GÜNÜN RAKAMI: Okul masrafları cepleri yakıyor!
Yeni eğitim dönemi başlarken velileri en çok düşündüren yine masraflar oldu. Okuldan okula, bölgeden bölgeye masraflar değişse de değişmeyen tek şey masrafların velilerin cebini yaktığı.

Okullar açılıyor. Veliler çocuklarının okul masraflarının altından nasıl kalkacaklarını düşünüyor. Anadolu Eğitim Sendikası okula başlamanın maliyetini hesapladı. Araştırma sonuçlarında belirlenen rakamlarda okula zorunlu alınan bağışlar, sınıfların dizaynı için toplanan paralar, velilerin çocuklarına verdikleri harçlıklar bulunmuyor.
Maliyetlere ilişkin yapılan açıklamada, “Okula başlangıç maliyetlerindeki artışın yanı sıra, adaletsiz gelir dağılımı da eğitim harcamalarına yansımıştır. Türkiye’deki eğitim harcamalarının yüzde 51.2’sini en zengin yüzde 10’lik kesim gerçekleştiriyor. En yoksul yüzde 10’luk kesimin yaptığı eğitim harcaması ise yüzde 0.8’de kalıyor. En zengin 2 milyon 230 bin aile eğitim için 2016 yılında 10 milyar 555 milyon lira harcarken, en yoksul yüzde 10’luk dilimde yer alan 2 milyon 230 bin aile ise sadece 165 milyon liralık eğitim harcaması yapabiliyor. Eğitim için yapılan harcamada iki kesim arasında 64 katlık bir uçurum oluşuyor” denildi.

ASGARİ ÜCRETLİNİN BİR AYLIK MAAŞI
Gıda maddelerinde yaşanan artışın eğitim harcamalarına da yansıtıldığı belirtilen araştırma sonucunda “Asgari ücretle yaşamını devam ettiren bir aile, ilkokula okula başlayan çocuğu için, neredeyse bir aylık maaşını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yüzde 45.78’ini ilkokula başlayan çocuğu için harcamak zorunda kalacak” denildi.
Sendika tarafından yapılan açıklamada parasız eğitimin devletin anayasal görevi olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “Öğrencilere ücretsiz kitap vererek, parasız eğitim sağlanamadığı ortadadır. Parasız eğitimin sağlanabilmesi için ilköğretim öğrencilerinin tamamının tüm ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bir yandan okula başlama maliyetleri artarken, diğer yandan Devlet okullarında niteliğin düşmesi nedeniyle özel okullara olan rağbet artmıştır. Veliler nitelikli eğitim için özel okullara neredeyse zorunlu olarak kayıt yaptırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı okulların personel, fiziksel alt yapı, araç-gereç eksikliklerini gidermeli, öğrencilere öğle yemeği uygulaması başlatmalı, Anayasanın 42.maddesinde belirtildiği gibi ilköğretim öğrencilerine parasız, eşit, nitelikli, bilimsel, karma, uygulamalı eğitim vermenin yollarını bulmalıdır.”

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: 100 erkek öğrencinin 64'ü kadından '...

Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Bugay üniversite öğrencileri arasında bir a...

İki saatlik okul yolu, hem cebi yakıyor hem ruhu

Üniversiteli kadınlar dertlerini yazıyor. Okurken aynı zamanda çalışmak zorunda olduklarını anlatıyo...

Kadın eğitimciler anlatıyor: Cinsiyetçi ve baskıcı...

Kadın eğitimciler, eğitimin durumunu ve öğrencilere yansımasını değerlendirdi...

Okullar tatil oldu ama peki çocuklar ne olacak?

Bu soruya dikkat çekmek için Ankara Tuzluçayır’da kadınlar bir araya geldi. Çalışan kadınlar, okulla...

Çocuklar için cinsel eğitim: Yanlış bilgi de bilgi...

Çocukların cinsel eğitimi, ebeveynlerin çocuk yetiştirme sürecinde en çok zorlandıkları, aynı zamand...

Okul fobisi kabusunuz olmasın!

Uzman Gülşen Ünlü’nün okulların açılmasına az kalmışken çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkınd...

Okul öncesi öğretmenleri çocuklarının eğitim masra...

Avustralya’da okul öncesi ve erken çocukluk eğitimi alanında çalışan eğitimciler ve işçiler son 20 y...

ANNELERİN KAYGISI: Geleceksiz çocuklar, niteliksiz...

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaşırken Kocaeli’de ailelere eğitiminin içinde bulunduğu durumu sorduk....

GÜNÜN RAKAMI: 2 milyon çocuk eğitimden mahrum

MEB’in yayımladığı istatistiklere göre 2 milyona yakın çocuk eğitim dışı kaldı. OECD rakamlarına gör...