İngiltere'de çocuklar kendilerini istismar eden babalarıyla görüştürülüyor
Aile mahkemeleri, çocukları kendilerini istismar eden babalarıyla görüşmeye zorluyor. Dr. Elizabeth Dalgarno bunun mahkemeler tarafından kabul edilmesinin ulusal bir skandal olduğunu söylüyor.

BBC’ den Ed Thomas’ın hazırladığı habere göre, İngiltere’de birçok aile mahkemesi istismar mağduru çocukları istismarcı olan babalarla görüştürme kararı aldı. Çocuklarına ve kadınlara karşı şiddet ve istismar suçu işlemiş erkekler, çocukların “Ebeveyne Yabancılaşma Sendromu” yaşadığını ileri sürerek aile mahkemesinde görüşme kararı aldırdığı ortaya çıktı.

Ebeveyne Yabancılaşma Sendromu (EYS) kısaca, çocukların yalan ve manipülasyon gibi yollarla diğer ebeveynine karşı düşmanlaştırılması anlamına geliyor. Manchester Üniversitesi tarafından gerçekleştiren İngiltere genelindeki çalışmada, istismar suçlamasının karşısında tüm babaların, annelerin geçerli bir nedeni olmadan çocuğu kendilerine düşmanlaştırdığı iddiasını kullandıkları belirtiliyor.

Araştırmayı yöneten Dr. Elizabeth Dalgarno, bu kavramın "istismarcılar için kullanışlı bir araç" olduğunu ve mahkemeler tarafından kabul edilmesinin bir "ulusal skandal" olduğunu söyledi. Aile hukuku avukatı Lucy Reed KC ise terimin "gittikçe daha sık kullanıldığını" ancak her zaman aynı şeyi ifade etmediğini, babaların EYS’ yi genellikle çocuklarla iletişimi sürdürmeye devam etmesine yapılan her türlü itirazın karşısında kullandığını belirtti.

MAHKEME SÜRECİ KADINLARI ÖLÜMÜNE SEBEP OLUYOR

Yapılan araştırmada 45 kadının aile mahkeme süreçlerinin stresiyle ilişkilendirdikleri düşük yapma, kalp krizi ve intihar düşünceleri gibi ciddi sağlık sorunları olduğu bildirildi. BBC’ nin yürüttüğü araştırmada ise incelenen vakaların beşinde kadınların intihar ederek ya da kalp krizinden öldüğü ortaya çıktı.

Haberde, BBC’ nin Adalet Bakanlığına gönderdiği vakalardan sonra, hükümet ev içi istismar davalarında ebeveyn yabancılaşma iddialarının nasıl ele alınacağına dair yeni taslak yönergeler yayınlansa da bazı uzmanların bu yönergelerin yeterli bulmadığı belirtildi. Aile mahkemelerini inceleyen araştırmacılar, ebeveyn yabancılaşması iddialarının bu gibi özel hukuk davalarında artmasından endişe duyduklarını, bu davaların bir çoğunun sosyal hizmetlerin müdahalesi olmadan başladığını ifade etti.

İSTİSMARIN KANITLARI GÖZARDI EDİLİYOR

Dr. Dalgarno, bu özel hukuk davalarında, annelerin mahkemede desteklenmediğini belirterek, "İstismarın güvenilir kanıtları ya küçük görülüyor ya da tamamen göz ardı ediliyor." dedi. Aile mahkemelerinin işleyişi hakkında şeffaflığı teşvik eden Lucy Reed KC, süreçlerin EYS de dahil olmak üzere "karmaşık psikolojik jargon" tarafından saptırılmaması gerektiğini ve mahkemelerin bu tür iddiaları nasıl değerlendirdiğinin iyi denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Aile Adalet Konseyinin "yabancılaştırma davası iddialarının nasıl ele alınacağına dair danışma için yeni taslak rehber yayımladığı” belirtilse de Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet ve Kız Çocuklarına Yönelik Özel Raportörü, ebeveyn yabancılaşmasının küresel olarak yasaklanmasını talep etti.

Çeviri: Ekmek ve Gül

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çocuk istismarında İngiltere örneği Aile Bakanının...

Aile Bakanının cinsel istismarda ağır cezalar için örnek gösterdiği İngiltere’de durum ne? Çocuk ist...

İngiltere’de tecavüz artıyor, ceza verilenlerin sa...

2018-19 yılında İngiltere ve Galler'de tecavüz ve/veya cinsel taciz suçlamalarından dolayı yalnızca...

Çocuk istismarına karşı önlem alınmasını isteyen k...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği çocuk istismarının önlenmesi için adım atılması talebiyle topladığı...