Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği: Bütçe ÇEDES'e değil beslenmeye ayrılsın
Ankara Mamak'ta Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğin her çocuğa ayrımsız olarak verilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyamız için EMEP Milletvekili Sevda Karaca'nın da katılımıyla bir basın açıklaması yaptı.
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Elif Sancı açıklamada geçtiğimiz sene Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla başlayan bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek kampanyasının yüz binlerce kadın tarafından sahiplendiği, toplanan binlerce imza ile kazanım elde edildiğini vurguladı. Anasınıflarında kazanılan bir öğün ücretsiz yemeğin bu dönem verilmediğini söyleyen Sancı, "Ortaokul ve liselerde ÇEDES uygulaması ile imamlar, vaizlerin atanmasına ayrılan bütçenin parası, çocuklarımızın beslenmesine konacak sütten kesilmiştir.

Çocuklarımız okullara aç gidiyor! 3 okuldaki tüm velilerin sesi olarak diyoruz ki tüm okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmelidir. Okullarda imam değil bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek istiyoruz" diye konuştu.

Okul öncesinden liselere kadar tüm öğrencilerin bir öğün ücretsiz ve sağlıklı beslenmesinin bir sosyal yardım değil hak olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Okullarda, iş yerlerinde mahallelerde, komşuna bu kampanyayı anlat! Bu kampanya evde her gün beslenmeye ne koyacağını düşünen kadınlar ve çocuklar için!" denildi.

Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca, "Yüz binlerce insanın imza verdiği, eylemlerle, imza kampanyalarıyla, etkinliklerle, toplantılarla, buluşmalarla yürüttüğümüz bu kampanyamızda  Milli Eğitim Bakanlığına ve tüm AKP iktidarına şu soruyu sorduk: Asgari ücretin açlık sınırında olduğu bir memlekette, bir tek çocuğa günde bir öğün sağlamak için emekçilerin cebinden en az 5 bin lira çıkması gereken bir memlekette kalkıp bize sosyal medya hesaplarınızdan 'Çocuklar günde 3 ana öğün, 2 ara öğün yemeli, gelişmeleri için bu lazım' diyorsunuz. Hiç utanmadan aynı tweeti attığınız gün, okul öncesi gruplarında dişlerimizle tırnaklarımızla kazandığımız hakkı gasbediyorsunuz. Utanmıyor musunuz çocukları aç bırakmaya?" diye konuştu.

Karaca, artan yoksullukla eğitimden kopuşların artacağına dikkat çekerken "Eğitimi her aşamasında paralı hale getirdiniz. Çocuklara bir öğün yemeği bile tasarruf genelgesi altında çok görüyorsunuz. Sizin tasarruf genelgelerinizin ranta, kur korumalı mevduatlara, patronlara geçerli olmadığını biliyoruz. Sizin tasarrufunuzun hesabını neden hep yoksul halk çekiyor?" diye sordu.


‘BU KAMPANYA GEÇİNEMEYEN KADIN-ERKEK TÜM EMEKÇİLERİN KAMPANYASI’

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin kampanya kapsamında MEB'e açtığı davadan bahseden Karaca, "Bu dernek aracılığıyla ülkenin dört bir tarafında bir öğün ücretsiz yemeğin hak olduğunu söyleyen kadınlar adına Milli Eğitim Bakanlığına dava açtık. Çocuklara bir öğün ücretsiz yemek sağlamak görevinizdir, bu görevi yerine getirmediğiniz için suçlusunuz dedik" ifadelerini kullandı. "Bize bir beyanat gönderdiler ve 'Biz okul öncesine ücretsiz yemek veriyoruz' dediler. Bugün yeni eğitim öğretim yılı başlarken gizli saklı hesaplarla sadece deprem bölgesindeki çocuklara ücretsiz yemek vereceğiz diyerek bu hakkı gasbettiler" diyen Karaca, "Okullarda ayrımsız her çocuğa bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlanana kadar biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Karaca, "Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek her çocuğun hakkı" kampanyasının geçinemeyen, barınamayan, çocuğunu besleyemeyen, ayağına ayakkabı alamayan, yarınından şüphe duyan kadın-erkek tüm emekçilerin kampanyasıdır" diyerek bu talebi büyütme çağrısı yaptı.

VELİLER DE KONUŞTU: PEYNİR BİLE ALAMIYORUZ!
Tuzluçayır Kadınları Derneği Üyesi üç çocuk annesi bir veli de basın açıklamasında söz aldı. Veli, "Bugün okullar açıldı, beslenme çantasına ne dolduracağımı bilemedim. Asgari ücretle geçinemiyoruz, iki haftadır çocuklarıma peynir alamıyorum. Beslenme her çocuğun hakkıdır. Tüm çocukların sağlıklı beslenmesi lazım. Sesimizi duyurmak istiyoruz" diye konuştu.
Bir başka veli de söz aldı, kiracı olduğunu ve ev sahibi tarafından evden çıkartıldığını söyleyen kadın, "7 buçuk lira maaş alıyorum, annemden emekli maaşı alıyorum. Ev bulamıyorum, 12-13 binden aşağı ev kirası yok. Torunumla birlikte ne yapacağım? Asgari ücreti geçiyor bu kiralar. Ben bir tane torunuma bakamıyorum, beslenme koyamıyorum. Sesimizi duyun artık! Marketlere gidemez olduk. Kuru ekmekleri ıslatıp yedirmeye başladık çocuklarımıza. Yumurta, peynir lüks oldu. Kışlık yiyecek yapamadım bu sene" diye konuştu.  Son olarak dernek üyelerinden söz alan başka bir kadın, beslenmenin yanında ücretsiz su da talep ettiğini ifade etti.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
DİSK/Gıda-İş: Okullarda 1 öğün ücretsiz yemek her...

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak sağlıklı ve doyurucu beslenmenin her çocuğun hakkı olduğunu...

Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...

Beslenme çantasında çoğunlukla poğaça bazen tost

Karlıktepe Ekmek ve Gül Grubu, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle imz...