Çalışma yaşamı boyunca iki kere yıpranan Raziye Tibile emeklilik hakkını istiyor
Emeklilikte yaşa takılan Raziye Tibile: ‘Her birinin aylığı 15-20 bin liradan aşağı değil. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Ben 48 yaşımda o koca koca tencereleri kaldırıp indiremiyorum artık.’

Yıllardır toplumun önemli sorunu haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar, her geçen gün yenilerinin eklenmesi ile krize dönüşüyor. Erkekler için 25 yıl ve 5 bin gün prim, kadınlar için 20 yıl 5 bin gün prim şartını dolduran birçok emekçi yaşa takılıyor. Bu emekçilerden biri Raziye Tibile. Yaşlanınca rahat etmek, başkasına muhtaç olmadan kendi hakları ile yaşamak istedikleri için yıllarca emek verdiklerini ve prim ödediklerini ifade eden Tibile, “Kendileri çift dikiş yaparken bizi neden bu yokluğa mahkum ediyorlar? Her birinin aylığı 15-20 bin liradan aşağı değil. Biz yasal haklarımızı istiyoruz. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Sadaka istemiyoruz. Ben 48 yaşımda o koca koca tencereleri kaldırıp indiremiyorum artık” diye konuştu.

‘KENDİMDEN BAŞKA DAYANAĞIM YOK’

İşe başladığı 1996 yılında emekli olma şartı olan 5 bin gün prim ve 20 yılın üzerine 3 yıl daha çalışan Raziye Tibile, 1999 ve 2008’deki yasa değişiklikleri sonucu 48 yaşında hâlâ çalışıyor, emekli olabilmek için 2 yıl daha çalışması gerekiyor. Az gibi görünen bu 2 yıl Tibile’nin gözünde belki çalıştığı 23 yıl kadar büyük. Tibile bir metal fabrikasının mutfağında çalışıyor. Bu fabrikadan önce de başka işletmelerde de aynı işi yapan Tibile, 23 yılın sağlığını elinden aldığını söylüyor; “23 yıl çok ağır şartlarda geçti. Hem işe git gel, hem evi idare et, hem çocuklarla ilgilen… Evde de aynı. Temizlikti, yemek işiydi. Eve geliyorum aynı işler. Gece 11, 12’den önce yatağa giremiyorum. Çocuklarımı ek iş yaparak okuttum. Evlendirdim. Bu çalışma ile iki kere yıprandım. Şimdi çalıştığım yer daha iyi ama gel gelelim hastalık vücuda girince çıkmıyor. Bel fıtığı, boyun fıtığı, dizler aynı, ve kadın hastalıklarından ameliyat olduğum için artık bir şey yapamıyorum. Hâlâ dev tencereleri, kazanları kaldırıyorum. Emekliliğim dolacak yaşta rahat ederim dedim ama yaş vurunca 2 yıl daha çalışmak zorundayım. Çünkü kendimden başka dayanağım yok” dedi. Emekli olmanın kendisine uzak bir rüya gibi geldiğini anlatan Tibile, “Çünkü her gün yeni bir yasa çıkıyor. Çocuklarım da 2008’de başladı. Yeni nesiller için artık emeklilik hayal olacak. Hangi kadın 65 yaşına kadar çalışabilir? Mezarda emeklilik denilen olay gerçekleşmeye başladı.” dedi.

‘ÇİFT DİKİŞ İSTEMİYORLARSA İYİ BİR ÜCRET VERSİNLER’

Belli bir yaştan sonra iş bulmanın da zor olduğunu ifade eden Tibile, “İşimi kaybetmemek için bu halde çalışmak zorunda kalıyorum. Çalışmaya mecbur bırakılıyoruz. Bu hak mıdır? Verin haklarımızı. Yeni nesiller iş başına gelsin. Ben hasta hasta çalışmak zorunda değilim. Seçimden önce yasanın çıkarılmasını istiyoruz. Ödediğimiz primlerin karşılığın bize verilsin. Emekli olunca ücretim yeterli olmayacak. Ben genç yaşta çocuklarımın eline bakmak istemiyorum. Kendi haklarımla yaşamak istiyorum. İstediğimiz 38 yaşında emeklilik değil. Ben şu anda 48 yaşımdayım. Torun sahibiyim. Çocuklarımı büyüttüm, onları göremedim. Şimdi torunlarım büyüyor yine göremiyorum Keşke söyledikleri gibi çift dikiş yapacak durumda olsam. Çift diki yapılmasını istemiyorlarsa bize 2 bin 500, 3 bin lira maaş versinler. Biz de evimizde oturup emekliliğin tadını çıkarmasını biliriz. Verilen bin lira, bin 500 lira ile geçim mi olur?” diye konuştu.


İlgili haberler
Tüm kadınlara güvenceli iş ve emeklilik hakkı!

‘Emekliliğin herkes için koşulsuz bir vatandaşlık hakkı olması, uzak bir hayal ya da gerçek dışı bir...

Emeklilikte yaşa ve AKP’ye takılanlar

Emeklilikte yaşa takılanlar için AKP dışındaki partilerin Meclise sunduğu çok sayıda yasa teklifi va...

Emeklilikte yaşa ve AKP’ye takılan kadınlar

Türkiye’de bugün 50’li yaşlardaki birçok kadın emeklilik için gereken yaşı doldursa bile primleri ek...