Kız çocuklarının okuması için mücadele eden bir kadın: Hedwig Kettler
Alman kadın hakları savunucusu, kız çocuklarının eşit eğitim olanaklarına kavuşması için mücadele eden Hedwig Kettler 19 Eylül 1851'de Hamburg'da doğdu, 5 ocak 1937'de Berlin'de öldü.

“Sevgili Bayan, evinize gidin ve varsa çocuklarınızı büyütün. Mantıklı olan bu. Lütfen dünyayı reformlarınızla kirletmeyin. Kendinizi rezil ediyorsunuz "

Bu metin 1903'te bir Güney Almanya gazetesinde yayınlandı. Korkulan reformlar, kızlara lise diplomalarını alıp üniversiteye girme fırsatı vermekten ibaretti. Hedwig Kettler'in kendisi, bir ev kadını ve anne olarak yaşamına hazırlık olsun diye gönderildiği bir ortaokula devam etmişti.

30 Mart 1888'de kadın erkek eşit eğitim talebini güçlendirmek için benzer düşünen kadınlarla birlikte Kadın Reform Derneği'ni, daha sonra Kadın Eğitim Reformu Derneği'ni kurdu. Karlsruhe'deki ilk Alman kız lisesi, onun girişimiyle 1893'te kuruldu. 1899'da Hannover'de de benzer bir kurumun açılması için çaba harcadı.

19 Eylül 1851'de demiryolu memuru bir babanın kızı olarak doğan Hedwig Friederike Karoline Auguste Reder, Osnabrück'te büyüdü. 1880'de kuzeni Julius Kettler ile evlendi; çiftin iki kızı vardı. Hedwig kendini Bayan J. Kettler olarak tanıtıyor, bazen J harfinin yerini Orleans'ın mücadelesi kadınına ithafen Johanna alıyordu.  Konuşmalarında ve dergi yazılarında "kızlarımız beşikte oğullarımızdan daha cahil değillerdi, onlar büyüdükten sonra, onlara verilen eğitimle bu hale geldiler" diye vurgulamaktan asla yorulmadı.

Kadın Eğitim Reformu Derneği federal eyaletlerin eğitim bakanlıklarına, Reichstag'a ve her bir Alman eyaletinin eyalet parlamentolarına başvurular gönderdi. Ama biri hariç hepsi başarısız oldu. Yalnızca Baden Eyalet Parlamentosu Baden'in “gerçekten liberal bir ülke” olduğunu göstermek istedi ve 16 Eylül 1893'te Karlsruhe'de ilk Alman kız lisesi açıldı. Okul bugün hala “Lessing-Gymnasium” adı altında bulunmaktadır; “Hedwig-Kettler-Gymnasium” olarak yeniden adlandırılması 1993 yılında reddedildi.

1893'ten itibaren  ikamet ettiği Hanover'da bir kız lisesi kurulması için kampanya yürüttü. "Hannover kız lisesinin kurulması için hazırlık çalışmalarını tamamlama komitesi organizasyonel görevlerin yerine getirilmesi için para topladı. Amaç, dokuz sınıflı bir gramer okulu kurmaktı. Ancak sadece beş yıl süren “lise kurslarının” açılması onaylandı. 1899'da on bir öğrenci eğitimlerine Sophia Okulu'nda başlayabildi. 1910 yılından itibaren lise bitirme sınavları yapılmaya başlandı, o zamana kadar kızlar diğer erkek liselerinde dışarıdan öğrenci olarak sınava girdi.

Hedwig Kettler “tam bir kız lisesi” kurmaya çalıştı. Kadın Eğitim Reformu Derneği tarafından yalnız bırakıldığını hissettiği için, 1901'de protesto amacıyla başkanlıktan istifa etti. Yeni Tam Kız Liseleri Komitesi'nin başarısız olması üzerine kadınların eğitimi mücadelesinden tamamen çekildi.

1905'ten 1922'ye kadar edebiyat ve gazetecilik alanlarında faaliyet gösterdi. Dergiler için makaleler yazıyor ve Gotthard Kurland takma adı altında günlük hikayeler ve eskizler yayınlıyordu. Daha sonra Berlin'deki Flemming yayınevinde öğretim görevlisi ve editör olarak çalıştı. Eşinin ölümünden itibaren 5 Ocak 1937'de Berlin'de ölünceye kadar inzivaya çekildi.

Fotoğraf: Hannover Belediye Arşivi

İlgili haberler
GÜNÜN PORTRESİ: Çocuk eğitiminde çığır açan kadın...

İtalya’nın ilk kadın doktoru, kadın hakları için mücadele etti, çocukların eğitiminde uyguladığı yen...

Kız çocukları haklarından yoksun...

11 Ekim’e sayılı günler kala İkitelli’de kız çocuklarının en temel insani haklarından ne denli fayda...

Henriette Goldschmidt kız çocuklarının okuması içi...

Almanya’da ilk kız lisesi ve kadın yüksek okulunun kurucusu, kadın hakları savunucusu, Pedagog Henri...