Habbe Kısa Film Günlerinden kalanlar: Kadınların mücadelesini daha görünür kılmak istedik
Nar Sanat Habbe ekibinden Rojda Yılmazoğlu ile Habbe Kısa Film Günlerine dair konuştuk.

Kasım ayında iki dernek ortak düzenlenen etkinlikle sanatseverler için uzakları yakın etti. Antep Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneği ile Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği tarafından 18-19 Kasım’da Habbe Kısa Film Günleri düzenlendi. Film günleri kapsamında sinema yazarı ve eleştirmeni Şenay Aydemir’in katıldığı söyleşiden sonra yönetmen ve senarist Handan İpekçi imzalı Diyet filmi ve yine yönetmen ve senarist Senem Tüzen imzalı Süt ve Çikolata filmi izleyicilerle buluştu. Nar Sanat Habbe ekibinden Rojda Yılmazoğlu ile Habbe Kısa Film Günlerine dair konuştuk.

KADIN YÖNETMENLERİN KADIN TEMALI KISA FİLMLERİ

Habbe Kısa Film Günleri VAHA projesi kapsamında gösterimlerini gerçekleştiriyor. Anadolu Kültür (İstanbul) ve Zusa (Berlin) ortaklığıyla gerçekleşen VAHA Türkiye’de kültür ve sanat alanında üretim yapan kurumları buluşturmayı; katılımcı kurumların diyalog ve tartışmalar üzerinden kültürel karşılaşmalar için zemin olmasını hedefleyen bir iş birliği programı.

“Habbe Kısa film Günleri bir seneye yayılan bir proje olarak kadın yönetmenlerin kadın temalı kısa filmlerini izleyicilerle buluşturmayı hedefliyor. Nar Sanat Derneği ise tüm ayrımcı yaklaşımlara karşı kültür ve sanat aracılığıyla mücadele eden bir dernek. Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği de kadınlara karşı şiddete, tecavüze, sömürüye karşı yürüttüğü çalışmalarla mücadele ediyor. Her iki dernek toplumda kadınların kültür ve sanat alanında daha fazla yer alması ve kadın haklarının desteklenmesi gibi ortak bir amaca sahip. Habbe Kısa Film Günleri kapsamında Yenigün Kadın Dayanışma Derneği ile ortak bir etkinlik gerçekleştirmeyi önemli buluyoruz. Eş zamanlı gösterilen filmlerden sonra yönetmenlerle gerçekleştirilen söyleşilerle filmin içeriğine dair tartışıp kadınların yaşadığı zorlukları, bu zorluklara karşı verdikleri mücadeleyi kısa filmler aracılığıyla görünür kılmak da ayrıca önemli.”

‘KISA FİLMLER SADECE FESTİVALLER KAPSAMINDA İZLEYİCİYLE BULUŞUYOR’

Rojda, gösterimlerde yer verilen filmlerin kısa film türünde olmasını “Sinema, toplumsal sorunları ortaya koyma ve ele alma potansiyeline sahip bir sanat. Kısa film yönetmenleri ve yapımcıları da çok zor koşullar ve imkansızlıklar içinde büyük emekler vererek toplumsal sorunları yaptıkları kısa filmlerle görünür kılıyor. Bu kısa filmler sadece festivaller kapsamında kısa süreli gösterimlerle izleyicilerle buluşuyor. Bir sene boyunca gerçekleştireceğimiz kısa film gösterimleriyle yönetmenlerin yaşadığı zorlukları tartışmak ve bu zorlukları görünür kılmayı önemli buluyoruz. Eş zamanlı gösterilecek filmlerle hem bir kadın dayanışma derneğinde hem de kültür sanat derneğinde bu konuların tartışılması önemli. Etkinliğin ilk gününde Diyet kısa filmi gösterilen Handan İpekçi yıllardır sinema sektöründe emek veren bir yönetmen. ‘Büyük Adam Küçük Aşk’ isimli 2001 yapımı filmi, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivalinden ‘Yılın En İyi Türk Filmi’ de dahil 5 dalda ödül almış. Film sonrası söyleşisinde ön plana çıkan konulardan biri sinema sektöründe finans kaynağı bulmanın kendilerini ne kadar zorlandığıydı” diyerek açıklıyor.


DİYET, SÜT VE ÇİKOLATA VE BİZİ BEKLEYENLER…

Handan İpekçi imzalı Diyet filmi İzmir Foça’dan dünyaya bakan, yerelden evrensele tartışılan birçok konuyu içeriyor. “Tatilcilerin sahil kasabasından ayrılırken terk ettiği köpekler, sokaklarda terk edilmenin mutsuzluğu ve siniriyle dolaşırken onları daha kötü bir son bekler. Tıpkı katliama uğrayan kadınlar, savaştan kaçan göçmenler, işe yaramayan yaşlılar ve savaşa gönderilen askerler gibi.” Senem Tüzen imzalı Süt ve Çikolata filmde ise kız çocuğu düşünde babasının saçlarını okşamasıyla zor bir güne uyanır. “Annesi sütten kesilmiştir. Her gün süt veren inekleri de süt veremez hale gelmiştir. Kardeşi hastalanan Emine’nin gidip süt bulması gerekir. Köy ve kasaba arası bir yerde çocukluk ve kadınlık arasında bir dönemde Emine’nin gözüyle dünyaya bakan kadınları görürüz.”

Fotoğraflar: Nar Bilim Kültür ve Sanat Derneği 

İlgili haberler
Antep Ekmek ve Gül | İşçilerin ve kadınların hayat...

"Aileleri, çocukları sokaktayken işçiler işe çağrıldığında ailenin bakımından, güvenliğinden, yeme...

Antep’te kadınlar piknikte bir araya geldi

Gaziantep, Vatan ve Düztepe mahallelerinde yaşayan kadınlar piknikte buluştu. Pikniğe katılan kadın...

Antepli depremzede kadınlar bir araya geldi: Birbi...

Nar Sanat Derneği ve Antep Ekmek ve Gül’ün 8 Mart etkinliğinde buluşan depremzede kadınlar drama etk...