Malatya Ören’de 7 aydır tek bir aşama kaydedilmedi: Kaderimize terk edildik
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Malatya, Akçadağ, Ören Mahallesi’nde kaldırılmayan enkazlar hastalık saçarken yurttaşlar duruma tepkili.

Maraş merkezli depremlerin üzerinden neredeyse 7 ay geçmesine rağmen Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi’nde hâlâ enkazlar kaldırılmadı. Enkazların kaldırılmadığı gibi yeni barınma alanlarının inşası ve yurttaşların barınma problemi de ortadan kaldırılmıyor. Köyde enkazların yanı sıra çöplerin toplanmaması ve hâlâ genel sıkıntıların devam etmesi büyük bir problem. Enkazların çıkardığı toz ve hastalık tehlikesi ise yurttaşları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tozdan köyde birçok kişinin KOAH hastalığına yakalandığını söyleyen kadınlar, “Yaşam alanlarımız sınırlandı. Burası kaderine terk edilmiş. Bir an önce enkazları kaldırsınlar” diyerek çağrıda bulunuyor.

‘KIŞIN BARAKADA NASIL KALACAĞIZ?’

Hülya Korkmaz depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen yetkililerin bir şey yapmıyor olmasına tepkili. Korkmaz, aylardır yaşadıkları sorunları şöyle anlattı: “Rezillik çekiyoruz. İki çocuğum var bir haftaya okullar açılacak ama gönderebileceğimiz ne okul var ne de servis. Evim yıkıldı. Yirmi ton kayısım, arabam, motorum, eşyalarım enkaz altında kaldı. Bir çay kaşığım bile kalmadı. Konteyner de vermediler bahçede barakada kalıyorum. Kışın barakada nasıl kalacağım bilmiyorum.”

Korkmaz, kaderlerine terk edildiklerini söyleyip bu duruma tepki gösterdi. Kış öncesi bir an önce gerekenin yapılması için çağrıda bulundu: “Enkazları da kaldırmıyorlar aylardır toz toprak içerisindeyiz. Bu enkazları kaldırsınlar artık. Yollarımızı yapsınlar. Çamurun, pisliğin içerisindeyiz. Bize de yazık. Evlerimiz yapılsın. Önümüz yaz değil kış. El vicdan artık ya. Seçtiğimiz vekiller nerede neden yanımızda değiller?” diye sitem ediyor.

‘KÖYÜMÜZ SAHİPSİZ’

Engül Korkmaz ise, “Ben kardeşimin yanında kalıyorum. Eşyalarım enkaz altında kaldı. Bir yardım da alamadım. Ulaşım yok, ekmek alacağımız bir yer yok. Hasta anne ve babama bakıyorum. Altı aydır tek bir aşama kaydedilmedi burada. Köyümüz sahipsiz. Diğer köylerin evi yapıldı bizim enkazlarımız bile kaldırılmadı daha” diyor.

Fotoğraf: Berfin Güler/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Malatya konteyner kentte sorunlar bitmiyor

Deprem sonrası Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesinde kurulan konteyner kentlerde yaşa...

Malatya’da sağanak yağmur yine depremzedeleri vurd...

Malatya Cemal Gürsel Mahallesi’nde çadırları yine su bastı, depremzedeler mağdur oldu. Bornova Beled...

Malatya’dan tekstil işçileri: Değişimde kararlı ol...

Baykan Denim, Mil May fabrikalarında tekstil iş kolunda çalışan işçiler fabrikada bölünmeler olduğun...