Okulu donduran çocuk için AGİ farkı ödenmez
18 yaşını doldurmuş, 25 yaşını doldurmamış çocuklardan eğitimde olanlar için asgari geçim indirimi farkı alınır. Okulu donduran çocuk üzerinden AGİ’den yararlanılamaz.

Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Yüksekokulu kazanan çocuğum kaydını dondurdu. Okula gitmiyor. Ben çalışan olarak AGİ’den faydalanabilir miyim yoksa çocuğum 18 yaşını doldurmuş kapsamındadır?

Önce küçük bir not düşelim. Tüm işçiler asgari geçim indiriminden faydalanır. Eşin ve çocukların durumu sadece asgari geçim indirimi (AGİ) tutarını belirler.

Örneğin evli ve eşi çalışmayan, çocuksuz işçi için 2020 yılı itibariyle AGİ tutarı 264,87 TL’dir. Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu işçi için ise 297,98 TL’dir. Görüldüğü üzere 1 çocuktan kaynaklı olarak arada 33,11 TL’lik bir fark vardır. Ancak her iki işçi de AGİ’den yararlanmaktadır.

Gelir Vergisi Kanunu’nun asgari geçim indirimini düzenleyen 32. maddesine göre:

“İndirimin uygulamasında ‘çocuk’ tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, ‘eş’ tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.”

Yani 18 yaşını doldurmamış tüm çocuklar asgari geçim indirimi hesabında dikkate alınır.

18 yaşını doldurmuş ancak 25 yaşını doldurmamış çocuklardan tahsilde olanlar (eğitimine devam edenler) dikkate alınır.

Okurumuzun çocuğu 18 yaşını doldurmuş. Eğitimine devam etmesi koşuluyla, çocuğu 25 yaşını dolduruncaya kadar okurumuz çocuğundan kaynaklı olarak asgari geçim indirimi farkı alabilir.

Ancak okurumuzun çocuğu kaydını dondurmuş. Yani eğitimine (tahsiline) ara vermiş ve eğitimine devam etmiyor. Dolayısıyla yeniden kayıt yenileyene kadar okurumuz çocuğundan kaynaklı asgari geçim indirimi farkı alamaz. Bununla birlikte okurumuz asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edecektir, yani sadece okurumuzun bu çocuğundan kaynaklanan ilave tutar kesilecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı da bir özelgesinde olarak kaydın devam ettiği sürece çocuğun dikkate alınacağını açıkça belirtmiştir. Daha fazla bilgi için TIKLAYIN.

265 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca okurumuzun, çocuğunun kaydını dondurduğu tarihten itibaren 1 ay içinde “Aile Durumu Bildirimi” formu ile işyerine başvurması ve bu değişikliği bildirmesi gerekir. Aksi takdirde okurumuz mevzuata aykırı biçimde çocuğu için de asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam etmiş olacaktır. Bu durumun tespiti halinde ise haksız yararlanılan tutarın faiziyle iadesi de dahil olmak üzere birçok yaptırım söz konusu olabilecektir.

İlgili haberler
Çocuğun AGİ’sini çocuğa bakan alır

Boşanmış kadın işçi, çocuğun velayeti babada olsa bile, çocuğa kendi bakıyor ve babadan nafaka almıy...

İşçilik alacakları gerçek ücret üzerinden ödenmek...

İşçi ücretinin bir kısmını elden bir kısmını bankadan alıyor olsa dahi, iş sözleşmesinin feshinde iş...

Eski eş nafaka ödüyorsa anne çocuğun AGİ’sini alam...

Eski eş emekli olsa bile nafaka ödüyorsa, kadın çalışan çocuktan kaynaklı asgari geçim indirim farkı...