'Okul ödenek gelmediği için veliden 6 bin lira istiyor'
İzmir'in Çiğli ilçesi Evka-2 mahallesindeki okulları gezerek velilerle konuştuk.

2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk gününde kaldırıldığı konuşulan okul öncesi eğitimde 1 öğün ücretsiz yemek uygulamasını, eğitim masraflarını İzmir'in Çiğli ilçesi Evka-2 mahallesindeki okulları gezerek velilerle konuştuk.

“MAKAM ARACINA BÜTÇE VAR DA ÇOCUKLARA MI YOK?”

Evka-2 mahallesindeki anaokuluna gittiğimizde veliler konu açılır açılmaz dert yanmaya başladılar. Bir kısmı okul öncesinde ücretsiz bir öğün yemek hakkını duymamış bile. 4 yaşında çocuk sahibi olan bir anne yeterince bilgilendirilmediklerini söyleyerek, “Beslenme için belirlenen bütçeye ne dahildi tam olarak açıklanmadı, bunu bilmiyoruz. Yumurta, peynir gibi tam olarak hangi besinleri kapsıyor ve yeterli mi söylenmiyor. Okul müdürünün söylediği gibi bir gevrek bir sütü mü kapsıyor sadece? Her şey çok afaki kalıyor. Ayrıca kendi makam araçlarından tut her şeye bütçe var ama çocuklara mı yok? Biz istiyoruz ki çocuklarımız her şeyden eşit bir şekilde yiyip sağlıklı beslensin” diye tepki gösterdi.

“ULAŞIMA BİN LİRA, BESLENMEYE 6 BİN”

Beslenme konusunda gelene kadar daha çok problemin olduğundan yakınarak, “Bağış adı altında toplanan ödenekler inanılmaz rakamlara ulaştı. Mahallemizdeki bir ortaokuldaki velilerden 15-20 bin istendiği gibi duyumlar alıyoruz. Biz o paraları verebiliyor olsak devlet okuluna neden gönderelim, gider özelde okuturuz. Asgari ücrete bak, istedikleri rakamlara bak. Bu resmen parası olmayan okumasın demek. Bununla da kalmıyor yemek parası, ulaşım parası... Ben bin 500 lira kırtasiye masrafı yaptım. Şimdi okuldan toplamda 6 bin lira istiyorlar ve bu sadece başlangıç” diye ekledi.

Mahalleye ilk vardığımızda bizim de dikkatimizi çeken ilk şey anaokuluna farklı mahallelerden çocukların geliyor olduğuydu. Kendi mahallesinde okul bulamayan veliler çocuklarını mecburen daha uzak mahallelere 2-3 araçla aktarma yaparak götürüyorlar çocuklarını. Biri kreş biri anaokulu çağında 2 çocuk sahibi başka bir kadın çok zorlandığını ifade etti: “Eşimin maaşıyla geçiniyoruz ve kirada oturuyoruz. Çok pahalı olduğu için çocukları servise yazdıramıyorum. İki otobüsle aktarma yaparak gidip geliyoruz. Sabah birini, öğlene doğru diğerini getirip götürüyorum. Sanırım ayda bin lira sadece ulaşıma gidiyor. Bunun yanında şimdi okuldan yemek parası ve aktiviteler için toplamda 6 bin lira para istiyorlar. Ve bu miktar ucu açık olarak söylendi yani dediler ki eğer gıda fiyatları vs. artarsa isteyeceğimiz miktar da artacak. Ben beslenmesini evde kendim hazırlayıp götürüyorum ama onun da bir bütçesi var tabi ki. İdare tek bir şey söylüyor ‘devlet bütçe vermiyor’ diyorlar. Onlar da belki kendilerine göre haklı ama biz de haklıyız” diye konuştu.

“OKUL ÖDENEK GELMEDİĞİNİ SÖYLÜYOR, TEMİZLİĞİNE KADAR VELİDEN PARA İSTENİYOR”

Dönem başlamadan önce velilerle yapılan toplantıda çoğu velinin yemek ve aktivite parasını veremeyeceğini sadece okula götürüp getireceğini ve kendisinin de bunu mantıklı bulduğunu söyleyen bir başka kadın ise, “Bütçe olmadığı, ödenek gelmediği söyleniyor. Temizlik malzemelerine kadar bizden isteniyor. Masraflarla baş edemiyoruz. Toplantıda çocuğuna makarna yedirmekten artık beyninin çalışmadığını söyleyen veli bile vardı. Müdür bey ‘yapacak bir şeyim yok’ dedi. Ödenek neye ne kadar veriliyor hiçbir şey söylenmiyor. Hatta bir ara dendi ki, aktivite paralarını bir kenara bırakalım. Doğalgaz, elektrik, su faturalarını ödeyemiyoruz dediler. İki taksit şeklinde 6 bin lira toplayalım diye. Biz şaşırdık bu nereden çıktı diye. Önümüzü göremiyoruz artık, her okuldan farklı bir uygulama duyuyoruz. Bir anaokulundan ekstra hiçbir şey istememişler mesela bu nasıl oluyor?” diyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DİSK/Gıda-İş: Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek her...

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu...

Okullarda 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek talebi ye...

Okullarda 1Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek mücadelesi devam ediyor. EMEP Milletvekili Sevda Karaca: "Ar...

Küçükçekmece Ekmek ve Gül okul önünden seslendi: S...

‘Gelin hep birlikte işyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışm...