Maltepe’de kadınlar 25 Kasım etkinliğinde buluştu: Yan yana geliyoruz
Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği 25 Kasım’a giderken dayanışma etkinliği düzenledi. Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılan etkinliğe onlarca kişi katıldı.

Maltepeli kadınlar Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneğinin Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlediği dayanışma etkinliğinde bir araya geldiler.

Yüze yakın kişinin katıldığı etkinlik Ayşe Sunar’ın keman dinletisi ile başladı.

İran’da katledilen kadınlar ile Bartın’da işçi cinayetine yaşamını yitiren madenciler için yapılan saygı duruşunun ardından etkinlik 25 Kasım’a çağrı yapan ve dernek çalışmalarının da anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile devam etti.

‘YAN YANA GELİP MÜCADELE ETTİĞİMİZDE TALEPLERİMİZİ ALIYORUZ’

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Gülten Dokuyan, “İran’da kıyafet kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini’yi anıyor ve 50. gününe İran’da özgürlükleri için direnen bütün kadınlara buradan selam gönderiyorum. Öğretmenlerin insanca çalışma koşulları için ve çocuklarımıza daha iyi bir eğitim vermek için çıkmış oldukları grevi de buradan selamlıyorum” dedi.

Konuşmasında hukuksuz şekilde tutuklanan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya da selam gönderen Dokuyan “Biz kadınlar artık yolda yürürken tedirgin olmadan yürümek istiyoruz. Bunu başarmak içinde yan yana olmalı ve beraber mücadele etmeliyiz” diye konuştu. Kadın derneği olarak Mahalle Meclisinin içinde olduklarını ve mahallede yaşayanlar olarak kreş talebinde bulunduklarını hatırlatan Dokuyan, “Burada verilen mücadele de kazanımla sonuçlandı. Yan yana geldiğimizde ve mücadele ettiğimizde taleplerimizi alıyoruz” dedi.

Birgül Yerlitaş ve Ozan Taşdan’ın çalıp seslendirdiği ezgilerden sonra, etkinlikte dernek halk oyunları ekibinin Sirtaki gösterisi ile devam etti.

HAYATIMIZI GASBEDENLERE KARŞI HAREKETE GEÇME ZAMANI

Etkinlikte Ekmek ve Gül adına konuşan Elif Ekin Saltık, “Çok gerilere gitmeye gerek yok, geçen yıldan bu yana işçiler, emekçiler, gençler kadınlar için çok zorlu bir süreç yaşanıyor. Ekonomik koşulların daha da geriye gittiği, kadınların, çocukların açlıkla sınandığı, işsizliğin tavan yaptığı, toprakların kâr hırsıyla talan edildiği bir yıl geçirdik ve geçiriyoruz. Emperyalist paylaşım savaşları, maden katliamları, işçi cinayetleri, kadına yönelik şiddet, açlık, yoksulluk, eşitsizlik, muhalefetin sesini her türlü kısmak için Meclisten geçirdikleri sansür yasası ve daha nice hak gasbı, insan hakkı ihlali… Sadece son bir yılda memlekete baktığımızda gördüklerimiz AKP’nin 20 yıllık iktidarının bir sonucu olarak karşımızda” dedi. Tüm bu olumsuz tabloya karşı işçi ve emekçilerin bir araya geldiğini, küçük birlikler oluşturmaya ve ortak talepleri etrafında örgütlenmeye çalıştıklarını söyleyen Saltık, “2022 sadece ilk iki ayında yaşanan 108 grev dalgası sönümlenmiş görünse de bu mücadelelerin taleplerinin çok büyük oranda ortaklaşmış olması, içinde bulunduğumuz şartlar açısından umut veriyor” diye konuştu. “Bu süreçte kadın işçiler de yine en ön saflarda yerini alanlardandı. İşçi kadınlar belki de ilk defa bir direnişe katıldı, o direnişi örgütleyenlerden oldu. Güvenli ve güvenceli bir yaşam talebiyle bir kapıyı araladı, sendikal bürokrasiye ve sendikaların hantal yapılarına karşı en öne çıktı” diyen Saltık Ekmek ve Gül’ün eylül ayından beri sürdürdüğü “Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Haktır” kampanyasının halkta büyük yankı bulduğunu, ancak bu acil talebin AKP-MHP ittifakı tarafından görmezden gelindiğini anlattı. Saltık sözlerini şöyle sonlandırdı: “Tüm dünyada ve Türkiye’de hak gasplarına, şiddete, eşitsizliğe, özgürlüklerimizin kısıtlanmasına, haklarımız ve hayatlarımızla sınanmaya karşı kız kardeşlerimizle dayanışmak için yan yana geliyoruz. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne giderken yaşadıklarımızın kaderimiz olmadığını, kaderimizi belirleyecek olanın örgütlülük ve mücadele olduğunu fısıldıyor yeniden bize Mirabal kardeşler. Tüm dünyadaki kız kardeşlerimizle birlikte eşitliğin, özgürlüğün ve şiddetsiz bir hayatın kazanılabileceğini göstereceğiz. Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam için Türkiye’de ve dünyada hep birlikte ayağa kalkıyoruz, siz de var mısınız?”


Mercan Selçuk Dans Topluluğundan Ekim Deniz Akarslan’ın dans performansı ve dernek halk müziği ekibinin keyifli dinletisinden sonra dernek yönetiminin katılımcıları selamlaması ile dayanışma etkinliği sona erdi. Etkinliğe Pendik Pir Sultan Abdal Cemevi Kadın Komisyonu ve yönetimi, CHP Maltepe İlçe Kadın Kolları, Kent Konseyi, Babil Kültür Merkezi, Emek Partisi Maltepe ilçe yönetimi, Tokat Aydoğdu Köyü Derneğinden yöneticiler katıldı. Dernek yönetimi etkinliğe dansları, müzikleri ile katkı sunan tüm katılımcılara dernek plaketini takdim etti.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Gericileşen, saldırganlaşan dünyada 25 Kasım’da öz...

Büyük bir baskı rejimi kurarak, ses çıkaranı sansür yasasıyla susturarak, tüm örgütlenme, ifade etme...

Bütçe görüşmelerinde ‘okullarda bir öğün ücretsiz,...

Okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkı konusunda bütçe görüşmelerinde yaşananları CHP, HD...

İşte hakiki dezenformasyon: AKP 20 yılda kadın hak...

5. Kadın ve Adalet Zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı şiddeti, ücret eşitsizliğini, işsizliği bitirdik...