vardı. Yani sosyal haklarımız vardı. Burada maaşım neden yatmadı dediğin de bile kapının önüne konulabiliyorsun. İşçi arkadaşlarım sendikalaşmalı. En azından sendika insanın hakkını arıyor. Böyle tek başımıza kaldık. Arkamızdan kimin geleceği de belli değil” diye konuştu.

ÇALIŞANLARIMIZ HUKUK YOLUYLA HAKKINI ARAYABİLİR
İddialara yanıt veren Makel İnsan Kaynakları Müdürü Süleyman Şimşek, “Makel Şirketler grubu 41 yıldır var olan ve çalışmalarını yasal bir zemine oturtmuş ve yaptığı her çalışmayı kanunlar çerçevesinde yapıyor. Burada herhangi bir çalışanımız da hak kaybına uğradığını düşünüyorsa hukuk yoluyla hakkını arayabiliyor” diye konuştu.

İlgili haberler
Sendikalaştıkları için işten atılan SİBAŞ işçileri...

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direniş başlatan SİBAŞ işçileri herkesin desteğini bekliyor....

Gıda işçisi kadın, ‘Üretim operatörünün erkeklik g...

Detay Çikolata fabrikasında çalışan Aysun Saraç, “Çalışma ortamının huzurunu bozmak” gerekçesiyle ‘Ü...

SENDİKALAŞTIĞI İÇİN İŞTEN ATILDI: Birlik olmazsak...

İzmir Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi yemekhane bölümünde çalışan Şehriban Yeler, DİSK/Gıda-İş Sendikas...