Yoksulluğa Feminist İsyan Farplas direnişine dayanışma ziyaretinde bulundu
Farplas direnişini ziyaret eden Yoksulluğa Feminst İsyan Kampanya Grubu’ndan kadınlar, direnişte olan işçileri yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Yoksulluğa Feminist İsyan Kampanya Grubu, günlerdir direnişte olan Farplas işçileri ile dayanışma amacıyla fabrika önünde bir araya geldi. Çok sayıda feminist kadının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy’un da katıldığı eylemde, “Yoksulluğa feminist isyanla Farplas işçilerinin yanındayız” ve “Atılan işçiler geri alınsın” pankartları açıldı.

‘DİRENİŞ BÜTÜN İŞÇİLERE UMUT OLDU’

İlk olarak konuşan Selin Top, direnişin bütün işçilere umut olduğunu belirterek, “Bizler bu ekonomik kriz içinde yaşadıklarımızı değerlendirirken bütün mücadelelerin nasıl da bir arada olması gerektiğine inanıyorduk. Ve sizin bu direnişiniz bizim de direnişimiz, bu sözü her yere taşımaya çalışıyoruz” dedi.

‘SARI SENDİKAYI KABUL ETMEYİN’

Top, Farplas’ta çalışan mühendislere seslenerek, Farplas yönetiminin mühendislere dayattığı Türk Metal Sendikasını kabul etmemeleri gerektiğini vurguladı. Top, “Bizlerin istedikleri sendikada örgütlenme özgürlüğümüz var. Bizlerin insanca bir yaşam için mücadele etme hakkımız var ve sadece bunu talep ettiğiniz için bu fabrikaya polis sokuldu, gözaltına alındınız, darp edildiniz. İçeridekiler sizin emeğiniz üzerinden milyonlar kazanıyor. Ancak size verecekleri zamdansa bir sarı sendika koyup Birleşik Metal-İş’i engelleyip kendi istedikleri yönden burayı şekillendirmeye çalışıyorlar. Ama Farplas işçileri çok iyi bir cevap verdi” şeklinde konuştu.

‘FARPLAS’IN İKİYÜZLÜLÜĞÜ’

Kadınların ön saflarda mücadele ettiğini ve direnişin daha fazla anlamlaştığını söyleyen Top şöyle devam etti: “Kadınların sadece bir zam için sokağa çıkmıyor, eşit işe eşit ücret için de sokağa çıkıyor. Çünkü biz aynı işi yapsak da aynı ücreti vermiyorlar. Farplas, her yerde biz kadın dostuyuz diye reklam yapıyor. Çalışanlarınızın yüzde ellisi kadın diye oynuyor ve bunu kendine bir PR olarak kullanıyor. Ama biz biliyoruz ki kadın çalışanların fazla çalıştırılmasının amacı ucuz iş gücü olmamız. Bize daha az zam yapıyorlar ve bu kadar kadın dostu olduğunu söyleyen bir yerde ne bir kreş ne de kadınlara karşı uygulanan şiddet, taciz ve mobbing uygulandığında karşısında duracak bir mekanizma var.”

Top, kadınların sadece sendika, ücret zammı için direnmediğini hayatta kalabilmek için direndiklerini belirterek, direnişte olan işçiler ile dayanışma içinde olduklarını ve direnişi yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Kadınlar, konuşmanın ardından zılgıtlar ile halaylar çekti.

Haber-Fotoğraf: Jinnews


İlgili haberler
Kadın dostu postunda emekçi kadın düşmanlığının şa...

Farplas Yönetim Kurulu Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter ‘kadının iş dünyasında güçlenmesine destek ve...

Patronu ‘Yılın Meleği’ seçilen Farplas kadınlar iç...

Direnişteki kadın işçilerle, hangi insanlık dışı çalışma koşullarına karşı direnişe geçtiklerini, ha...

'Kadınlara değer verdiğini' söyleyen Farplas'ın, k...

Mikrofonumuzu kadınların deyimiyle '60 yıllık fabrikaya sendikayı sokacak öncüler'den dinliyoruz...