Naile Hasanova haberimizin ardından çocuklarına kavuştu
Evliliği boyunca sistematik şiddete maruz kalan, Sevgi ismiyle gündeme getirdiğimiz Azerbaycanlı Naile Hasanova, kavuşmayı beklediği çocuklarına artık kavuştu.

Yaşam mücadelesini ve çocuklarına kavuşma talebini yaklaşık üç ay önce Sevgi ismiyle gündem ettiğimiz Azerbaycanlı Naile Hasanova, çocuklarına kavuştu. Haberimizin ardından Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hasanova ile iletişime geçti. 

Hasanova, yaşadıkları olumlu sürecin dayanışma ile oluştuğunu ifade ederek bundan sonra da yargı sisteminin hızlı işlemesini talep ederek şöyle konuştu: “Siz yaşadıklarıma yer verdikten sonra Bakanlıktan bana ulaştılar ve sevgievinde kalan çocuklarıma kavuşmam için dava sürecini takip ettiler. Mahkeme kararı benim için olumlu sonlandı ve çocuklarımı Sevgi evinden alabildim çok şükür. Hakim çocuklarımın kimliklerinin benim üzerime olmasına karar verdi ama istinaf yolu açık.

‘ANNELİĞİM KANITLANDI, YARGININ HIZLI İŞLEMESİNİ İSTİYORUM’

Karşı taraf (çocukların babası) maalesef istinafa başvurdu. DNA sonuçlarına göre anneliğim kanıtlansa da biyolojik baba hâlâ buna karşı çıkıyor. Bu kadar suçlu olmasına rağmen istinaf mahkemesine neye dayanarak başvurdu bilmiyorum.

Türkiye’de istinaf kararları uzun sürüyor belki birkaç seneyi de bulabilir. Süreci hızlandırmak için kendi memleketimde de yaşadıklarımı dile getirdim. Bu sayede Azerbaycan Büyükelçiliği de çocuklarımın velayetini almam ve ülkeme dönmem için konuya dahil olarak yazışmalar başlattı. İki haftayı geçmesine rağmen bir cevap alamadık. Burada yargı çok yavaş hareket ediyor. Babaları haksız olduğu halde bizi haksız çıkarmaya çalışıyor. Şiddet ve evrakta sahteciliğe rağmen hâlâ tutuklanmadı ve burada güvenliğimiz yok, her yerde gizli saklı yaşıyoruz. Biz de yargının hızlı hareket etmesini istiyoruz.

‘ÇOCUKLARIM OKULDAN GERİ KALACAKLAR BU GİDİŞLE’

Bir an önce çocuklarımın yeni kimliklerini almak istiyorum. Çocuklarım okuldan geri kalacaklar bu gidişle. Abim bizim için buraya geldi bize bakıyordu ama o da işten çıkarıldı ve asgari ücretin de altında çok az bir maaş alıyor. Kendi ailesine de bakmak zorunda ve durumumuz kötüye gidiyor.

Kadın sığınmaevlerinin koşullarının kötü olmasından kaynaklı gitmek istemiyorum ancak yine de birkaçını aramak zorunda kaldım. Çocuklarımın henüz yeni kimlikleri olmadığı için benden ayırabilirler hatta durumumu öğrenince de kendileri “biz garanti vermiyoruz” dediler. Çocuklarımdan ayrılmak istemiyorum. Büyük oğlum 7 yaşında her şeyi anlıyor. Bana, “Anne bizi senden bir daha ayırsalar ben ölürüm”dedi. Çocuklarımın yeni kimliğini ve velayetini biran önce almak ve hayatımıza huzurlu bir şekilde devam etmek istiyorum”.

‘SAVCILIK ÜZERİNDEN ÇOK GEÇTİ DİYE TUTUKLAMA KARARI ALMIYOR’
Hasanova’nın Avukatı Ceren Kalay Eken DNA incelemesi kararının haziran ayında çıktığını ancak karar verilmesine rağmen velayetin verilmediğine dikkat çekerek, “Çocuk mahkemesi hakiminin ihmali var. Gerçi evlilik dışı doğan çocuklarda velayet doğal olarak annede oluyor zaten ancak yasal bir belirleme de olamadı bu anlamda” dedi.
Çocuklara ve anneye sistematik şiddet uygulayan ve evrakta sahtecilik yapan babanın tutuklanmaması konusunda savcılığın da çok ciddi ihmali olduğunu söyleyen Eken, “Kadın savcı tutuklamaya sevk edeceğini söyledi ancak 9 ay bu hususta bir şey yapmadı. İfade topladığını söyledi durdu. Sonra yeri değiştirildi yerine gelen savcı da ‘Bu kadar süre geçmiş’ diyerek dosyada tutuklama kararı talep etmeyeceğini beyan etti. Ayrıca gelen savcı da dosyanın sürüncemede bırakılmasını bizim aleyhimize yorumluyor” diye ekledi.
‘AKIL ALMAZ İŞKENCELERDE BULUNAN ADAM HAKKINDA ADALET NEREDEYSE HİÇ İŞLEMİYOR’
Yaşananlara anlama veremediğini söyleyen Eken, “Devletin hakimini, savcısını dakika başı sıkıştırıp işlem yapmasını istememiz gerekiyor. Şuan 10 ay oldu hala dava açılmış değil. Çocuklarına ve imam nikahlı karısına akıl almaz işkencelerle ölüme teşebbüste bulunan bu adam hakkında adalet çok yavaş ve hatta neredeyse hiç işlemiyor” diyerek kadınların bu yüzden rahatlıkla öldürüldüğünü dile getirdi.
‘GİZLİLİK KARARI OLAN KADINA YARDIMDA BELEDİYELER ELİ SIKI DAVRANIYOR’
Nafaka sürecinin de işlemesine rağmen çok yavaş olduğunu ifade eden Eken, “Hasanova’nın maddi durumu çok kötü. Maalesef sık sık yer değiştirdikleri için belediyeler genellikle gizlilik kararı ya da acil adresi olmayan kadına yardım hususunda eli sıkı davranıyor. Azerbaycan Elçiliği de maddi yardım sağlamıyor. Naile kendi dilinin yanında Rusça, İngilizce ve Türkçe biliyor. Çeviri işi bile olsa yardımcı olunabilir” dedi. Eken, ayrıca 3 yaşındaki küçük çocuğun sevgievinde kaldığı sürece şiddete de uğramış olabileceğini düşündükleri ifade ederek, “Annesi altını değiştirirken çocuk sürekli yüzünü kapatıyordu ve terlikle kendilerine vurulduğu beyanı da olunca CİMER’e şikayette bulundum” diye ekledi.


İlgili haberler
Şiddete karşı mücadelede kadınların örgütlülüğü ço...

Balıkesir Kadın Platformunun düzenlediği etkinlikte konuşan Yonca Altındal, kadınların haklarını eld...

4 ülkede mültecilik: Kendimi hiçbir yere ait hisse...

Mahnaz İranlı bir Kürt. 5 yaşında ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Irak, Türkiye, Danimarka, İngil...

Özbek Ş.T. ülkesinde doğum izninde, Türkiye’de göç...

Türkiye’de ise 1 milyondan fazla olduğu söylenen ev işçisine ek olarak, bir de sayısını bilmediğimiz...