SES’ten İl Sağlık Müdürlüğünün ‘edep, adap’ ayarına tepki
İl Sağlık Müdürlüğü’nün kılık kıyafet düzenlemesine tepki gösteren SES Aksaray Şubesi Kadın Meclisi, hastanelerde derinden hissedilen cinsiyetçi tutumlara bir yenisinin eklendiğini söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi Kadın Meclisi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hastanelerde uygulanmak üzere yapılan kılık kıyafet düzenlemesine tepki göstermek amacıyla şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “Sağlıkta cinsiyetçi tutumlarınızdan vazgeçin. Edep, adap, inanca göre değil işin niteliğine göre forma” pankartı asıldı. SES Aksaray Şube Sekreteri Emine Atar basın açıklamasını gerçekleştirdi. Atar, İstanbul Sağlık Müdürlüğünün 31 Aralık 2019 tarihinde yolladığı kılık kıyafet genelgesinde yer alan "edep, adap ve inanca uygun" ibaresi sağlık çalışanlarını, özellikle kadınları hedef aldığını vurguladı.

BU İFADE CİNSİYETÇİ TUTUMUN İŞYERİMİZE YANSIMASIDIR
“Bu biz kadınlar için kabul edilemez bir ifadedir” diyen Atar, “Bu ifade zaten derinleşen cinsiyetçi tutumun işyerimize yansımasını daha da arttıracak çalışma ortamındaki iş barışını bozacaktır. Kaldı ki biz sağlık çalışanları olarak hastaya yapacağımız hiçbir uygulamayı, tedaviyi, bakımı inancımıza uygun değil, bilimsel evrensel kurallara göre yaparız. Sağlık bakımında standart bilimle, bilgiyle sağlanır. Tek tipleşen formalarla değil! Bizler sözlü fiziksel şiddete uğrayıp yasalar karşısında güvence altına alınmamış sağlıkçılarız” diye konuştu.
Atar son olarak şunları söyledi: “Gün geçtikçe artan kötü çalışma ve yaşam koşullarımıza rağmen her zaman mesleki sorumluluğunu yerine getiren, insanlık onuruna yakışır bir şekilde çalışan sağlıkçılar olarak hiç kimsenin edep ve ahlak anlayışına ihtiyacımız yok.
Önce eğitimde başlayan şimdi de sağlık alanına bulaştırılmaya çalışılan, gerici, laiklikten uzak ve sürekli kadın bedeni üzerinden yapılan politikalara kadınların elbette cevabı olacak. Kadınlara hayatlarına sahip çıkmakta, bedenleri üzerinden yapılacak her türlü kirli politikaya karşı durmaktan vazgeçmeyecekler. Kadınlar her yerde hayatın her alanında sağlıkta da.”

İlgili haberler
Sağlık Bakanlığı, kurumlara ‘Personelin için kreş...

Sağlık Bakanlığı, sağlık kuruluşlarında kreş açılması ile ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine bir yazı g...

Genelge yeterli değil; sağlıkçılar 7/24 açık, ücre...

Sağlık Bakanlığı tüm sağlık kuruluşlarına “kreş açılsın” dedi ama görülüyor ki genelge yayımlamak ye...

Sağlık Bakanlığından personel kıyafetine 'edep-ada...

İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü, sağlık kurumlarına gönderdiği yazıda sağlık çalışanlarının kı...