Bursa'da kadınlar Yasemin Ulutaş için adalet istedi
Bursa’da polis memuru Bilal Ağır tarafından öldürülen Yasemin Ağır için kadınlar eylem yaptı.

Bursa’da boşandığı eşini öldüren polis memuru Bilal Ağır’ tutuklandı. Yasemin Ağır cinayetinin ardından, Bursa Kadın Platformu üyeleri eylem yaptı.

Yaşanan cinayet sonrası, emniyet görevlileri hakkında paylaşımlar yapan Polis Birlik ve Beraberlik isimli Facebook sayfasında Bilal Ağır için geçmiş olsun mesajı yayınlandı.

Olayın yaşandığı yerde bir araya gelen Bursa Kadın Platformu üyeleri adına açıklamayı Esin Karabulut okudu.

Kadınlar her gün evde, işte, okulda, sokakta erkek ve erkek devlet şiddetine maruz kalmakta ya da şiddet tehdidi altında yaşamlarını sürdürmektedir diyen Karabulut, “Siyasal iktidar ise kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam etmektedir. İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı feshinden sonra şimdi de 6284 sayılı yasa gibi şiddeti önlemede etkili yasal kazanımlar hedef gösterilmekte ve eril yargının cezasızlık politikası kadına yönelik şiddetin artmasına neden olmaktadır. Bu cezasızlıktan güç ve cesaret alan erkekler “gücüm yettiği için hedef aldım” diyebilecek cürette ve biz kadınları akıl almaz yöntemlerle katletmeye, eril yargı ise erkekleri korumaya devam etmektedir” dedi.

‘BU DİLİ REDDEDİYORUZ’

Geçtiğimiz günlerde eğitim emekçisi Yasemin Ulutaş, polis memuru erkek tarafından sokak ortasında katledildi diyen Karabulut, “Huzuru, refahı korumak için var olan polis teşkilatı mensuplarının sosyal medya üzerinden katile geçmiş olsun dileklerini yazmaları kabul edilebilir bir durum değildir. Üyesi olduğu sendikanın yaptığı açıklamada Yasemin öğretmenin namusu üzerinden vurgu yapılmış. Yanındaki şahsın erkek arkadaşı değil okul tadilatı için birlikte çalıştıkları kişi olduğu vurgulanmıştır. Velev ki yanındaki şahıs erkek arkadaşı. Bu durum bir kadının öldürülmesini meşru mu kılmaktadır? Benzer bir dil basın tarafından da kullanılmış. Haberlerin bu şekilde yazılması sanki hafifletilmiş bir neden gibi algı oluşturmaya yönelik. Ortada bir katil var ama öldürülen kadının özel yaşamı ön plana çıkarılmaya çalışılıyor. Öldürenin azmettirici nedenlerini gördürmeye yönelik bu dili reddediyoruz. Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz. Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Eşit ve şiddetten uzak bir hayat için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Kadınların özgürce yaşayacağı bir ülkeyi hep birlikte kuracağız” ifadelerine yer verdi.

BAŞKA YASEMİNLER SOLMASIN

Açıklamada konuşan Yasemin Ağır’ın kuzeni Özlem Ulutaş, “Bugün bizim Yaseminimiz soldu yarın başka güllerimiz solmasın. Biz sadece adalet istiyoruz. Sosyal medyada çok çirkin ithamlar var. Bu insan iki yıldır eşinden ayrı yaşıyordu. Dört ay öncede boşanma davaları gerçekleşmişti. Sırf kızı sevdikleri insanlar üzülmesin diye o katilin soy adını taşıyordu. Biz bunları yaşamak istemiyoruz. Dün televizyonda izlerken üzüldüğümüz Özgecanlar olurken bugün biz bu olayı yaşadık. Biz bunu hak etmiyoruz. Biz Yaseminimizi kaybettik sizler kaybetmeyin” dedi.

NE OLMUŞTU?
Nilüfer ilçesi Odunluk Mahallesi Akademi Caddesi'nde 12 Şubat'ta, Sakarya Ortaokulu Müdiresi Yasemin Ağır'ın (45) kullandığı 26 DC 016 plakalı otomobili gören eski kocası polis memuru Bilal Ağır, Yahya A'nın da bulunduğu aracı durdurmasını istemişti.
Araçtakiler indikten sonra tabancasını çıkaran Bilal Ağır, Yahya A. ile bir süre boğuştuktan sonra silahını ateşlemişti. Yasemin Ağır ve Yahya A'nın yanı sıra yoldan geçen Şeyma Ü. de Bilal A. nın açtığı ateş sonucu yaralanmıştı.
Bilal A. olay yerinde polis tarafından gözaltına alınmış, yaralanan 3 kişi ise çevredeki hastanelere kaldırılmıştı. Yasemin Ağır, müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Yaralanarak hastanede tedavi altına alınan 2 kişiden Yahya A'nın (48) sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu, Şeyma Ü'nün (17) hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül