Koronanın yan etkisi: Çocuk bakımında cinsiyetler arasındaki makas daha da açılıyor
Korona sürecinde dar ve orta gelirli ailelerde kadınlar çalışmaya devam ederken, evde çocuk bakımını da daha fazla üstlenmek zorunda kalıyorlar.

Almanya'da çalışma sürelerinin azaltılması ve çocuk bakımı için ayrılan zamanın artması kadınların günlük yaşamının bir parçası haline geldi. Yapılan bir araştırma, babaların çalışma saatlerinin azaltılma ihtimalinin çok düşük olduğunu doğrular nitelikte. Sendikalara yakınlığı ile bilinen Hans Böckler Vakfına ait Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) açıkladığı verilerle, korona krizinde ortaya çıkan ek çocuk bakımını kadınların karşıladığını ortaya koydu. WSI direktörü Bettina Kohlrausch, "Salgın sadece ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri ortaya çıkarmakla kalmıyor, aynı zamanda onları daha da şiddetlendiriyor." dedi. Araştırmacılar, nisan ayında değerlendirme yapabilmek adına online olarak 7 bin 600'den fazla çalışanla anket yaptı.  

Gündüz bakım merkezleri, kreşler, anaokulu ve okullar haftalardır kapalı ve yakın tarihte açılacak gibi görünmüyor. Haliyle çocuklar da derslerine evde devam etmek durumunda kalıyor. 14 yaşından küçük çocuğu olan ve çalışan kadın oranı yüzde 27 iken, erkeklerin oranı yüzde 16. Bu da gösteriyor ki, evde çocukların bakımını üstlenenler ağırlıklı olarak kadınlar. Araştırmaya göre bu duruma orta ya da dar gelirli ailelerde daha çok rastlanıyor. Çünkü bu tür ailelerde genellikle erkekler daha yüksek ücretler alıyor ve kadınların aldığı ücret 'vazgeçilebilir' ücret haline geliyor. Kohlrausch, "Bu şekilde davranan çiftler, kriz durumunun baskısı altındalar,  kısa vadede çoğu zaman rasyonel davranıyorlar. Şu anda başka hiçbir alternatif görmüyorlar." dedi. Araştırmacılar, ücretlerdeki cinsiyet eşitsizliğinin uzun vadede yaygınlaşabileceğinden endişe duyuyorlar. Eğer korona krizinin ekonomik sonuçları hissedilmeye devam ederse kadınlar önceki çalışma saatlerine geri dönemeyebilirler. 

Korona nedeniyle yaşanan bu krizlerde çocuk bakımındaki eşitlik de büyük bir darbe aldı. Korona öncesi çocuk bakımını paylaşan çiftlerin sadece yüzde 60'ı bunu yapmaya devam edebiliyor. Bu durumda yüzde 30 daha fazla kadın ve yüzde 10 daha fazla erkek, çocuk bakımını üstlenmiş oluyor. ayda 2 bin avrodan daha düşük gelirli hanelerde eşitsizlik çok daha belirgin. Araştırmacılar, korona döneminde çalışma sürelerini azaltmak zorunda kalanlara ek ödeme ya da mali destek yapılmasını talep ediyorlar. Böyle devam ederse kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliğin giderek artacağı öngörülüyor. Alman Sendikalar Birliği (DGB), politikacıların acilen ebeveynlere yardımlarını artırıp, bu duruma ilişkin önlemler almasını istedi. DGB, aksi takdirde, eski eşitsiz toplumsal rollerin daha da sağlamlaştırılacağını da söyledi.

Semra ÇELİK Ekmek ve Gül için Der Spiegel'den çevirdi. 

İlgili haberler
Name Öztürk cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Kadı...

Sistematik olarak şiddet gördüğü eşini öldürmek zorunda kalan Name Öztürk, kadın dayanışmasının kend...

Baroların bağımsızlığının tehdidi kadın ve çocukla...

Kadınlar ve çocuklarla ilgili raporlar hazırlayan, hukuksuzluklara karşı mücadele veren baroların ka...

Adrienne Rich: ‘Değişim hayatınıza yönelik bir teh...

Hayata bir yandan şiirleriyle, diğer yandan ise mücadelesiyle tutunan bir kadın. Hem şair, hem kadın...