TEİS: HPV aşısı bir an önce devlet ödemesi kapsamına alınmalı
Ücretsiz olacağı duyurulan ancak hâlâ ödeme kapsamına alınmayan HPV aşısıyla ilgili TEİS'ten Nurten Saydan "HPV aşısı ödeme kapsamına alınarak, çocukluk çağı aşılarına eklenmesi gerek" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2022 kasım ayında rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının ücretsiz olacağı vaadinin ardından 1 yıldan fazla zaman geçti. Fakat aşı ücretsiz olacağı yerde zamlandı.

1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “HPV aşılarının bir an önce ödeme kapsamına alınarak, çocukluk çağı aşılarına eklenmesi gerekiyor” dedi.

HPV AŞISI ÖDEME KAPSAMINA ALINMALI

“Dünya Sağlık Örgütü HPV aşıları için en uygun yaşın 10-13 aralığı olduğunu söylüyor” diyen Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri ve her yıl dünyada 500 binden fazla kadının ölümüne sebep oluyor”

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün açıklamasına göre ise Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra 3’üncü sıklıkta görülürken, ülkemizde 10’uncu sırada.

“HPV AŞISI KANSERE KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEMLERDEN BİRİ”

Uluslararası verilere göre 2018 yılında ülkemizde yaklaşık 2 bin 500 kadına serviks kanseri tanısı koyulduğunu belirten Saydan “Yaklaşık 1250 kadının sadece bu kanserden öldüğü biliniyor. Dünyada iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölüyor” diye vurguladı.

Saydan aşının koruyuculuğununun önemini belirtip, “Rahim ağzı kanseri aşısı olan tek kanser türü olduğu için bu hastalıktan korunmak için mutlaka aşılanmalı. HPV aşısı kansere karşı en etkili mücadele yöntemlerinden biridir” diye ifade etti.

HPV aşısının koruyuculuk oranının yüzde 99.7 olduğunun altını çizen Saydan, “Bu aşı 9-13 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklarına yapılması durumunda yüzde yüze yakın koruyuculuk sağlıyor. İleri yaşlarda yapılan aşının koruyuculuğu düşüyor. Bu yüzden HPV aşısı ülkemizde de çocuklara 9-13 yaş aralığında yapılmalıdır” diye belirtti.

ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA HPV AŞISI DA EKLENMELİ

Aşının birçok ülkede ücretsiz bir şekilde uygulandığının altını çizen Saydan, “Erken yaşta uygulanan HPV aşısı, virüsün vücudun çeşitli bölgelerinde yaşam boyu oluşturabileceği birçok kansere karşı koruyor. Çocukluk çağı aşılarına bunun da eklenmesi gerekiyor” diye uyarıda bulundu.

Saydan, halk sağlığı açısından çok önemli olan HPV aşısının ülkemizde de bir an önce ödeme kapsamına alınarak aşılamanın başlanmasına ve gelecek nesiller için çocuklara öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım

İlgili haberler
Bilirkişi raporu: ‘HPV aşısı tıbben gerekli’

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin HPV aşısının ulusal bağışlama programına alınması için açtığı...

İstanbul Tabip Odası: HPV aşısı ulusal aşı takvimi...

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, HPV aşısının ulu...

HPV aşısı ücretsiz olmadığında neler mi yaşıyoruz?

Yanlış bilgi, ücretli olması, testlerin anonim yapılmaması kadınların HPV aşısı olmasının da önüne g...