ODTÜ öğrencileri: Tepki yoksa adil yargılama da olmuyor
Şule Çet’in öldürüldüğünün ortaya çıkması üzerine tepkiler sürerken görüştüğümüz ODTÜ’lü öğrenciler bu tür olaylarda tepki gösterilmediğinde üstünün kapatılacağını, adaletin sağlanmayacağını düşünüyor

Şule Çet’in ölümünün ardından ODTÜ öğrencileriyle kadına yönelik suçları ve çözüm yollarını konuştuk. Öğrenciler bu tür olaylarda güçlü bir tepki verilmediği zaman yargılamanın da adil olmadığını düşünüyor: “Gücü olanın adaleti yürüyor.”

Gazi Üniversitesi Öğrencisi Şule Çet’in cinsel saldırıya uğradıktan sonra öldürüldüğünün ortaya çıkmasının yankıları sürüyor. ODTÜ öğrencileriyle yaşanan olayı, kadına yönelik şiddet ve cinsel saldırının çözüm yollarını konuştuk.

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden bir öğrenci, çalışmak ve para kazanmak durumunda olan genç kadınların hepsinin Şule’nin yerinde olabileceğini ve yanlış olanın Şule’nin istemediği halde orada zorla tutulması olduğunu söyledi. Bu gibi zorlamaların ancak tecavüz ve ölüm gibi olaylarda gündeme geldiğine değinen öğrenci, günlük hayatta sıkça karşılaşılan cinsel tacizin de bu zorlamaların bir parçası olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

‘GÜCÜ OLANIN ADALETİ YÜRÜYOR’
Hazal Akar ise artık haberlere “Bu sefer ne oldu acaba” diye baktıklarını söyledi. Şule’nin cinayetinin üstünün kapatılmaya çalışılmasının son derece yanlış olduğunu belirten Hazal, artık yargıya güveninin kalmadığını ifade etti. Hazal, Şule’nin katil zanlılarının nüfuzlu ailelerden gelmesinin yargılama sürecinde etkili olduğunu dile getirerek “Bu ülkede bu işler, parası olan düdüğü çalar mantığıyla işliyor” dedi.

Kimya Mühendisliği bölümünden bir öğrenci ise davanın gidişatının ne olacağını merak ettiğini söyledi. Somut deliller olmasına karşın bunların yargılama sürecinde ne derece göz önüne alınacağından endişeli olduğunu belirten öğrenci, “Gücü olanın adaleti yürüyor” diyerek duruma tepki gösterdi. Öğrenci, Şule’nin katil zanlılarının yakalanmasının bile sosyal medya kampanyaları ve eylemlerle kadınların seslerini yükseltmelerinden sonra gerçekleştiğine dikkat çekti.

‘ÖNLEYİCİ POLİTİKALAR LAZIM’
Konuştuğumuz öğrenciler, son zamanlarda yaşanan çocuk istismarı vakalarıyla tekrar gündeme getirilen idam ve hadım cezalarının ise çözüm olamayacağı kanaatinde. En büyük kaygıları ise idamın çocuk istismarı davalarından çok muhalifleri sindirme amacıyla kullanılacağı.

Sosyoloji 3. sınıf Öğrencisi Rüveyda Mercan, kişi hadım edildiğinde tekrar birilerine zarar vermeyeceğinin bir garantisinin olmadığını belirterek esas çözümün cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve cinsel eğitimin verilmesiyle sağlanabileceğini söyledi. Bu konulardaki farkındalığın ODTÜ’de bile çok fazla olmadığını belirten Rüveyda, suçun erkek olmaktan veya kişinin sapkınlıklarından değil, toplumsal sorunlardan kaynaklandığını ifade etti.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden başka bir öğrenci ise kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz veya cinsel istismar vakalarının, önlemeye yönelik tedbirler alınması ile çözülebileceğini dile getirdi. Caydırıcı cezaların uygulanmasının gerekliliğine dikkat çeken öğrenci, hadım ve idamın ise insanlık dışı cezalar olması bakımından bu kapsamda sayılamayacağını ifade etti.

İlgili haberler
Şule’nin ölümü intihar değil cinayet

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek hayatını kaybeden, ölümünün intihar...

Şule öldürüldü mü?

Ankara’da bir plazanın 20. katından düşerek yaşamını yitiren Şule Çet’in otopsi raporunda cinsel sal...

GÜNÜN KAMPANYASI: Üniversiteliler Şule Çet için ad...

ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu “Şule Çet İçin Adalet” diyerek ülke genelinde imza kam...