Küçükçekmece Ekmek ve Gül okul önünden seslendi: Sağlıklı beslenme tüm çocukların hakkıdır
‘Gelin hep birlikte işyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltelim’

2022 Eylül ayında başlattığımız 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek Kampanyası okulların açılmasıyla tekrar gündeme geldi. Kampanyanın ardından ilkokulda bir öğün ücretsiz yemek olacağı duyurusunu yapan Millî Eğitim Bakanlığından yeni dönem için herhangi bir hazırlık yok. Küçükçekmece Ekmek ve Gül de “Her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek! Yarın değil şimdi!” diyerek okulun ilk günü Zühtü Şenova İlkokulu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına Emek Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan da katıldı.

Basın açıklamasından önce konuşan Neslihan Karyemez, “Bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için buradayız. Her geçen gün gelen zamlarla birlikte yaşamımız daha da zor bir hale geldi. Memleketin her yerinde, geçen yıl başladığımız bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyamızı bu yıl da devam ettireceğiz. 1 Ekim’de memleketin gündemini belirleyecek olan bütçe görüşmeleri yapılıyor. Biz kadınlar, veliler bu memlekette hakkımız olanı istiyoruz. Bütçe, maaşlarımızdan verilen vergilerle, aldığımız tüm ürünlerden verdiğimiz vergilerle bunu memleketin kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

HER İKİ ÇOCUKTAN BİRİ YETERSİZ BESLENİYOR

Basın açıklamasını Küçükçekmece Ekmek ve Gül adına Gül Tenik okudu. Tenik basın açıklamasından “Seçim sonrası yağmur gibi gelen zamlar, vergi artışları, boğazımıza kadar kredi ve borç batağına saplanmış, daha ağır koşullara mahkûm etmiş durumda bizleri! Ülkemizde nüfusun yüzde 70'i yoksulluk ve işsizlik nedeniyle yaşamını sürdürmekte zorlanırken, yoksulluk sınırı altındaki gelire sahip olan kişi sayısı 60 milyonun üzerine çıktı. Bu ülkede her dört çocuktan biri okula aç gidiyor ve bu tablo böyle devam ederse durum daha da ağırlaşacak” diyerek başladı.

Tenik her iki çocuktan birinin yetersiz beslendiğini; bunun okula devamlılıktan çocuk işçiliğine, zihinsel gelişimden akademik başarıya, gelecekte doğabilecek kronik sağlık sorunlarından istismara kadar pek çok sonucu olduğunu ifade etti.

‘TÜM BUNLAR KADINLARIN BAŞARISIDIR’

Çocukların sadece eğitim hakkı değil, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesinin de tehlikede olduğunu ifade eden Tenik, 2022 yılında başlattıkları kampanyayı “Sağlıklı, doyurucu ve besleyici gıdaya erişim, ailesinin imkânlarına bağlı olmaksızın her çocuğun hakkı ve devlet bu hakkı sağlamakla yükümlü diyerek, 2022 Eylül ayında Ekmek ve Gül olarak bir kampanya başlattık. Kadın ve veli derneklerinin de katılımıyla yüzlerce kadın, kapı kapı dolaşarak, okul önlerinde, çarşı pazar- kent meydanlarında, sosyal medya üzerinden yüz binlerce imza topladık. Çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik” diye anlattı.

Kadınların mücadelesi sayesinde MEB’in okul öncesi eğitimde bir öğün yemek uygulaması başlatmak zorunda kaldığını, taşımalı eğitimde ise gelir durumuna göre uygulama kararı alındığını vurgulayan Tenik, “Tüm bunları kadınlar başardı! Ancak yetmez! Sağlıklı beslenme tüm çocukların hakkıdır. Şimdi mücadelemizin bir sonucu olarak elde ettiğimiz kazanımı korumak, gelir durumuna bakılmaksızın tüm okul öncesi çocuklara uygulanıp uygulanmadığını, sağlıklı besin verilip verilmediğini denetlemek ve ilkokuldan üniversiteye tüm eğitim kademelerinde hayata geçirilmesini sağlamak gibi bir görevimiz var önümüzde” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN HAKKINI ALACAĞIZ’

