Ses çıkarıyoruz: Kadriye Moroğlu lisesi öğrencilerinin ve Eylül’ün yanındayız!
Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi, Küçükçekmece’de bir lisede yaşanan cinsel istismara tepki göstererek, ‘Yaşanan sürecin yakından takipçisi olacağız’ açıklaması yaptı.

Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesindeki Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesinde öğrencilere cinsel istismarda bulunmaktan dava açılan öğretmenin görevine devam etmesine yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

Cinsel istismara uğrayan öğrencinin okul idaresine yaptığı şikayetin adli makamlara bildirilmemesinin aynı zamanda bildirim yükümlülüğünün ihlali olduğu belirtilen açıklamanın tamamı şöyle:
"Eğer ben bu şikayeti yapmasaydım, aynı insan aynı okulda hareketlerine devam edecekti. Yıllardır süregelen bu istismarı kesmek hepimizin bir sorumluluğu.."
Eylül isimli çocuk, Kadriye Moroğlu Lisesi’nde üçüncü sınıfta eğitimine devam ederken, kendisini taciz eden coğrafya öğretmeni ile ilgili okul idaresine yaptığı şikayetten sonuç alamamış, liseden mezun olduktan sonra suç duyurusunda bulunmuştur.
Eylül’ün iki gün önce basında yer alan paylaşımında söz konusu öğretmenin özetle bazı kız öğrencilerin notlarını yükseltmek, kıyafet kontrolü, geç saatlerde telefon ile iletişim kurmak, sigara içtiği iddiasıyla yakın mesafeden koklamak gibi benzeri biçimlerde çocukları taciz ettiğini ifade etmiştir.
Eylül, bu öğretmenin taciz ettiği başka kız öğrenciler de olduğunu ancak birkaçı dışında çoğu öğrencinin hem ailelerinden hem de öğretmenle aynı okulda olmaktan çekindikleri için şikayetçi olmadıklarını ifade etmiştir.
Eylül’ün şikayet etmesinin ardından öğretmen, Eylül’e şikayetini geri çekmezse ikisinin de üzüleceğini söylemiş, diğer bir ifadeyle çocuğu tehdit etmiştir. “.
Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin ardından okula gelen müfettiş benzer durumu yaşadığını ifade eden diğer öğrencilerle de görüşmüş, görüşmelerin ardından okul idaresi Eylül ve ailesine “Öğretmeni suçlu bulduk ve bir ceza verdik ama size ne olduğunu söyleyemeyiz” demiştir.
Eylül okul idaresinin olayı mahkemeye taşımasını beklemiş, liseden mezun olan ve şimdi üniversiteye başlayan Eylül bir sene geçmesine rağmen şikayeti yargıya taşınmayınca ailesiyle birlikte suç duyurusunda bulunmuştur. Eylül’ün suç duyurusunun ardından Kadriye Moroğlu Lisesi öğrencileri 23 Ekim 2018’de okulda #TacizVarSesÇıkar diyerek bir boykot başlatmış ve açıklama yapmıştır.
“Kadriye Moroğlu öğrencileri olarak bildiriyoruz: Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Kendisi hala görevdedir ve zamanında yaptıklarını şuan da zaman zaman yaptığı kulaktan kulağa dolaşa gelmektedir, bilinmektedir. Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir. Herkesi duyarlı olmaya ve bu durumda ani refleksif olarak gerçekleşebilecek her olay ihtimaline karşın, şiddetle karşı çıkmaya ve karşı gelenlerle beraber olmaya çağırıyoruz.”
Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin adli makamlara bildirilmemesi aynı zamanda “bildirim yükümlülüğünün” ihlalidir.
Öğrencilerin şikayet etmelerine rağmen cezasızlık ile karşılaşmaları, cinsel istismar, tehdit gibi ihlallerin sistematik hale gelmesine yol açmıştır. Bu durum, öğrencilerin okulda güvende hissetmemelerine neden olduğu gibi, cinsel şiddetin önlenmediğinde ulaşabileceği boyutlara dair birçok belge bulunmaktadır.

ACİL YAPILMASI GEREKENLER
Konunun üzerinin okul yönetimi tarafından kapatıldığına ve okulda çoğu öğrenciden benzer şikayetlerin gelmeye devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, ayrıca acil olarak yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
* Öğrencilerin güvende hissedebilmeleri için gereken ortam, öğrenciler, öğretmenler ve MEB yetkililerince birlikte tartışılmalı ve alınabilecek önlemler, katılımcı bir yaklaşım ile gerçekleştirilmelidir.
* Cinsel şiddet uyguladığı ifade edilen öğretmenin yanı sıra bildirim yükümlülüğünü ihlal eden okul yönetiminin de soruşturmaya dahil edilmesi, cezasız bırakılmaması sağlanmalıdır.
* Cinsel şiddete maruz kalan öğrencilerin erişebileceği psikolojik destek programları sağlanmalıdır.
* Benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için okul içerisinde etkili başvuru/şikayet mekanizması kurulmalı, bu mekanizma tüm okullarda yaygınlaştırılmalıdır.
* Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi olarak, okulda yaşanan süreci izleyeceğimizi ve Eylül ve Eylül gibi bu ihlallerle karşılaşan ve bu ihlallerden etkilenen tüm Kadriye Moroğlu Lisesi öğrencilerinin yanında olacağımızı bildiririz.”


Öğrenciler de dün dersleri boykot ederek, “Sessiz kalmayacağız” demişti.



İlgili haberler
Lisede istismarın üzeri mi örtüldü?

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesinde kız öğrenciler okul çalışanının tacizine uğradı, duruma müdüre...

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi tacize karşı aya...

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesinde yaşanan tacize karşı ses çıkaran öğrencilerin tepkisi kazanımla...

Lise öğrencilerinden tacize karşı boykot: #TacizVa...

Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri, #TacizVarSesÇıkar kampanyası başlattı. Dersleri boykot e...