Sultangazi Kadın Dayanışması: Katledilen kadınlar isyanımızdır
Sultangazi Kadın Dayanışması, 22 Kasım’da Mehmet Kaya tarafından katledilen Şadumane Kaya ve Naciye Aleyna Dayıoğlu için katledildikleri 1395. Sokak’ta eylem yaptı.

Eylemde, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Yasta değil isyandayız”, “Pınar, Şadumane, Aleyna isyanımızdır” dövizleri taşındı.

Açıklamayı okuyan Çayan Sarıkaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ne sayılı günler kala mahallelerinde üç kadının katledildiğini hatırlattı. Pınar Bektaş’ın Tuncay Sağ tarafından planlı bir şekilde katledilmesi sonrası Şadumane Temuçin Kaya ve Aleyna Dayıoğlu’nun tarafından katledildiğini ifade eden Sarıkaş, ülkede her gün en az bir kadının katledildiğini vurguladı.

Şiddet gören kadınların yetkililere yaptığı başvuruların dikkate alınmadığına dikkat çeken Sarıkaş, kadınların karakollardan “aile içi mesele, hallolur, sen de fazla abartıyorsun” denilerek geri gönderildiğini söyledi.

AKP-MHP iktidarının kadına yönelik her türlü şiddetin sorumlusu olduğunu belirten Sarıkaş, 2023 yılında şimdiye kadar 350 kadının katledildiğini söyledi.

Çok sayıda kadının uzaklaştırma kararlarına rağmen katledildiğini ifade eden Sarıkaş, koruyucu, önleyici tedbirlerin yetersiz kaldığını, faillerin ödüllendirildiğini vurguladı.

Sarıkaş, şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden ve 6284 sayılı Yasa’ya göz dikenlerden gerekli önlemleri almayan ve yasaları etkin uygulamayan yetkililerden, iyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulayan yargıdan güç alan erkek egemen yapı bu şiddeti normalleştiriyor, münferitleştiriyor. İktidar kadın düşmanlığı üzerinden geliştirdiği özel savaş politikaları ile kadın bedeni, kadın emeği ve kadın kazanımlarının yok etmek için tüm mekanizmaları devreye sokarak her yol ve yöntemi deniyor.”

İktidarın aile politikalarıyla kadını aile içine hapsederek rıza kazanmaya çalıştığını, kadınların örgütlülüğünü engellemek istediğini belirten Sarıkaş, şu ifadeleri kullandı: “İçinde sömürünün, istismarın, şiddetin olduğu hiçbir aile kutsal değil, olmayacak da. Biz kadınlar, kız kardeşlerimizle birlikte boşanmanın önlenmesine, nafaka hakkımızın gasbedilmesine, ‘3 çocuk doğur, makbul kadın ol’ dayatmalarına karşı bugüne kadar direndik, bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Ardından Pınar Bektaş’ın evine yürümek isteyen kadınlar polis tarafından engellendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sultangazi Kadın Dayanışması: 'Bir kız kardeşimizi...

Sultangazi Kadın Dayanışması "Mahallemizde yaşayan anne ve kızı vahşice katledildi. Katliamlara sess...

Sultangazi Kadın Dayanışması: Haklarımıza ve kazan...

25 Kasım dolayısıyla yürüyüş yapmak isyene Sultangazi Kadın Dayanışması polisin engeliyle karşılaşır...

Sultangazi Kadın Dayanışması 25 Kasım eylemi: Hakl...

Sultangazi Kadın Dayanışması 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ne giderken ‘Haklar...