Mayıs ayında 21 kadın cinayeti, 18 şüpheli kadın ölümü yaşandı
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, mayıs 2020 kadın cinayetleri raporunu paylaştı. Mayıs ayında 21 kadın öldürülürken, 18 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.
Bu ay 21 kadın cinayeti işlendi, 18 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 21 kadından 17’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 3’ü ekonomik bahaneyle, 1’i de kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.  

İllere göre Mayıs ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:



KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?
Mayıs ayında öldürülen 21 kadının 2’sinin kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. 8’i evli oldukları erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdık biri, 3’ü akraba, 1’i oğlu ve 2’si de tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE VE SOKAK ORTASINDA ÖLDÜRÜLDÜ
Kadınların 10’u evinde, 7’si sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i de bir arazide öldürülmüştür. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir. Geçtiğimiz aylara göre, bu ay kadınların sokakta öldürülme oranı da arttı. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 48’i evlerinde, yüzde 33’ü sokakta öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLDÜ
11’i ateşli silahlarla ve 7’si kesici aletle öldürüldü. 3 kadının nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.

KADINLAR KORONA GÜNLERİNDE HAKLARINI ERTELEMEK DURUMUNDA KALDI
Şu zamana dek kadın cinayetleri verilerinde, kadınlar en çok boşanmak, ayrılmak, çalışmak gibi kendi hayatlarına dair karar alırken öldürülüyordu. Bu ay yayımlanan Nisan 2020 Başvuru Karşılama Raporu’na göre önceki aylara göre başvuru KCDP başvuru hattını arayarak yardım isteyenlerde yüzde 55 artış yaşandı. Kadına yönelik şiddete tanık olan kişilerin başvurusunda yüzde 60 oranında arttı. En çok fiziksel şiddet nedeniyle alınan başvurulara ek olarak dijital şiddet nedeniyle başvuranlar da arttı. Korona günlerinde kadınların haklarını; boşanmayı, ayrılmayı, şikayeti ertelemeleri ile karşı karşıya oldukları Karşılama Raporu’nda da ortaya çıktı. Kadınlar 155 ve 183 acil hatlarına ihtiyaçları olduğunda ulaşmakta zorluk çekiyor.

İlgili haberler
GÜNÜN ÇAĞRISI: ‘Kadın cinayetlerini durdurmak için...

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu kadın cinayetlerine karşı çağrı yaparak, bu cinaye...

İsrailli kadınlar, kadın cinayetlerine karşı eylem...

Tel Aviv’de kadınlar İsrail hükümetinin, kadına yönelik şiddete ilişkin önlem almamasını protesto et...

GÜNÜN DİKKATİ: Kadın cinayetleri önlenebilir; tek...

Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Özak yaptığı açıklamayla Ceren Özdemir cinayetine ilişkin, ‘...


Önceki haber
Hedwig Dohm kimdir?
Sıradaki haber
GÜNÜN KISA FİLMİ: Azad