2 yılda 30 bin kadın, şiddet ihbarında bulundu
İçişleri Bakanlığının verilerine göre 24 Mart 2018 ile 2 Haziran 2020 tarihleri arasında KADES uygulamasına 30 bin 601 kadın ihbarda bulundu.

İçişleri Bakanlığı, Kadın Destek Uygulaması mobil aplikasyonuna gelen şiddet ihbarlarına ilişkin CHP’li İlgezdi’nin soru önergesine yanıt verdi. Bakanlık, uygulamanın hayata geçtiği 24 Mart 2018 ile 2 Haziran 2020 tarihleri arasında 453 bin kişinin uygulamayı indirdiğini, 30 bin 601 kadının ihbarda bulunduğunu açıkladı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, iki yıl önce hayata geçirilen İçişleri Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde şiddet mağduru veya şiddet görme riski altındaki kadınlara hızlı müdahalenin sağlanması amacıyla geliştirilen Kadın Destek Uygulaması (KADES) mobil aplikasyonu ile ilgili İçişleri Bakanlığına soru önergesi vermişti. CHP’li İlgezdi’nin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanlığı, “24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasını 2 Haziran 2020 tarihi itibari ile indiren kişi sayısı 453 bin 12 olup, 30 bin 601 kadın ihbarda bulunmuştur” dedi.

İlgezdi, KADES’in uygulanmasının ilk 9 ayında 34 bin 424 kadın tarafından indirildiğini belirterek, “Bu sayı 17 ay sonra yüzde 1216 artmış oldu. Yine ilk 9 ayda 6 bin 822 kadın tarafından şiddet şikayeti yapılan uygulama 17 ay sonra yüzde 348 artmıştır” dedi. Bu tabloya rağmen iktidarın kadına şiddetle mücadele yerine kadını koruyan İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlükten kaldırmak için çaba harcadığını hatırlatan İlgezdi, “Günde 38, saatte 1.5 kadın şiddet gördüğünü akıllı telefonlarından bildirmiş. Şiddet görebileceği korkusu ile KADES sistemini indiren kadın sayısı 453 bin 12 kişi. Bir başka ifade ile günde 566, saatte ise 23 kadın her an şiddet görmekten korkuyor” dedi. Yılın ilk 5 aylık döneminde önleyici tedbir kararlarında yüzde 59, koruyucu tedbir kararlarında ise yüzde 70’lik bir artış olduğuna dikkat çeken İlgezdi, öte yandan bakanlığın “KADES uygulamasını kullanan kadından cinayete kurban giden sayısı kaçtır?” sorusuna yanıt vermediğini aktardı.


İlgili haberler
Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddet artmaya de...

Birleşik Metal - İş Kadın Komisyonu, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin artmasına ilişkin bir...

İçişleri Bakanlığına göre kadına yönelik şiddet pa...

Kadın örgütleri, pandemi sürecinde şiddete karşı önlem ve koruyucu mekanizmalara kadınların ulaşamad...

‘Kadına yönelik şiddet engellenmedikçe daha çok Sa...

Evliliği boyunca şiddet gören Sakine, ayrılmasına rağmen tehdit edilmeye devam ediyor. Kendi annesin...