Haklı fesihten önce yazılı başvuru da yarar olabilir
İşyerinde haksız ve kötü muamele gören, hakarete ya da mobbinge uğrayan işçinin haklı fesihten önce yazılı olarak başvuru yapması ispatta kolaylık sağlayabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. 3 yıldır kurumsal bir kozmetik firmasında çalışıyorum. İşe satış danışmanı olarak başladım. Son 6 aydır kendi isteğim ile geçtiğim aynı firmanın farklı bir bölümünde işime devam etmekteyim. Şu anki bölümümün mağaza müdürü şahsıma hakaret ediyor, 3. kişilerin yanında rencide ediyor ve kötü davranışlarda bulunuyor. Bu nedenle iş yerimde huzursuz ve mutsuz çalışıyorum. Bu durumu yöneticilerime bildirerek mağaza değişikliği ya da görev değişikliği ile başka mağazaya geçme talebinde bulundum. Birkaç hafta önce bir personeli başka mağazaya çektiler fakat benim talebime “kural gereği alan değişikliği yasaklandı o yüzden ya bu mağazada devam et ya da istifa et” dediler. Benim çalışmaya ihtiyacım var diye çıkmıyorum işten, bu nedenle mağaza değişikliği yapıp işime devam etmek istedim fakat reddettiler. 3 yıllık tazminatımı çöpe atmak istemiyorum sonuçta mecbur bırakılıyorum istifa etmeye. Ne gibi bir yol izlemem konusunda yardımcı olmanızı rica ederim. Saygılarımla.

Okurumuz çalıştığı mağazanın müdürü tarafından kötü muamele ve hakarete uğruyor ve istifaya zorlanıyor. Okurumuzun verdiği bilgiye göre bu durum bir süredir ve sistematik biçimde devam ediyor.

Okurumuzun içinde bulunduğu duruma mobbing denilebilir. Mobbing ve mobbingin ispatı ile ilgili detaylı bilgilere BURAYA TIKLAYARAK ulaşmak mümkün:

Okurumuz doğru bir adım atarak durumu işverene bildirmiş, gerekli önlemlerin alınmasını ve mağaza değişikliği yapılmasını istemiş. Ancak işveren bu durumu dikkate almamış ve okurumuzun talebini reddetmiş.

Okurumuz istifa ettiği takdirde kıdem tazminatı alamayacak, işsizlik ödeneğinden de yararlanamayacak. Ancak okurumuzun bu şekilde çalışmaya devam etmesi de olanaklı değil.

Peki okurumuz ne yapmalı?

Okurumuz mobbing ve hakaret nedeniyle İş Yasası’nın 24. maddesinden kaynaklanan haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir; kıdem tazminatını talep edebilir, ayrıca mobbing nedeniyle tazminat isteyebilir ve işsizlik ödeneğinden de yararlanabilir.

Altını çiziyorum bu bir istifa değil. Bu haklı fesih! İkisinde de işçi işten ayrılıyor ama istifada işçi birçok haktan mahrum kalırken; haklı fesihte işçi birçok hakkını alabiliyor.

Ancak bu durumda olayın mahkemeye intikal etmesi halinde okurumuzun mobbinge uğradığını ispat etmesi gerekecek. Ancak Yargıtay kararları gereği okurumuzun şüpheden uzak kesin deliller sunması gerekmiyor. Yargıtay işçinin mobbinge ilişkin kuşku uyandıracak olguları sunmasını yeterli sayıyor.

Dolayısıyla okurumuzun haklı fesih yoluna gitmeden önce olası bir mahkeme sürecini de göz önünde bulundurarak ispatı kolaylaştırabilecek önlemler almasına yarar var.

Bu çerçevede okurumuz:

1) Çalıştığı firmaya yazılı bir dilekçe ile başvurabilir. Mobbinge uğradığını anlatarak, yeniden mağaza değişikliği talep edebilir. Okurumuzun dilekçesinde maruz kaldığı tüm davranışları, sözleri detayları ile sıralamasında yarar var. Okurumuz bu dilekçeyi imzalayıp elden vermekle yetinmemeli. Mümkünse ayrıca elektronik posta ya da noter kanalıyla da göndermeli ki, yarın bir gün bu dilekçeyi firmaya verdiğini ispatlayabilsin. Firma “bize böyle bir dilekçe gelmedi” diyemesin.

2) Okurumuz bir yandan da bir mobbing günlüğü tutarak, mağaza müdürünün ilgili davranış ve sözlerinin kaydını tutabilir. Bu mobbing günlüğü de ilerleyen aşamada mahkemeye sunulabilecek yazılı bir delil olacaktır.

3) Okurumuz güvendiği eski ve yeni çalışma arkadaşlarından ya da müşterilerden kendisine tanıklık yapmalarını isteyebilir.

4) Okurumuz hastaneye sevk alarak, yaşadığı tüm sorunları bir psikiyatr ile paylaşabilir. Yaşadığı sürecin okurumuzun sağlığı üzerindeki etkilerinin doktor raporu ile belgelenmesi de iyi bir delil olabilir.

Sonuç olarak okurumuz kesinlikle istifa etmemelidir. Okurumuz, firmaya yazılı bir dilekçe ile başvurduktan sonra firma mobbingin önüne geçmiyor ve/veya okurumuzun görev yerini değiştirmiyorsa, okurumuz gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanarak işten ayrılabilir ve yasal haklarını talep edebilir.

Bu yasal haklar ödenmediği takdirde okurumuz önce arabulucuya başvurabilir; anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla haklarını talep edebilir. Okurumuzun bu süreçte bir avukat ile görüşerek yasal destek almasında da ayrıcayarar var.

İlgili haberler
Mobbinge uğrayan hamile işçi haklı fesih yapabilir

Hamilelikte mobbinge uğrayan kadın işçi haklı fesih yapabilir. İşçi, işten çıkarmaya karşı önlem de...

Ceza amaçlı görev değişikliği mobbingdir!

Kısmi süreli çalışmaya geçmek isteyen kadın işçiyi istifaya zorlamak için yapılan bölüm değişikliği...

Mobbing kadın işçilere hayatı dar ediyor

Çeşitli işkollarında çalışan kadınlar, işyerlerinde karşılaştıkları mobbingi ve bunun hayatlarını na...

Haklı fesihte 6 iş gününe dikkat!

Belli durumlarda haklı fesih hakkı ancak ve ancak 6 iş günlük hak düşürücü süre içinde kullanılabili...

Haklı fesih, cezai şartı ortadan kaldırır

İş sözleşmesinde ‘cezai şart’ olan işçi haklı nedenle derhal fesih yoluyla cezai şarttan kurtulabili...

Haklı fesihten önce yazılı başvuru da yarar olabil...

İşyerinde haksız ve kötü muamele gören, hakarete ya da mobbinge uğrayan işçinin haklı fesihten önce...