Kısmi süreli işçi borçlanırsa işsizlik ödeneği alabilir
Kısmi süreli çalışan işçi eksik günlerini isteğe bağlı sigortalılık ile tamamlarsa, işsizlik ödeneği için aranan son 120 gün koşulunu sağlayıp, işsizlik ödeneğine hak kazanabilir.
Okurumuzun Sorusu:

Merhaba. 8 yıldır bir şirkette çalışmaktayım. Son 9 aydır çocuktan dolayı kısmi süreli çalışıyorum. İşyeri ile yollarımızı ayırdığımızda işsizlik maaşı alabilir miyim? Son 4 ay 20 gün üzerinden SSK yatmaktadır. Son 120 gün koşuluna uymamaktayım. Bilgi verebilir misiniz? Çok teşekkür ederim.

Önce prim koşulu meselesine bir bakalım. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için işçinin son 3 yıl içinde en az 600 gün priminin olması ve son 120 gün sigorta priminin (bazı istisnalar dışında) eksiksiz yatmış olması gerekmektedir.

Okurumuz analık izninden sonra kısmi süreli çalışmaya geçtiği için okurumuzun sigorta primi 30 değil 20 gün üzerinden yatmaktadır. Dolayısıyla iş sözleşmesi sona erdiğinde okurumuzun son 120 günde, 120 değil 80 gün primi olacaktır.

Bu sorunu aşmanın bir yolu var. Daha önceki bir yanıtımızda bunu belirtmiştik: "Kısmi süreli çalışanlar işsizlik ödeneği nasıl alır?"

Kısmi süreli çalışanlar, isteğe bağlı sigortalılık yaptırıp her ay eksik prim günlerini tamamlarlarsa, 120 gün engelini aşabilir. Bu durumda okurumuzun her ay eksik 10 günü için (işsizlik sigortası primi de dâhil olmak üzere) yüzde 35 oranında prim ödemesi gerekmektedir. Okurumuz en düşük tutar, yani asgari ücret üzerinden prim ödemeyi tercih ederse her ay yaklaşık 302 TL ödeyecektir.

Okurumuz bu şekilde eksik günlerini tamamlaya başladıktan sonra, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten geriye doğru 120 gün içinde eksik primi yoksa “son 120 gün koşulunu” karşılamış olacaktır. Yani en az 4 ay eksik günlerini tamamlamış olması gerekmektedir.

Ancak bir konunun daha altını çizmek gerekiyor. Prim koşulu tek koşul değil. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için iş sözleşmesinin nasıl sona erdiğine de bakılıyor. İşçinin kendi isteği dışında işsiz kalması gerekiyor. Yani ya okurumuzun İş Yasası madde 24 uyarınca haklı fesih yapmış olması ya da okurumuzun işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor (işverenin İş Yasası madde 25/2 uyarınca yaptığı haklı fesih halleri hariç).

Son olarak çağrımızı bir kez daha yenileyelim. Kısmi süreli çalışan işçilere yönelik bu haksızlığın ortadan kaldırılması ve yasa değişikliğine gidilerek kısmi süreli çalışanlara -eksik günlerini tamamlamasalar bile- işsizlik ödeneği alma hakkı tanınması gerekiyor.

İlgili haberler
Kısmi süreli çalışmaya nasıl geçilir?

Analık izni sonrasında çocuk ilköğretim çağına gelene kadar kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kul...

Kısmi süreli çalışanlar da süt izni kullanır

Kısmi süreli çalışan ya da doğumdan sonra kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçilerin de emzirme (s...

Kısmi süreli çalışmada saatleri işveren belirler

Analık izinlerinin ardından kısmi süreli çalışmaya geçmek isteyen işçi, hangi gün ve saatlerde çalış...