1 Ekim 2023'te meclisin açılmasıyla bütçe planlamalarının gündeme geleceğini hatırlatan Tenik, konuşmasını “Sadece ücret zamları durumu kurtarmaya yetmiyor! İki çocuklu bir aile için beslenme çantasının aylık maliyeti, asgari ücretlinin aylık gelirlerinin üçte birini aşıyor, vergilerimizle oluşturulan merkezi bütçe ne ücretlerle ne sosyal haklarla bize dönüyor. Patronlara teşvik olarak akıyor. Gelin hep birlikte işyerlerinde, semtlerde, okullarda hayatın her alanında oluşturacağımız dayanışma ağlarıyla okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltelim. Bugün dünden daha deneyimli ve daha çoğuz! Eğitimin tüm kademelerinde de bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek hakkını kazanacağız. Çocuklarımızın eğitim hakkı ve sağlıklı yaşamı için hakkımız olanı istiyoruz. Çocuklarımızın hakkını alacağız” şeklinde çağrı yaparak bitirdi.


‘BU MÜCADELE ÇOCUKLARIN YARININA IŞIK TUTACAK’
Basın açıklamasının ardından konuşan EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, “Yeni eğitim öğretim yılında her şeye rağmen çocuklarımıza başarılar diliyorum. İnanıyorum ki sizlerin çabası, fedakarlıkla ortaya koyduğunuz emek çocukların yarınlarına ışık tutacaktır. Bundan tam 15 ay önce Kocaeli’nde Ekmek ve Gül çatısı altında birleşen kadınlar. Bir öğün ücretsiz yemek Türkiye’de bütün öğrencilerin hakkıdır dediler. Bu kampanya büyüdü ve seçimlerden önce tek adam yönetimi ve MEB en azından ilkokul ve yatılı okullarda bu hakkı tanımak zorunda kaldı” dedi.
‘KADINLAR SESİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYOR, İKTİDAR SERMAYEYE KULAK VERİYOR’
Ancak yeni eğitim öğretim senesinde seçim öncesi yapmak zorunda kalınan bu düzenlemeyi gasp etmeye çalıştıklarını söyleyen Bayhan, “Sakın ola böyle bir adım atmayın. Sakın ola böyle bir hak gaspının altına imza atmayın. Veliler, kadınlar seslerini duyurmaya çalışıyorlar ama siz hep sermayenin isteklerine kulak veriyorsunuz. Orta Vadeli Programda da bunu yaptınız. Türkiye’de pek çok yerde işçiler-emekçiler emeğinin hakkını almak için mücadele ediyorlar. Ben bir hafta önce Mihalıççık madenlerinde maden işçileriyle birlikteydik. ‘Bir gömlek pantolon 1000 TL. Bize asgari ücret veriyorlar. Biz çocuklarımız yüzüne nasıl bakacağız? İhtiyaçlarını nasıl karşılayacağız? Onun için direniyoruz’ dediler. Bir öğün ücretsiz yemek hakkını tüm işçi ve emekçilerin talep etmesi ve sahiplenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı ve MEB’in üç ana, iki ara öğünle beslenmek gerektiğini anlatan videolarını örnek veren Bayhan, “Kim yapacak bunu? Ne işiniz var o koltuklarda sizin, ne işe yarıyorsunuz? Milyonlarca işçi emekçi çocuğuna bu hakkı veremiyorlarsa istifa edip evlerine gitmeliler. Böyle bir düzenin yaşamaması gerekir” ifadelerini kullandı.


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...

DİSK/Gıda-İş: Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek her...

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu...

Beslenme çantasında çoğunlukla poğaça bazen tost

Karlıktepe Ekmek ve Gül Grubu, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle imz...