Yarım çalışma hakkı işverenin onayına bağlı değil
Analık izni sonrası kadın işçi isterse yarım çalışma hakkını kullanabilir. Yarım çalışma hakkı için işverenin onayı gerekmez.

Okurumuzun Sorusu:
Kolay gelsin. Ben hamileyim. 3 çocuğuma doğum yapacağım. Üniversitede güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Yarım gün çalışma hakkımı kurum izin verirse mi kullanacağım? Yani onların inisiyatifine mi kalıyor? Yarım çalıştığımız için yarım maaş alıp, yarısını İş-Kur üzerinden mi alacağız?

Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim; rahat, sağlıklı ve mutlu bir hamilelik süreci dileyelim.

Analık izinleri sonrası kadın işçinin kullanabileceği 3 farklı hak var:

1) 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı: Bu hakkı kullanmak için işverenin onayı gerekmiyor. Sektör kısıtlaması yok. Eşin çalışması şartı yok.

2) 1 doğumda 60, 2 doğumda 120, 3 doğumda 180 gün gün yarım çalışma hakkı: Bu hakkı kullanmak için işverenin onayı gerekmiyor. Sektör kısıtlaması yok. Eşin çalışması şartı yok.

3) Analık izinlerini kullandıktan sonra kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı: Genel kural olarak bu hakkı kullanmak için de işverenin onayı gerekmiyor. Ancak bazı sektör, iş ve vardiya düzelerinde bu hakkı kullanabilmek için işverenin onayı gerekiyor. Ayrıca eşin çalışması şartı da aranıyor. Detaylı bilgiler BURADAKİ yanıtımızda mevcut.

Okurumuz yarım çalışma hakkını kullanmak istiyor. Yukarıda belirttiğimiz üzere bu hakkın kullanılması için işverenin onayı gerekmiyor. Yani bu hakkın kullanımı işvereni inisiyatifinde değil. Peki okurumuz bu hakkını kullanmak için ne yapmalı?

1) Okurumuz normal analık izni bitmeden önce yarım çalışma belgesi ile birlikte işyerine başvurarak yarım çalışma hakkını kullanmak istediğini iletmelidir (başvurunun analık izni bitmeden önce yapılması önemli, başvuru analık izni bitmeden önce yapılacak ki, kadın işçi analık izninden döndüğü gibi yarım çalışmaya başlayabilsin).

2) Yarım çalışma belgesi iki nüsha olarak işveren tarafından doldurulacak okurumuz da imza atacaktır. Yarım çalışma belgesinin bir nüshası işverende kalacak bir nüshası ise okurumuza verilecektir.

3) Okurumuz kendine verilen yarım çalışma belgesi ile doğum izninin bittiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde İş-Kur’a başvuracaktır. İlgili yarım çalışma belgesi ve diğer detaylar için BURADAKİ yanıtımıza bakılabilir.

Okurumuz 3 çocuğunu dünyaya getirdiği için 180 gün boyunca yarım çalışma hakkını kullanabilecektir. Bu sürede okurumuz ücretinin yarısını işvereninden alacak, işveren sigorta priminin yarısını ödeyecektir. Okurumuza geri kalan süre için İş-Kur yarım çalışma ödeneği ödeyecektir. Yarım çalışma ödeneği işçinin ücretine göre değişmemektedir. Yarım çalışma ödeneğinin günlük tutarı tüm işçiler için 2019 yılı itibariyle 85,28 TL’dir. İş-Kur ayrıca yarım çalışma ödeneği ödediği gün kadar sigorta primi ödeyecektir.

Yani okurumuz bir ayda işvereninden 15 günlük ücret ve diğer haklarının yarısını alacaktır. Okurumuz geri kalan 15 gün için İş-Kur’dan günlük 85,28 TL alacaktır.

İlgili haberler
Analık izni sonrası rapor yarım çalışmadan düşülem...

Analık izni sonrası rapor alan işçinin yarım çalışması, raporun bittiği tarihte başlar. İŞKUR yasal...

Yarım çalışmanın başladığı ve bittiği aylarda prim...

Yarım çalışmanın tam aylarında işveren ve SGK 15’er gün prim öder. Yarım çalışmanın başladığı ve bit...

Yarım çalışmada ücretin yarısı işverenden, yarısı...

Analık izni sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi, bu dönemde her ay ücretinin yarısını...