Çalın davulları, madene karşı!
Çanakkale Kurşunlu köyünde kadınlar ÇED toplantısına izin vermedi. Köylerine maden ocağı yapılmak istenmesine karşı kadınlar toplantıyı davullarla protesto etti.

Çanakkale Bayramiç İlçesi Kurşunlu Köyü’nde 2013 yılında haftalarca süren mücadelenin ardından mahkemece durdurulan Feldspat Madeni için bugün tekrar ÇED toplantısı düzenlenmek istendi. Köylü tenekelerden yaptıkları davullarla madene tepki gösterdi.
Heyet toplantı yapılması için köylüyü ikna edemeyince, toplantı yapılmış gibi gösteren tutanağı Kurşunlu Köyü muhtarına imzalatmaya çalıştı.
Kurşunlu Köyü başta olmak üzere yapılmak istenen ÇED toplantılarından deneyimli olduklarını söyleyen avukatlar ve köylüler, buna itiraz ederek, ‘Toplantı yapılamadı’ ibaresinin tutanakta yer almasını istediler. Heyetin kaba davranışları ve tutanak örneklerini vermek istemediği için heyet arabası köylüler tarafından durduruldu. Köy Muhtarı tutanağı, ‘Toplantı yapılmadı’ ibaresini yazarak imzaladı. Heyetin gitmesine izin veren köylü, halaylarla ve müzik eşliğinde heyeti gönderdi.


“GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK”
Gülsüm Alkan meracılıktan geçimini sağladığını belirterek, “Tel örgülerle meralarımızı çevrelediler. Bizim yaşam yeri burası. Gidecek başka yerimiz yok. Olsa da gitmem. Mallarımı satamıyorum. Ramazan davulculuğu yapıyorum. Bunun parasıyla 2 oğlak alacağım. Onların kesmek istedikleri çamlarımızın altında besleyeceğim oğlakları” dedi.



“MÜCADELE EDECEĞİZ”
64 yaşındaki Ümmühan Işık ise Feldspat madeninin getirdiği her şeyin kendilerine zarar verdiğini dile getirdi. 2013 yılında yapımına başlanan maden ocağında kullanılan dinamitlerin evlerinin duvarlarını çatlattığını belirten Işık, “Ocağı istemiyoruz. Burası bizim yurdumuz. Çamlarımız var. Onları koruyacağız. Karınca kararınca olsa da biz mücadele edeceğiz. Madene hayır diyeceğiz” dedi. Daha öncede madene karşı çıktıklarını hatırlatan Işık, “Onlar bizden intikam almak için geldiler. Yine de istemeyiz. Burada doğduk burada öleceğiz” dedi. 2013 yıllarında yapılmaya başlanan maden ocağında dinamitler kullanıldığını belirten Işık, “Evim uzakta olmasına rağmen çatlaklar oldu. Daha yakındaki evlerde zarar daha çok. Tepeye maden ocağı koyacaklar. Evlerimiz altında mı kalsın” diye sordu.


İlgili haberler
Çay üreticisi kadınlar anlatıyor

Dünya Çiftçi Günü’nde Karadeniz’de çevre mücadelesi veren üretici kadınlara uzattık mikrofonumuzu. M...

Zeytinime dokunma!

Zeytinlikleri bir gecede yok edebilecek yasa mecliste görüşülüyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı...

Musluca’da kadınlar jeotermalcilere karşı

Aydın’ın Musluca köyüne yapılmak istenen jeotermal santral kadınları öfkelendirdi. “Bizim karnımız z...