Urfa'da istismarcı muhtar yeniden seçildi
Urfa'da 14 yaşındaki Z.K.'ye cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıkan ve yargılandığı davada ev hapsi verilen muhtar Nihat Yıldırım, seçimlerde yeniden muhtar seçildi.

Urfa'nın Haliliye ilçesine bağlı Mağaracık Mahallesi muhtarı iken hakkında “çocuğa yönelik cinsel taciz”den dava açılan ve ev hapsi verilen Nihat Yıldırım (69), 31 Mart seçimlerinde bir kez daha muhtar seçildi. Yıldırım'ın 14 yaşındaki Z.K.’ye yönelik cinsel tacizi 2021 yılında başlayıp iki yıl boyunca devam etti. Taciz olayı, mağdur Z.K.’nin, istismara tanık olan arkadaşı Z.S. ile birlikte 25 Ekim 2023 tarihinde Çocuk Şube Müdürlüğü’ne giderek, olayı anlatmasıyla ortaya çıktı. Tutulan tutanakta iki yıl boyunca Nihat Yıldırım tarafından cinsel tacize maruz bırakıldığını söyleyen Z.K., istismarın detaylarını anlattı. İfadeler üzerine Yıldırım hakkında “çocuğun cinsel istismarı” suçundan soruşturma başlatıldı.

Çocuk İzlem Merkezi’nde ifadesi alınan çocuk, “Nihat beni çağırıyordu, annem ise ‘git’ diyordu” dedi. Çocuğun ifadesi üzerine gözaltına alınan fail ve çocuğun annesi adliyeye sevk edildi. Savcılık, şüphelileri tutuklama talebiyle Urfa 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Hakimlik tutuklanma talebi ile sevk edilen şüphelileri, adli kontrol şartı ile serbest bıraktı. Kararın ardından mağdur Z.K., ailesine teslim edildi. Ancak olayın sanal medyada gündem olması ile 31 Ekim’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuğu aileden alarak Çocuk Esirgeme Yurdu’na yerleştirdi. Bakanlık dosyaya müdahil oldu.

27 Şubat'ta Urfa 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci duruşmada mağdur Z.K. ve yaşadıklarına şahitlik eden Z.S. isimli çocuk ifadelerini geri çekti. Mahkeme heyeti, anne Z.K.'ye uygulanan adli kontrol cezası ile fail Yıldırım'a uygulanan "konutu terk etmeme" ve diğer adli kontrol şartlarının devamına karar verip duruşmayı erteledi.

PSİKOLOG ÇETİNER: BAŞKA MAĞDUR ÇOCUKLAR DA VAR

Çocukların gördükleri baskı üzerine ifadelerini geri çektiklerini belirten Psikolog Emine Gizem Çetiner, olay ardından fail Yıldırım'ın yine istismarda bulunduğu pek çok çocuk ve kadının kendisine ulaştığını ifade etti. Cinsel taciz faili Yıldırım hakkında yaptığı sanal medya paylaşımın ardından ifadeye çağrılan Çetiner, “Bu kişiye ev hapsi verilmişti ama kişi elini kolunu sallaya sallaya her yerde dolaşıyor” dedi.

'TEHDİT EDİLDİM'

Sanal medya hesaplarından tehditler aldığını belirten Çetiner, “En son da 5 gün önce karakoldan aradılar Nihat avukatları aracılığıyla beni savcılığa vermiş. Suçum tacizde bulunan bir insanı ifşa etmem. Bu suçsa bu suçu tekrardan işleyebilirim. 14 yaşındaki kız çocuğu inatla ve kararlılıkla kendisine yapılan bu kötülüğü haykırmış ve şikayet etmiş. Bunun sonucunda o kişi serbest bırakılıyorsa sessiz kalırsak bu çocuğun sindirilmesine sebep oluruz diye düşündüm. O kişinin ifşa edilmesi belki bir nebze o kız çocuğuna güç verir. Belki bizlerden umut alır ve hayatına küsmez diye düşündüm” ifadelerini kullandı.

YENİDEN MUHTAR SEÇİLMESİNE TEPKİ

Yüz kızartıcı bir suçtan yargılanan bir ismin yeniden muhtar seçilmesinin infial yaratacak bir durum olduğunu belirten Çetiner, fail Yıldırım’ın ailesinin gücüne güvendiğini ve bu durumun yaşananlarda etkili olduğunu söyledi.

Çocuğun şikayetini geri çekmesinin yalnız bırakılmasından kaynaklı olduğunu vurgulayan Çetiner, şunları söyledi: “Yüz kızartıcı bir suçla yargılanan birini tekrardan seçmek en hafif tabirle aymazlıktır. Bunun bir sebebi de kişinin orada çok güçlü olması. Aşiret gücünün olduğunu herkes biliyor. Bu insanı yeniden seçmek, yüz kızartıcı suçla yargılanan kişinin bizi temsil ettiğini, aynamız olduğunu kabul etmektir. Ancak ben Urfa halkının burada bir baskı ile karşı karşıya kaldığını düşünüyorum. Seçim döneminde bunları çok iyi gördük. Bize ‘kol kırılır yen içinde kalır’ diyerek susmamız nasihat ediliyor. Ama biz buna karşı burada kadınlar ‘hayır ben kendi hakkımı, başka kız kardeşlerimin hakkını savunacağım’ diyoruz. Biz burada sesimizi çıkardığımız zaman sadece iktidar erki değil, aile, toplum da sesimizi kısmaya çalışıyor. Bu noktada batıdaki sivil toplum örgütlerinin destekleri gerekiyor.”

Kaynak: MA / Ceylan Şahinli
Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Dini vakıfta çocuk istismarı: Sanıktan çocuğa ‘Sak...

İstanbul’daki İşrak Vakfı müdürü, 14 yaşındaki bir çocuğa istismar suçundan tutuklandı. Güvenlik kam...

DOSYA | Çocuk istismarı politiktir! Karanlık ağlar...

Çocuk istismarını daima gündemde tutmak, sorunu doğru tarif etmek, anlamak ve anlatmak gerekiyor. So...

Çocuk istismarında acı tablo: Bu olayları unutma!

Son 20 yılda kamuoyunun gündemine onlarca istismar vakası girdi. Yeterli önlemler alınmış olsaydı, e...