Technomix işçileri greve çıktı: Haklarımızı istiyoruz
Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Technomix fabrikasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler bugün greve çıktı.

Bursa’da kurulu bulunan ve yüzde 98 oranında kadın işçilerin çalıştığı Technomix fabrikasında işçiler bugün greve çıktı.

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Technomix fabrikasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler bugün greve çıktı.

Sabah erken saatlerde fabrika önünde bir araya gelen işçiler fabrika girişine, “Bu işyerinde grev var” pankartı asarak grev sürecini başlattı. Türk Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalarda çalışan işçilerinde destek verdiği eyleme Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri de katıldı.

‘İŞÇİLERİN TALEPLERİNE KULAK VERİN’

Toplu İş Sözleşme sürecinin tıkanması üzerine greve çıktıklarını söyleyen Türk Metal Sendikası Osmangazi Şube Başkanı Mesut Erdem, “Biz hakkımız olanı istiyoruz. Daha iyi şartlarda işçilerin çalışması için bugün greve çıktık. İçeride işverenin baskısı var. Greve çıkılmaması ve sendikadan istifa edilmesi yönünde. Bu tutumda olmak yerine işçilerinin taleplerine kulak versinler” dedi.

Aslı Özay | Fotoğraf: Uğur Ökdemir / Evrensel

5 yıldır çalıştığını ifade eden işçi Aslı Özay, “Final kontrolde ben ve dokuz arkadaşım tamamen apayrı bir odada çalışıyoruz. Mola saatlerimiz farklı kullandığımız servis şirketi farklı, işe başlama ve bitirme saatlerimiz farklı. Mobbinglere maruz kalıyoruz. Sözleşme imzalanmayınca bizler de greve çıktık. Maaşlarımızın düzeltilmesini ve haklarımızın verilmesini istiyoruz” dedi.

‘LAVABOYA GİDERKEN BİLE İZİN İSTİYORUZ’

Fabrikada çalışanların büyük bir çoğunluğunun kadın işçilerden oluştuğunu belirten Özay, “Biz lavaboya giderken bile 5 yaşındaki çocuklar gibi izin istiyoruz. Bu hiç hoş bir durum değil. Sayılarımızın düşük olmaması yönünden baskı var. Kaliteden ödün vermememiz isteniyor ama bunun yanında biz emeğimizin karşılığını alamadığımızı düşünüyoruz. Aldığımız ücretle geçinmek çok zor. Bekarsanız bir tık iyi evli olan insanlara göre ama yine de yetmiyor. Bu hayat pahalılığında çok zor. İçeride çok sıkışık bir ortamda çalışıyoruz. Bu ne kadar verimli olur bilemiyorum” diye sordu.

‘YILLIK İZİN İSTERKEN NEDEN DİYE SORUYORLAR’

Geleceğini göremediğini söyleyen Özay, “Nereye kadar gelebilirim ki. Maddi anlamda yetersiz her şey. Aldığım maaş yaşam standartlarına göre kıyaslarsam yetmiyor bile şu zamlar karşısında. O yüzden bir gelecek düşünmek söz konusu değil. Günü kurtarıyoruz açıkçası. Yaz ayındayız herkesin olduğu gibi benimde bir tatil planım var ama bu şartlardan dolayı gidemiyorum. Ekonomik sebeplerin yanı sıra izinler konusunda da sorun yaşıyoruz. Aynı anda izin alamıyoruz. İzin alırken hep neden sorusu soruluyor bizlere. Yıllık izin kullanmak işçinin en doğal hakkı ama ben iznimi alırken bile neden sorusu soruluyor” dedi.

Taleplerinin bir an önce sözleşmenin imzalanması olduğunu belirten Özay, iş güvencesi ve haklarının verilmesini istedi.

Fotoğraf: Uğur Ökdemir / Evrensel

İlgili haberler
Atışkan Alçı işçilerinin eşleri: ‘Haklarını alana...

Atışkan Alçı işçilerinin grevi 3 haftayı aşkındır devam ediyor. Grev süresince eşlerini her türlü de...

Sınırların ötesinde sağlıkçılar grevde!

Tüm dünyada pandemiyle birlikte sağlık emekçilerinin iş yükü arttı, çalışma koşulları ağırlaştı anca...

1966: Paşabahçe Grevinin yasak tanımaz kadınları

Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde yeni bir dönem başlatan Paşabahçe grevinde kadınların oyna...

1964: Berec işçisi kadınların 41 gün süren grevi

İşçilerin çoğunun kadın olduğu Berec Pil Fabrikası’nın insanlık dışı çalışma koşullarına grevle yanı...

1963: Kavel Grevi’nin ardındaki kahraman kadınlar

Kavel Grevi işçi sınıfının makine başında çalışanlardan ibaret olmadığını gösterdi. En kritik anlard...

1910: Bursalı ipek işçisi kadınların tarihi grevi

3 Ağustos 1910’da 3 bini aşkın kadın ve kız çocuğu grev çağrısına yanıt verdi. Talepler belliydi: ça...